Siirry suoraan sisältöön

Ravitsemus- ja elintarviketurvallisuus (5 op)

Toteutuksen tunnus: 8T00FT59-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
23.09.2023 - 15.10.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
23.10.2023 - 12.12.2023
Toteutus on päättynyt.
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Restonomi
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
15 - 60
Koulutus
Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettajat
Leila Kakko
Jaana Sahlsten
Sanna Luoto
Vastuuhenkilö
Jaana Sahlsten
Ryhmät
23RESTO
Palveluliiketoiminta 2023, päivätoteutus
Luokittelu
CONTACT
Opintojakso
8T00FT59

Osaamistavoitteet (Opintojakso)

Opiskelija:
− ymmärtää elintarvikelainsäädännön merkityksen ruoan turvallisuuden varmistajana.
− ymmärtää omavalvonnan kokonaisuuden ja sen merkityksen asiakasturvallisuudelle.
− osaa soveltaa asiakasturvallisen työskentelyn periaatteita ammattikeittiöllä.
− ymmärtää ruoan ravitsemuksellisen laadun vaatimukset .
− osaa soveltaa ravitsemussuosituksia ammatillisesti.

Sisältö (Opintojakso)

MITEN ravitsemussuositukset ohjaavat ruokapalveluliiketoimintaa?
MITEN elintarvikelainsäädäntö säätelee ravintola- ja ruokapalveluliiketoimintaa?

MITEN omavalvonta ohjaa työntekijän ja esihenkilön toimintaa?
MIKSI puhtaus- ja allergeeniosaaminen on tärkeää restonomin toimintaympäristössä? 

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (Opintojakso)

Opiskelija osaa määritellä omavalvontaan liittyvät ilmiöt ja peruskäsitteistön.
Opiskelija tunnistaa elintarvikelainsäädännön ja ravitsemussuositusten merkityksen.
Opiskelija tuntee erilaisia omavalvontaan liittyviä menettelytapoja ja suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna.
Opiskelija toimii tiimin jäsenenä. Hän osaa tarkastella ja arvioida asioita omasta näkökulmastaan ja ottaen vastuun omasta suoriutumisestaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (Opintojakso)

Opiskelija osaa soveltaa, vertailla ja jäsentää omavalvontaan liittyviä käsitteitä ja ymmärtää sitä ohjaavaa lainsäädäntöä.
Opiskelija osaa arvioida omavalvontaan liittyviä ongelmia lainsäädännön pohjalta. Hän osaa valita eri vaihtoehdoista sopivimman menettelytavan ja perustella valintansa.
Opiskelija osaa soveltaa ja jäsentää ravitsemukselliseen laatuun liittyviä käsitteitä ja ymmärtää niitä ohjaavia suosituksia.
Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti ja sitoutuen tiimin toimintaan kehittäen vuorovaikutustaitojaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (Opintojakso)

Opiskelija ymmärtää elintarvikelainsäädännön merkityksen asiakasturvallisen työskentelyn johtamisessa.
Opiskelija osaa analysoida omavalvontaan liittyviä ongelmia käytännön tilanteissa. Hän osaa etsiä ja arvioida erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja ja toimintatapoja perustellusti.
Opiskelija osaa soveltaa ja analysoida ravitsemukselliseen laatuun liittyviä käsitteitä käytännössä ja ymmärtää niitä ohjaavia suosituksia käytännön tasolla.
Opiskelija osaa toimia yhteistyössä vastuullisesti, joustavasti ja rakentavasti kehittäen omaa ja tiimin vuorovaikutusta.

Aika ja paikka

23.10.-12.12.2023 TAMK Pääkampus

Maanantaisin klo 12.30-15
Tiistaisin klo 9-11.30
Mahdollinen tiimityöskentely erikseen sovittavana ajankohtana.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti 12.12.2023.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Oppimistehtävät:

1. Hygieniapassi (hyväksytty/täydennettävä)
2. Videointitehtävä tiiminä (0-5) / 30 % kokonaisarvosanasta
3. Pintapuhtauden laadunvalvonta tiiminä (hyväksytty/täydennettävä) 
4. Ravitsemuksen case-tehtävä (0-5) / 30 % kokonaisarvosanasta
5. Tentti (0-5) / 40 % kokonaisarvosanasta

Tehtäväkohtaiset arviointikriteerit löytyvät opintojakson Moodle-työtilasta.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Oppiminen tapahtuu itsenäisenä opiskeluna, vuorovaikutteisilla luennoilla ja/tai webinaareissa ja yhteisöllisenä tiimityöskentelynä.

Oppimateriaalit

Kurssikirjat:

Koskinen, Marita et al. Keittiöiden siivous- ja hygieniaopas : ruoan valmistus- ja tarjoilutilat. 2. uudistettu painos. Pori: Ympäristökustannus Oy, 2021. Print.
Voutilainen, Eeva, Mikael Fogelholm, and Marja Mutanen. Ravitsemustaito. 1. p. Helsinki: Sanoma Pro, 2015. Print.

- Elintarvikelainsäädäntö
- TAMK Catering Studion omavalvontasuunnitelma
- Ravitsemussuositukset

Lisäksi muu opintojaksolla osoitettava (verkko)materiaali.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson on laajuudeltaan 5 op., mikä vastaa n. 135 h työkuormaa. Kuormittavuus voi vaihdella yksilöllisesti ennakko-osaamisesta riippuen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT-menettely: Hygieniapassi suoritettuna, lisäksi kirjallinen tehtävä.

AHOT-hakemukset lähetetään HyväHot -järjestelmän kautta viimeistään 3.10.2023. Osoita hakemus Jaana Sahlstenille.

AHOT-tilaisuuteen kutsutut näyttävät hygieniapassin ja henkilöllisyystodistuksen tilaisuudessa.

Siirry alkuun