Siirry suoraan sisältöön

Valaistussuunnittelu ja ohjaukset (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5T00EF45-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2023 - 18.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 31.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Talotekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka

Opettaja

  • Jari Puranen
  • Kari Kallioharju

Vastuuhenkilö

Kari Kallioharju

Ryhmät

  • 21I254
    Sähköinen talotekniikka

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa
- kuvailla valon vaikutuksia ihmiseen
- käyttää valaistuksen perussuureita ammattimaisesta
- määritellä valaistusratkaisun tavoitteita ja tehdä valaistussuunnitelman hyödyntäen suunnitteluohjelmistoa
- tehdä valaistuksen perusmittauksia ja arvioida niiden perusteella valaistuksen laatua
- valita tavanomaiseen suunnittelukohteeseen tarpeen mukaisen valaistuksen ohjauksen
- vertailla eri ratkaisuvaihtoehtoja
- määrittää valaistuksen merkityksen kiinteistöjen energiakulutuksessa ja esittää energiatehokkaita, tarpeenmukaisia valaistusvaihtoehtoja.

Sisältö (OJ)

Valon perussuureiden laskenta ja määrittely. Valaistussuunittelun tavoitteet ja kansainväliset valaistusstandardit. Valolähteet, valaisinrakenteet, liitäntälaitteet, valaistuksen säätö ja ohjaus. Valaistuslaskenta, valaistussuunnittelu ja suunnittelutyökalut. Valaistuksen taloudellinen käyttö. Valaistuksen energiatehokkuus. Valaistusmittaukset ja tulosten esittely.

Esitietovaatimukset (OJ)

Talotekniikkaratkaisut asuinrakennuksessa -opintokokonaisuus

Lisätiedot (OJ)

Opintojakso soveltuu sähkötekniikan koulutusohjelman opiskelijoille vapaasti valittavaksi opinnoksi.
v. 2016 lisäys:
- Opetusaineistoina käytetään kansainvälisiä lähteitä. Opintojaksolla työskentelykielenä sekä suomi että englanti
- opintojakson harjoitustehtävät liittyvät Sovellusprojektin harjoitustyökohteeseen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä valon perussuureet ja muut oleelliset termit.
Hän osaa määritellä pääpiirteittäin valaistusratkaisun tavoitteet ja tehdä valaistussuunnittelun suunnitteluohjelmistoa käyttäen. Hän osaa nimetä valaistuksen perusohjaukset ja selittää niiden periaatteen ja joitain hyödyntämismahdollisuuksia.
Opiskelija osaa dokumentoida valaistussuunnitelman ja tehdä valaistuksen suurpiirteiset elinkaarikustannuslaskelmat.
Opiskelija osaa tehdä valaistuksen perusmittauksia ja arvioida niiden perusteella valaistuksen laatua ja esittää ja dokumentoida tuloksia

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä ja käyttää valon perussuureita ja muita oleellisia termejä ammattimaisesti. Lisäksi hän osaa kuvata valon näköelimen kautta välittyviä perusvaikutuksia ihmiseen.

Opiskelija osaa suunnitella valaistusratkaisun tavoitteet ja tehdä valaistussuunnittelun suunnitteluohjelmistoa käyttäen. Hän osaa dokumentoida valaistussuunnitelmansa ja perustella suunnitelmien ratkaisuvalinnat ja standardinmukaisuuden. Hän osaa nimetä ja dokumentoida valaistuksen perusohjaukset ja selittää niiden periaatteen ja tarpeenmukaiset hyödyntämismahdollisuudet.

Opiskelija osaa tehdä valaistuksen elinkaarikustannuslaskelmat ja huomioida niissä jollain tasolla myös ohjauksen vaikutuksia. Hän osaa vertailla valaistusratkaisuja teknisten ja taloudellisten seikkojen perusteella.

Opiskelija osaa tehdä valaistuksen perusmittauksia ja arvioida niiden perusteella valaistuksen laatua ja esittää ja dokumentoida tuloksia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa nimetä ja käyttää valon perussuureita ja muita oleellisia termejä ammattimaisesti. Lisäksi hän osaa kuvata valon näköelimen kautta välittyviä perusvaikutuksia ihmiseen.

Hän osaa suunnitella valaistusratkaisun tavoitteet ja tehdä valaistussuunnittelun suunnitteluohjelmistoa käyttäen. Hän osaa nimetä valaistuksen perusohjaukset ja selittää niiden periaatteen ja tarpeenmukaiset hyödyntämismahdollisuudet. Hän osaa dokumentoida valaistussuunnitelmansa ja perustella valaistussuunnitelmien ratkaisuvalinnat, tarpeenmukaisuuden ja standardinmukaisuuden. Lisäksi hän osaa perustella ja dokumentoida tehdyt ohjausratkaisut ja niiden toiminnan.

Opiskelija osaa tehdä valaistuksen elinkaarikustannuslaskelmat ja huomioida niissä myös ohjauksen vaikutukset. Hän osaa vertailla valaistusratkaisuja teknisten ja taloudellisten seikkojen perusteella ja tehdä perusteltuja valintoja.

Opiskelija osaa tehdä valaistuksen perusmittauksia ja arvioida niiden perusteella valaistuksen laatua ja dokumentoida ja esittää tulokset selkeästi ja ymmärrettävästi.

Aika ja paikka

Syksy 2023, syys-joulukuu. Tiistai lähiluennot, torstai etä. Yksittäisiä matkapäiviä saattaa tulla. Laboratoriokerrat sovitetaan erikseen kalenteriin syysloman jälkeen (2-3 kpl). Tarkempi viikkokohtainen aikataulutus tulee kurssin moodleen kurssin alussa.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Pakollinen harjoitustyö ja laboratoriot. Tenttiä ei ole, harjoitustyön palautus sovitaan yhdessä marraskuun lopulle. Palautettuja harjoitustöitä ei voi korottaa tai uusia (talotekniikan linjaus). Työ "välipalautetaan" kurssin loppupuolella ennen lopullista palautusta. Palautuksia ei oteta vastaan sovitun palautuskerran jälkeen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

harjoitustyö, labrat

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

etä- ja lähiluennot, harjoitukset,yritysvierailut/luennot, laboratoriotyöt

Oppimateriaalit

luentomateriaalit ja standardit

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

ei ole

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

yritysvierailuja/vierailijoita mahdollisuuksien mukaan