Siirry suoraan sisältöön

Kliinisen mikrobiologian perusteet (3 op)

Toteutuksen tunnus: 7B00EG26-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

28.11.2022 - 31.01.2023

Ajoitus

02.01.2023 - 31.05.2023

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Bioanalyytikko

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Bioanalyytikon tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Kaisa Rajakylä

Vastuuhenkilö

Kirsi Mansikkamäki

Pienryhmät

  • Pienryhmä 1 (Koko: 15. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 15. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • 22BAJ
    Bioanalyytikot kevät 2022 Jyväskylä

Pienryhmät

  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- tuntee mikrobien rakenteita, yleisiä ominaisuuksia ja niiden kasvuun sekä lisääntymiseen vaikuttavia tekijöitä.
- omaa perustiedot tautia aiheuttavista mikrobeista ja infektiotaudeista sekä niiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta.
- tuntee mikrobiologisen tutkimusprosessin ja näytteenoton yleisperiaatteet ja tavallisimmat mikrobien osoitusmenetelmät.
- tuntee mikrobiologista toimintaa säätelevää lainsäädäntöä ja toimilupakäytäntöjä.
- osaa suorittaa Gram-värjäyksen, tuntee sen periaatteen, käyttötarkoituksen ja osaa tunnistaa keskeiset löydökset värjäyksen mikroskopoinnissa.
- osaa turvallisen mikrobiologisen työskentelyn.

Sisältö (OJ)

Mikrobit, niiden rakenne, ominaisuudet ja luokittelu
Kl. mikrobiologian käsitteet
Mikrobien esiintyminen, niiden aiheuttamat yleisimmät sairaudet, näiden ennaltaehkäisy ja hoito
Mikrobiologisten näytteiden otto ja preanalytiikka (yleisperiaatteet)
Mikrobien tunnistamiseen käytettävän laboratoriodiagnostiikan yleiset periaatteet
Mikrobiologinen tutkimusprosessi
Gram-värjäyksen periaate, suoritus, tulkinnan perusteet, merkitys potilaan hoidossa ja laadunvarmistus
Mikrobiologisen työskentelyn turvallisuus
Toimilupakäytäntö, tartuntatautilainsäädäntö ja infektioiden torjunnan organisaatio Suomessa

Esitietovaatimukset (OJ)

Opintojakso tulee olla suoritettu ennen Bakteriologian 7B00EG27 ja Kliinisen mikrobiologian erityisalueet 7B00EG28 -opintojaksoja.

Lisätiedot (OJ)

-

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä yleisimpiä mikrobeja ja infektiotauteja sekä niiden ennaltaehkäisyä ja hoitoa. Opiskelija tuntee mikrobiologisen tutkimusprosessin pääkohdat ja joitain tavallisimpia mikrobien osoitusmenetelmiä sekä osaa yleisimpien mikrobiologisten näytteiden oton pääkohdat. Opiskelija osaa suorittaa ohjatusti Gram-värjäyksen, tietää sen periaatteen, käyttötarkoituksen ja osaa tunnistaa joitain keskeisiä löydöksiä värjäyksen mikroskopoinnissa. Opiskelija osaa työskennellä turvallisesti ja aseptisesti mikrobiologian laboraatioissa. Opiskelija toimii ryhmässä, ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan, ottaa vastaan palautetta ja tunnistaa alalle tärkeitä toimintatapoja.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa selittää ja jäsentää mikrobeja ja infektiotauteja sekä niiden ennaltaehkäisyä ja hoitoa. Opiskelija jäsentää mikrobiologisen tutkimusprosessin ja tavallisimmat mikrobien osoitusmenetelmät sekä osaa yleisimpien mikrobiologisten näytteiden oton. Hän nimeää mikrobiologista toimintaa säätelevää lainsäädäntöä ja toimilupakäytäntöjä. Opiskelija osaa suorittaa Gram-värjäyksen, osaa selittää sen periaatteen, käyttötarkoituksen ja tunnistaa löydöksiä värjäyksen mikroskopoinnissa. Opiskelija osaa työskennellä turvallisesti ja aseptisesti mikrobiologian laboraatioissa ja soveltaa oppimiaan menettelytapoja. Opiskelija toimii ryhmässä vastuullisesti, sitoutuu oman toiminnan lisäksi myös ryhmän toimintaan ja noudattaa alalle tärkeitä toimintatapoja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija ymmärtää mikrobeja ja infektiotauteja sekä osaa vertailla niiden ennaltaehkäisyä ja hoitoa. Opiskelija ymmärtää mikrobiologisen tutkimusprosessin ja mikrobien osoitusmenetelmät sekä osaa yleisimpien mikrobiologisten näytteiden oton. Hän ymmärtää mikrobiologista toimintaa säätelevää lainsäädäntöä ja toimilupakäytäntöjä. Opiskelija osaa suorittaa Gram-värjäyksen, ymmärtää sen periaatteen, käyttötarkoituksen ja tunnistaa luotettavasti ja monipuolisesti löydöksiä värjäyksen mikroskopoinnissa sekä osaa pohtia virhemahdollisuuksia. Opiskelija osaa perustella suoritustaan ja yhdistää oppimaansa tekemiseen. Opiskelija osaa työskennellä turvallisesti ja aseptisesti mikrobiologian laboraatioissa ja arvioida erilaisia toimintatapoja. Opiskelija toimii ryhmässä vastuullisesti, sitoutuneesti, joustavasti ja rakentavasti. Opiskelija tarkastelee ja arvioi itseään sekä työkokonaisuutta. Opiskelija arvioi toimintatapoja ja ratkaisuvaihtoehtoja.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

-

Aika ja paikka

Ks. toteutussuunnitelma

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Koe avoinna examissa: 3.4. – 16.4.2023
1. uusinta: 8.5 – 14.5.2023
2. uusinta: 5.6. – 11.6.2023

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

opintojakson koe

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Verkko/ etäluennot lukujärjestyksen mukaisesti
Itsenäiset tehtävät: käsitteet, sisällön opiskelu kirjasta
Ryhmätyö: infektiotaudeista
Harjoitustunnit

Oppimateriaalit

- Hedman, K., Heikkinen. T., Huovinen. P. ym (toim). 2010. Mikrobiologia. Kustannus oy Duodecim, s. bakteerit 14-82, virukset 432-466. Soveltuvin osin ryhmätyömateriaalina.
- Hedman, K., Heikkinen. T., Huovinen. P. ym (toim). 2011. Infektiosairaudet. Kustannus oy Duodecim. s. 14-105 infektiosairauksien diagnostiikka + 264-303 tartuntatautien ehkäisy, torjunta, seuranta + 770-857 rokotukset. Soveltuvin osin ryhmätyömateriaalina.
- Luentomateriaali

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

18 t verkko/etäluentoja
4 t harjoitustunteja
Itsenäistä opiskelua 59 t sisältäen ryhmätyön

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT