Ikaalisten Puistofilosofia - Sivistys ja dialogisen yhdessä ajattelun uutta luova virta (5 op)
Toteutuksen tunnus: NN00FX05-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
08.06.2021 - 18.07.2022
Ajoitus
09.06.2022 - 31.07.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Verkossa tapahtuva opiskelu
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 40
Koulutus
- Yrittäjyyden ja tiimijohtamisen tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Hanna Saraketo
Tavoitteet (OJ)
Opintojakson hyväksytysti suoritettuaan osallistuja osaa:
- Kohdata erilaisia ja eri taustoista tulevia ihmisiä dialogin ja yhdessä ajattelun äärellä.
- Tunnistaa rakentavan dialogin ja puntaroivan keskustelun perusperiaatteet ja osaa hyödyntää niitä oman ajattelunsa kehittämisessä.
- Tunnistaa dialogin ja autonomisen uutta luovan ajattelun virtauksen itsessään.
- Tunnistaa sivistyksen, dialogin ja filosofian käytännöllisen arvon kulttuurissa, yhteiskunnassa ja elämässä yleisemminkin.
- Tunnistaa dialogin ja yhdessä ajattelun arvon omalle ajattelulleen ja ihmisenä kasvamiselle.
- Tunnistaa ajankohtaisia ja ajattomia filosofisia ja yhteiskunnallisia teemoja hahmottaen niiden moniulotteisuuden.
- Osallistua puntaroivaan keskusteluun omista lähtökohdistaan yhdessä toisten kanssa. Osallistuminen voi tarkoittaa myös aktiivista kuuntelemista.
- Reflektoida kriittisesti omaa ajankohtaisiin ja ajattomiin filosofisiin ja yhteiskunnallisiin teemoihin liittyvää ajatteluaan ja mielipiteitään.
Sisältö (OJ)
Miksi dialogi ja yhdessä ajattelun taito ovat arvokkaita itselle ja yhteiskunnalle?
Mitä ajankohtaisia ja ajattomia filosofisia ja yhteiskunnallisia teemoja on?
Miten dialogia ja yhdessä ajattelua toteutetaan?
Lisätiedot (OJ)
Opintojakson suorittaminen edellyttää osallistumista Puistofilosofia-tapahtuman alustuksiin ja keskusteluihin fyysisesti paikan päällä Ikaalisissa.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
ks. hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
ks. hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
ks. hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)
Hyväksytty
Opiskelija osoittaa päässeessä osaamistavoitteisiin.
Osallistuja osallistuu aktiivisesti Puistofilosofia-tapahtuman alustuksiin ja keskusteluihin vähintään kolmena päivänä ja toteuttaa joko itsenäisesti, parin kanssa tai pienessä ryhmässä kokemuksistaan reflektoivan päiväkirjan tai portfolion, josta käy ilmi opintojakson osaamistavoitteiden toteutuminen hänen kohdallaan.
Hylätty
Opiskelija ei pääse osaamistavoitteisiin.
Osallistuja ei osallistu aktiivisesti Puistofilosofia-tapahtuman alustuksiin tai keskusteluihin vähintään kolmena päivänä. Hän ei toteuta vaadittua reflektoivaa päiväkirjaa tai portfoliota, tai siitä ei ilmene riittävällä tasolla osaamistavoitteiden toteutuminen hänen kohdallaan.
Aika ja paikka
Tapaaminen. 2 tunnin ennakkotapaaminen (online osoitteessa https://tuni.zoom.us/my/hannamaria tai TAMK Proakatemia) torstaina 9.6.2022 klo 9 - 11.
Itsenäisesti. Ennakkomateriaali ja tapahtuman alustajiin ja heidän teemoihinsa etukäteen tutustuminen (alustajat ja teemat julkistetaan kevään 2022 aikana Puistofilosofian sivuilla).
Ikaalisissa 19. - 23.7. Osallistuminen Puistofilosofia-tapahtuman (19.-23.7.2022) alustuksiin ja keskusteluihin paikan päällä Ikaalisissa.
Itsenäisesti. Oman ajattelun kehittymistä kuvaava reflektiivinen päiväkirja tai portfolio. Palautus viimeistään 8.8.2022 klo 8.00 osoitteeseen hanna.saraketo@tuni.fi.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Reflektion palautus 8.8.2022 klo 8.00 mennessä;
Uusintamahdollisuus seuraavana kesänä, mikäli tapahtuma järjestetään silloin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
aktiivinen osallistuminen tapahtumaan
reflektoiva päiväkirja tai portfolio
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Puistofilosofia on vuosittain Ikaalisissa järjestettävä merkittävä kotimainen avoin filosofiatapahtuma, johon voi osallistua maksutta ja vapaasti kuka tahansa. Puistofilosofian vieraina onkin keskustelemassa vuosittain runsaasti filosofiasta kiinnostuneita, ikaalislaisia, lähiseudun kesäasukkaita, eri alojen opiskelijoita, filosofian ammattilaisia ja eri alojen tutkijoita. Osallistujien ikähaitari vaihtelee myös vanhempien mukana olevista lapsista, nuorista lukiolaisista ja ammattikoululaisista eläkeläisiin. Puistofilosofian lähtökohtana on ajatus, että jokainen ihminen koulutuksesta, taustasta ja elämänkokemuksesta riippumatta kykenee filosofiseen ajatteluun ja keskusteluun ja että ajattelun äärelle pysähtyminen on perustava osa ihmisyyttä.
Puistofilosofia tarjoaa osallistujille lähtökohdista riippumatta turvallisen ja dialogisen tilan keskustella ja oppia yhdessä ajankohtaisista ja ajattomista filosofisista ja yhteiskunnallisista teemoista. Tapahtumana se on erinomainen tila dialogin ja filosofisen yhdessä ajattelemisen harjoittelemiseen yhdessä toisten kanssa.
Puistofilosofiaan voi osallistua vapaasti myös yksittäisinä päivinä tai käydä kuuntelemassa yksittäisiä alustuksia, mutta osallistuminen koko tapahtumaan tekee siitä iteratiivisen prosessin, jossa kunkin alustuksen ja keskustelun teemat voivat jäädä värähtelemään seuraavien alustusten ja keskustelujen ajaksi jatkuvasti voimistuvana omaehtoisen ja uutta luovan ajattelun virtana. Puistofilosofiassa osallistujan on mahdollista pysähtyä ajattomien ja ajankohtaisten teemojen äärelle yhdessä toisten kanssa, ottaa etäisyyttä arjen välineelliseen suorittamiseen, laajentaa radikaalisti näkökulmaansa, sivistyä, kasvaa ihmisenä ja kehittyä kriittisenä filosofisena ajattelijana. Dialogi eli tarkoituksellinen ja taitava yhdessä ajattelu erilaisten ja eri taustaisten ihmisten kanssa, joita yhdistää kiinnostus parempaan yhdessä ajatteluun mahdollistaa osallistujalle monipuolisen oman ajattelun tarkastelun ja kehittämisen.
Alustajina Puistofilosofiassa on kotimaisia omien alojensa kärkitason filosofeja, tutkijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia ja keskustelijoita, jotka johdattelevat osallistujia keskusteluun heitä itseään kiinnostavista aiheista. He pyrkivät alustuksissa yleistajuisuuteen, mutta kuitenkin filosofisesta tasosta tinkimättä. Alustajat ovat mukana Puistofilosofiassa ilman erillistä palkkiota ja usein he jäävät mukaan myöhempiin keskusteluihin – joskus useammaksi päiväksi. Filosofisia ja yhteiskunnallisia teemoja käsittelevien alustusten lisäksi Puistofilosofiaan on viime vuosina kuulunut myös monipuolinen kattaus taiteellista ohjelmaa taidenäyttelyistä ja kirjajulkistuksista teatteri- ja musiikkiesityksiin.
Suoritustapa
Puistofilosofiaan kytkeytyvä opintojakso suoritetaan:
Osallistumalla kesäkuussa järjestettävään 2 tunnin pituiseen ennakkotapaamiseen.
Tutustumalla jaettavaan ennakkomateriaaliin ja tapahtuman alustajiin ja heidän teemoihinsa etukäteen (alustajat ja teemat julkistetaan kevään 2022 aikana).
Osallistumalla aktiivisesti Puistofilosofia-tapahtuman (19.-23.7.2022) alustuksiin ja keskusteluihin.
Tuottamalla (itsenäisesti tai pienryhmässä) oman ajattelun kehittymistä kuvaava reflektiivinen päiväkirja tai portfolio.
Aktiivinen osallistuminen voi tässä tarkoittaa myös aktiivista läsnäoloa ja kuuntelemista, eikä tapahtuman luonteeseen kuulu kenenkään pakottaminen puhumaan.
Osallistujien odotetaan kirjoittavan tai toteuttavan muulla tavoin (esim. audiovisuaalisena teoksena) oman ajattelun kehittymistä kuvaava reflektiivinen päiväkirja tai portfolio. Päiväkirjan tai portfolion voi toteuttaa joko itsenäisesti, parin kanssa tai pienessä ryhmässä (maks. 5 henkeä) ja sen tulee heijastaa käytyjä keskusteluja jokaisen osallistujan ajattelun kehittymistä, henkilökohtaista kasvua ja/tai kokemuksia opintojakson aikana.
Aikataulu:
1. Tapaaminen.
2 tunnin ennakkotapaaminen (online osoitteessa https://tuni.zoom.us/my/hannamaria tai TAMK Proakatemia) torstaina 9.6.2022 klo 9 - 11.
2. Itsenäisesti. Ennakkomateriaali ja tapahtuman alustajiin ja heidän teemoihinsa etukäteen tutustuminen (alustajat ja teemat julkistetaan kevään 2022 aikana Puistofilosofian sivuilla).
3. Ikaalisissa 19. - 23.7. Osallistuminen Puistofilosofia-tapahtuman (19.-23.7.2022) alustuksiin ja keskusteluihin paikan päällä Ikaalisissa.
4. Itsenäisesti. Oman ajattelun kehittymistä kuvaava reflektiivinen päiväkirja tai portfolio. Palautus viimeistään 8.8.2022 klo 8.00 osoitteeseen hanna.saraketo@tuni.fi.
Oppimateriaalit
ks. edellä
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
ks. edellä
Sisällön jaksotus
Puistofilosofian ohjelman mukaan
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
ei ole
Lisätietoja opiskelijoille
Osallistujat huolehtivat itsenäisesti matka- ja majoittumisjärjestelyistä ja ruokailuista, sekä niihin liittyvistä kustannuksista. Jos osallistujia ilmoittautuu riittävästi, voidaan järjestää mahdollisuus omakustannehintaiseen yhteiskuljetukseen ja majoitukseen. Keskustellaan tästä kesäkuun tapaamisessa. Tapahtuma itsessään on osallistujille ilmainen ja kaikille avoin.
Tietoa majoitusvaihtoehdoista Ikaalisissa: https://visitikaalinen.fi/majoitus/
Näistä Hotelli Ikahani ja Toivolansaari Camping ovat kohtuullisen kävelymatkan etäisyydellä tapahtumapaikoista.
Arviointikriteerit - hyväksytty/hylätty (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Arviointiasteikko: Hyväksytty-Hylätty
Hyväksytty
Osallistuja osallistuu aktiivisesti Puistofilosofia-tapahtuman alustuksiin ja keskusteluihin vähintään kolmena päivänä ja toteuttaa joko itsenäisesti, parin kanssa tai pienessä ryhmässä kokemuksistaan reflektoivan päiväkirjan tai portfolion, josta käy ilmi opintojakson osaamistavoitteiden toteutuminen hänen kohdallaan.
Hylätty
Osallistuja ei osallistu aktiivisesti Puistofilosofia-tapahtuman alustuksiin tai keskusteluihin vähintään kolmena päivänä. Hän ei toteuta vaadittua reflektoivaa päiväkirjaa tai portfoliota, tai siitä ei ilmene riittävällä tasolla osaamistavoitteiden toteutuminen hänen kohdallaan.