Siirry suoraan sisältöön

Viestintä ja opiskelutaidot (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5T00EE81-3012

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2023 - 28.08.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 15.12.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

TAMK Kielet ja viestintä

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka

Opettaja

  • Mari Touronen
  • Pekka Yliruusi

Vastuuhenkilö

Mari Touronen

Ryhmät

  • 23I254
    Sähköinen talotekniikka

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa
- käyttää erilaisia oppimistapoja ja osaa hyödyntää niitä omassa oppimisessaan itsenäisesti ja ryhmän jäsenenä
- määrittää tiedon tarpeensa, arvioida ja soveltaa tietoa sekä hankkia tietoa erilaisista tiedonlähteistä
- toimia tarkoituksenmukaisesti kirjallisissa ja suullisissa työelämän viestintä- ja
vuorovaikutustilanteissa
- ottaa huomioon vastaanottajan, tilanteen ja alan vaatimukset sekä viestiä jäsentyneesti,
ymmärrettävästi ja vakuuttavasti
- kehittää suomen kielen ja viestinnän taitojaan osana omaa ammattitaitoaan
- laatia kirjallisia teknisiä dokumentteja, raportteja ja selostuksia
- käyttää opinnoissa ja työelämässä tarpeellisia perusohjelmistoja
- hyödyntää TAMKin tietoverkon palveluita vastuullisesti

Sisältö (OJ)

Oppimisprosessi ja tiedon kriittinen lukutaito, tutustuminen oppimisympäristöihin ja tiedonlähteisiin, oman oppimisen arviointi ja kehittäminen

Asiantuntijaviestinnän perusteet: vakuuttava kirjallinen ja suullinen viestintä; esitysten sisältö, rakenne ja havainnollistaminen, palaute, arviointi, ryhmätyö- ja neuvottelutaidot

Dokumenttien ja työelämätekstien laadinta, kielenhuolto, raportoinnin perusteet

Tietokoneen käyttö: käyttöliittymä ja resurssienhallinta, yleisimpien työvälineohjelmien käyttö, sähköposti, internet, tiedonhaku verkosta, TAMKin tietojärjestelmien käyttö, asiakirjastandardi ja TAMKin opinnäytetyön raportointimalli

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija viestii ymmärrettävästi ja asiatyylisesti niin kirjallisesti kuin suullisestikin jäljitellen malleja ja ohjeita. Opiskelija käyttää lähteitä, joskin niiden referointi on vähäistä. Väitteiden perustelu on vaatimatonta. Viestien rakentaminen on hapuilevaa, puheilmaisun ja kielen muoto- ja tyyliseikoissa on huomautettavaa. Raportin asettelu ei täysin vastaa ohjeita. Viittaustekniikassa ja lähdemerkinnöissä on runsaasti virheitä. Havainnollistaminen on puutteellista.

Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija viestii jäsentyneesti ja havainnollisesti niin kirjallisissa kuin suullisissa esityksissään sekä kohdentaa viestinsä vastaanottajan ja tilanteen mukaisesti. Opiskelija perustelee näkemyksensä. Opiskelija valitsee lähteensä tarkoituksenmukaisesti; referointi niveltyy luontevasti kokonaisuuteen. Olennainen tieto välittyy selkeästi. Viestit ovat helposti vastaanotettavia ja tekstit melko virheettömiä. Raportin asettelu ja lähdemerkinnät vastaavat pääosin ohjeita. Havainnollistaminen täydentää asiasisältöä.

Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia. Harjoitustyöt ovat huoliteltuja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija viestii vakuuttavasti, innostavasti ja vuorovaikutteisesti niin kirjallisesti kuin suullisestikin. Opiskelija perustelee näkemyksensä monipuolisesti. Opiskelija käyttää lähteitä arvioivasti ja kommentoiden. Olennainen tieto on erinomaisesti jäsennelty ja tiivistetty, kieli ja tyyli ovat hallittuja. Havainnollistaminen on luovaa ja omaleimaista. Opiskelija noudattaa annettuja aikatauluja täsmällisesti. Raportin asettelu ja lähdemerkinnät vastaavat tarkasti ohjeita.

Tietokoneen käyttö: Opiskelija on palauttanut kaikki tehtävät hyväksytysti. Viestinnän raportti on kirjoitettu opinnäytetyön raportointiohjeella. Haastattelutilanteesta tai vastaavasta tilanteesta kirjoitettu muistio noudattaa asiakirjastandardia. Harjoitustyöt ovat huoliteltuja. Työt on palautettu annetun aikataulun mukaisesti.

Aika ja paikka

Tiistaisin 29.8. - 14.11. klo 8.15 -10.45 tilassa E1-06.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintojaksosta ei järjestetä tenttiä, vaan arvosana muodostuu annettujen tehtävien arvioinneista.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan raportin sekä suullisen asiantuntijaesityksen perusteella.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetus

Oppimateriaalit

Materiaali jaetaan opintojakson Moodle-alueella.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso sisältää suomen kielen ja viestinnän opintoja 12 *3 h lähiopetuskertaa
(yhteensä 36 oppituntia). Opintojakson laajuus on yhteensä 5 op sisältäen 3,5 op suomen kielen ja viestinnän opintoja ja 1,5 op tieto- ja viestintätekniikan opintoja. Opintojakso edellyttää kotitehtävien ja arvioitavien tehtävien palauttamista aikataulujen mukaisesti sekä aktiivista osallistumista opetuskerroilla.

Sisällön jaksotus

Oppimisprosessi ja tiedon kriittinen lukutaito, tutustuminen oppimisympäristöihin ja tiedonlähteisiin, oman oppimisen arviointi ja kehittäminen.

Asiantuntijaviestinnän perusteet: vakuuttava kirjallinen ja suullinen viestintä; esitysten sisältö, rakenne ja havainnollistaminen, palaute, arviointi, ryhmätyö- ja neuvottelutaidot.

Dokumenttien ja työelämätekstien laadinta, kielenhuolto, raportoinnin perusteet.

Tietokoneen käyttö: käyttöliittymä ja resurssienhallinta, yleisimpien työvälineohjelmien käyttö, sähköposti, internet, tiedonhaku verkosta, TAMKin tietojärjestelmien käyttö, asiakirjastandardi ja TAMKin opinnäytetyön raportointimalli.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT-menettely