Management of Uneven Aged Forest Stands (4 cr)
Code: 6M00DO39-3007
General information
- Enrolment period
- 03.04.2023 - 26.05.2023
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 11.08.2023 - 16.12.2023
- Implementation has ended.
- Credits
- 4 cr
- Mode of delivery
- Contact learning
- Unit
- Forestry
- Campus
- TAMK Main Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Degree programmes
- Degree Programme in Forestry
- Teachers
- Petri Keto-Tokoi
- Manne Viljamaa
- Course
- 6M00DO39
Objectives (course unit)
The student:
- understands how the forest owner´s different objectives and the objectives of ecological, economic and social sustainability influence the silvicutural decisions
- knows the wood production capacity of different tree species on different sites
- knows the alternative methods and arguments for stand management and forest regeneration and can apply different methods in practical situations
- is aware of how silvicultural decisions affect harvesting operations
Content (course unit)
Objectives of forest owners and their effect on silviculture, wood production capacity of native tree species on different sites, stand management and forest regeneration in special situations,
Assessment criteria, satisfactory (1-2) (course unit)
The student has informational deficiencies in forest management concepts and methods. He is familiar with forest management recommendations for mixed forests, dioecious forests and forests with different structures, but is not very familiar with the basis of the recommendations. The student is familiar with most of the major risks and pathogens affecting forest management and regeneration.
Assessment criteria, good (3-4) (course unit)
The student masters the methods of growing mixed forests, dual-sectional and mixed-structure forests and is able to evaluate the suitability and profitability of these methods in different stands and sites. He / she is able to make his / her choice of forest management solution independently using various written sources. The student is well aware of various forest pests and diseases as well as other forestry risks.
Assessment criteria, excellent (5) (course unit)
The student masters the methods of growing mixed forests, dual-sectional and mixed-structure forests and is able to evaluate the suitability and profitability of these methods in different stands and habitats. He/ she is able to describe a number of alternative forest management solutions available to the site and describe to the forest owner their pros and cons and the associated risks. The student is proficient in forest management recommendations and has a thorough understanding of the research background behind them. He is also well versed in the latest research on uneven aged forest management. The student is able to use the above information to select and justify the forest management method. The student knows the most important risks and pathogens affecting forest management and regeneration and is able to evaluate and describe their importance in the selection of silvicultural methods
Location and time
Luennot toteutetaan verkko-opetuksena.
Maastoretkeilyt perjantaina 8.9.2023 Vessarin koealue Ruovesi (Petri). Perjantaina 22.9.2023 retkeily Vesijaolle ja Evolle Sauli Valkosen kanssa (Petri). Lauantaina 23.9.2023 maastoretkeily Tampereen ympäristössä (Manne).
Exam schedules
Verkkotentti 30.9.-1.10.
1. uusintatentti verkkotenttinä 18.-19.11.2023
2. uusintatentti verkkotenttinä 16.-17.12.2023
Assessment methods and criteria
Lopputentti 100 %
Itseopiskelutehtävät on oltava tehtynä ja hyväksytty. Yhden tehtävän puuttuminen opintojakson lopussa alentaa arvosanaa yhdellä, kahden kahdella, kolmen kolmella ja neljän neljällä arvosanayksiköllä.
Assessment scale
0-5
Teaching methods
Luennot, maastoharjoitukset ja -retkeilyt, itsenäinen opiskelu ja siihen liittyvät itseopiskelutehtävät.
Learning materials
Tabulaan tallennetut linkit ja aineistot.
Huuskonen, S., Hynynen, J. & Valkonen, S. 2014. Metsänkasvatus. Menetelmät ja kannattavuus. Metla. Metsäkustannus.
Hynynen, J., Valkonen, S. & Rantala, S. 2005. Tuottava metsänkasvatus. Metsäkustannus. Metla.
Äijälä, O., Koistinen, A., Sved, J., Vanhatalo, K. & Väisänen, P. 2014. Metsänhoito. Hyvän metsänhoidon suositukset. Tapio. https://www.metsanhoitosuositukset.fi/wp-content/uploads/2019/06/Metsanhoidon_suositukset_Tapio_2019.pdf
Valkonen, S., Siren, M. & Piri, T. 2010. Poiminta- ja pienaukkohakkuut – vaihtoehtoja avohakkuille. Metsäkustannus Metla.
Valkonen, S. 2017. Metsän jatkuvasta kasvatuksesta. Metsäkustannus.
Pukkala, T., Lähde, E. & Laiho O. 2011. Metsän jatkuva kasvatus. Joen Forest Consulting. Bookwell.
Laki metsälain muuttamisesta
Student workload
Maastoretkeilyt ja harjoitukset 24 h
Luennot 8 h
Itsenäinen opiskelu ja harjoitusten teko 48 h
Content scheduling
Sisällöt: Harvennustavat ja harvennusreaktio, sekametsien kasvatus, kaksijaksoisten metsien kasvatus, alikasvosten hyväksikäyttö metsänuudistamisessa, eri-ikäisrakenteisten metsien kasvattaminen poiminta- ja pienaukkohakkuin, metsänkasvatuksen riskit ja merkittävimmät metsätuhoriskit ja niiden hallitsemisen keinot. Vaihtoehtoisiin metsänhoitomenetelmiin tutustuminen maastossa, menetelmien soveltamisen harjoittelu.
Itseopiskelutehtävä 1: Harvennustavat ja harvennusreaktio, sekametsien kasvatus, palautus 10.9. ja kommentointi 11.9.2022
Itseopiskelutehtävä 2. Mannen maastoretkeilyn pohjalta
Itseopiskelutehtävä 3: Eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatus, palautus sunnuntaina 24.9. ja kommentointi maanantaina 25.9.
Itseopiskelutehtävä 4: Metsänkasvatuksen riskit ja niiden hallinta palautus 29.9. ja kommentointi 30.10.
Completion alternatives
Mahdolliset etäluennot tallennetaan ja ne voi opiskellla itsenäisesti.
Practical training and working life cooperation
ei ole
International connections
Ei ole
Further information
Vastuuopettaja Petri Keto-Tokoi
Läsnäolovelvollisuus on maastoretkeilyillä ja lähiopetuksena totetutetuilla luennoilla.
Itseopiskelutehtävät oltava tehty, ne arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.
Assessment criteria - fail (0) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Opiskelija ei osallistunut läsnäoloa edellyttäviin tapahtumiin eikä tehnyt korvaavia suorituksia. Opiskelija ei ole tehnyt ja palauttanut moodleen kaikkia annettuja tehtäviä tai niitä ei ole hyväksytty. Opiskelijan osaamisessa on huomattavia puutteita tai virheitä käsitteiden käytössä että metsänhoitomenetelmiä koskevissa perustiedoissa.
Assessment criteria - satisfactory (1-2) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Opiskelijalla on tiedollisia puutteita metsänkäsittelyä koskevissa käsitteissä ja menetelmissä. Opiskelija tuntee sekametsiä, kaksijaksoisia sekä erirakenteisia metsiä koskevat metsänhoitosuositukset, mutta ei ole kovin hyvin perillä suositusten perusteista.
Opiskelija ei ole osallistunut osaan läsnäoloa edellyttäviista tapahtumista eikä ole tehnyt korvaavia suorituksia. Opiskelija tuntee tärkeimmät metsien kasvatukseen ja uudistamiseen vaikuttavat riskit ja tuhonaiheuttajat. Opiskelija on jättänyt palauttamatta osan itseopiskelutehtävistä tai osaa ei ole hyväksytty. Opiskelijan tentissä osoittama osaaminen on tyydyttävän tasolla. Opiskelija on jättänyt palauttamatta yhden itseopiskelutehtävän ja hänen osaamisensa on muuten hyvä (3).
Assessment criteria - good (3-4) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Opiskelija hallitsee sekametsien, kaksijaksoisten sekä erirakenteisten metsien kasvatuksen menetelmät ja osaa arvioida näiden menetelmien vaikutuksia, riskejä, soveltuvuutta ja kannattavuutta erilaisissa metsiköissä ja kasvupaikoilla. Opiskelija osaa tehdä metsänkäsittelyratkaisun valinnan itsenäisesti käyttäen apuna metsänhoitosuosituksia. Opiskelija osaa tehdä vaikutusten, riskien ja kannattavuuden vertailuja erilaisten metsänhoidollisten menetelmien välillä. Opiskelija on jättänyt palauttamatta yhden itseopiskelutehtävän tai yksi on hylätty, ja hänen osaamisensa on muuten kiitettävä (5) tai oikein hyvä (4).
Assessment criteria - excellent (5) (Not in use, Look at the Assessment criteria above)
Opiskelija hallitsee sekametsien, kaksijaksoisten sekä erirakenteisten metsien kasvatuksen menetelmät ja osaa arvioida näiden menetelmien soveltuvuutta, riskejä ja kannattavuutta erilaisissa metsiköissä ja kasvupaikoilla. Opiskelija osaa kuvata useita kohteelle mahdollisia vaihtoehtoisia metsänkäsittelyratkaisuja ja selostaa metsänomistajalle niiden hyviä ja huonoja puolia sekä niihin liittyviä riskejä. Opiskelija tuntee metsänhoitosuositukset hyvin ja on perehtynyt syvällisesti niiden taustalla olevaan tutkimustietoon. Opiskelija osaa käyttää tätä tietoa metsänkäsittelymenetelmän valinnassa ja sen perustelemisessa. Opiskelija tuntee tärkeimmät metsien kasvatukseen ja uudistamiseen vaikuttavat riskit ja tuhonaiheuttajat ja osaa arvioida ja kuvata niiden merkitystä metsänkasvatusmenetelmän valinnassa. Opiskelija on aktiivisesti mukana luennoilla, retkeilyillä ja harjoituksissa. Opiskelija on palauttanut hyväksytysti kaikki itseopiskelutehtävät.