Tekstiiliraaka-aineet ja –rakenteet (5 op)
Toteutuksen tunnus: 5P00EE54-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
30.07.2022 - 30.09.2022
Ajoitus
25.10.2022 - 01.12.2022
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Biotuotetekniikka
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Seija Ryynänen
- Päivi Viitaharju
Ryhmät
-
19BIOTBBiotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, syksy 2019
-
20BIOTABiotuotetekniikan tutkinto-ohjelma, kevät 2020
Tavoitteet (OJ)
Opiskelija osaa perusteet tekstiilikuituraaka-aineista, mukaan lukien kehitteillä olevat tulevaisuuden raaka-aineet (mm. uudet selluloosapohjaiset). Opiskelija osaa perusteet erilaisista lanka- ja tekstiilirakenteista sekä viimeistyksistä. Opiskelija osaa myös tulevaisuuden tuotantomenetelmien mahdollisuudet (esim. roll-to-bag).
Aika ja paikka
25.10.2022 – 1.12.2022
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Opintojakso ei sisällä tenttiä, viikoittainen tehtävä ja oppimispäiväkirja korvaavat tentin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
- Kurssin läpäiseminen edellyttää 100 % läsnäoloa luennoilla.
- Opintojakso jakautuu viiteen moduuliin, ja jokaiseen kuuluu tehtävä, joka opiskelijan tulee suorittaa.
- Opiskelijan tulee pitää oppimispäiväkirjaa viikon aikana oppimistaan/oivaltamistaan asioista.
- Opintojakson lopuksi tehtävät ja oppimispäiväkirjat arvioidaan ja opiskelijalle annetaan arvosana suorituksesta, ryhmätehtävissä opiskelijat arvioivat omaa ja muiden ryhmäläisten suoritusta.
- Arvioinnin osuudet ovat seuraavat: Tekstiiliraaka-aineet: Tekstiilikuidut ja Kuitujen tuotanto (20 %), Uudet kuidut ja valmistusteknologiat Suomessa ja Langanvalmistus (20%), Kuitujen ja lankojen esikäsittelyt, viimeistelyt ja väriaineet (20%), Tekstiilirakenteet: Kudokset, Neulokset, Kuitukankaat (20%), Tekstiilien esi- ja jälkikäsittelyt (20%)
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Kokoonnumme tiistaisin ja torstaisin Teamsin/ Zoomin välityksellä ja käymme läpi viikon aikana opiskeltavan opintokokonaisuuden ja siihen kuuluva tehtävän. Muut päivät on varattu itseopiskeluun ja tehtävän tekemiseen. Opiskelijalla on viikko aikaa opiskella opintokokonaisuus, lisämateriaali ja tehdä tehtävä. Seuraavalla viikolla käydään läpi esiin tulleet kysymykset ja opiskelijat esittelevät tehtävän muille ryhmän jäsenille. Opintojakso sisältää 1- 2 lähiopetuskertaa, jolloin käydään läpi kuituja ja kangasrakenteita.
Oppimateriaalit
Opintojakson materiaali löytyy Moodlesta.
Sisällön jaksotus
• Tekstiiliraaka-aineet: Tekstiilikuidut ja Kuitujen tuotanto
• Uudet kuidut ja valmistusteknologiat Suomessa
• Langanvalmistus
• Kuitujen ja lankojen esikäsittelyt, viimeistelyt ja väriaineet
• Tekstiilirakenteet: Kudokset, Neulokset, Kuitukankaat
• Tekstiilien esi- ja jälkikäsittelyt
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei valinnaisia suoritustapoja.
Lisätietoja opiskelijoille
Opiskelijan tulee osallistua läsnäolevana verkko-opetukseen ja itsenäisesti opiskella Moodlessa oleva aineisto ja tehdä aineistoon perustuva viikoittainen tehtävä. Lisäksi opiskelijan tulee pitää oppimispäiväkirjaa viikon aikana oppimistaan/oivaltamistaan asioista. Oppimispäiväkirja palautetaan kurssin lopuksi.
Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ei osallistu Tiimivalmennuksiin. Opiskelija ei suorita vaadittavia tehtäviä määräaikaan mennessä.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Tietäminen: Opiskelija osaa määritellä tärkeimmät tekstiiliraaka-aineet, rakenteet, valmistustekniikat, esikäsittelyt ja viimeistelyt. Osaa määritellä tekstiiliteollisuuden ekologisia vaikutuksia ja kehitteillä olevia kuituja ja valmistusteknologioita.
Tekeminen Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä määräajassa hyväksytysti. Opiskelija osaa hakea ja käyttää toimialaan liittyvää tietoa.
Oleminen Opiskelija osallistuu luennoille
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Tietäminen Opiskelija osaa jäsentää ja selittää tärkeimmät tekstiiliraaka-aineet, rakenteet, valmistustekniikat, esikäsittelyt, viimeistelyt ja teollisuuden laajuuden globaalin merkityksen. Osaa selittää ja arvioida tekstiiliteollisuuden ekologisia vaikutuksia ja kehitteillä olevia kuituja ja valmistusteknologioita.
Tekeminen Opiskelija osaa jakaa omaa osaamistaan tiimissä ja ratkaista annetut tehtävät kattavasti määräaikaan mennessä. Opiskelija osaa hakea, vertailla ja valita tietoa tehtävien ratkaisemiseksi. Opiskelija hallitsee erilaisia tiimityö- ja viestintämenetelmiä.
Oleminen Opiskelija osaa toimia tiimissä vuorovaikutteisesti. Opiskelija osaa antaa aktiivisesti rakentavaa palautetta.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Tietäminen Opiskelija ymmärtää laaja-alaisesti tärkeimmät tekstiiliraaka-aineet, rakenteet, valmistustekniikat, esikäsittelyt, viimeistelyt ja teollisuuden laajuuden globaalin merkityksen. Ymmärtää laaja-alaisesti tekstiiliteollisuuden ekologisia vaikutuksia ja kehitteillä olevia kuituja ja valmistusteknologioita.
Tekeminen Opiskelija osaa toimia rakentavasti ja vuorovaikutteisesti tiimissä sekä tunnistaa pitkäjänteisen työelämää mukailevan prosessimaisen työskentelyn. Opiskelija osaa etsiä tietoa sekä osaa perustellusti ratkaista tehtäviä nykypäivä sekä toimialan tulevaisuus ja kehittyminen huomioiden. Opiskelija osaa arvioida tietoa ja erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja.
Oleminen Opiskelija osaa toimia tiimissä ammattimaisesti ja vastuullisesti sekä kannustaa muita. Opiskelija osaa kehittää niin omaa kuin tiimin toimintaa. Opiskelija osaa antaa palautetta oikea-aikaisesti ja kehittävästi.