Siirry suoraan sisältöön

Rakennusautomaatiojärjestelmät ja väylätekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5T00EH98-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2022 - 19.09.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 22.12.2022

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Talotekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Talotekniikan tutkinto-ohjelma, LVI-talotekniikka

Opettaja

  • Sakari Uusitalo

Vastuuhenkilö

Sakari Uusitalo

Ryhmät

  • 20I253
    LVI-talotekniikka

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa
- kuvailla minkälaisia teknisiä dokumentteja rakennusautomaatiojärjestelmistä tyypillisesti laaditaan rakennuksen suunnitteluvaiheessa
- tunnistaa dokumenteissa esiintyvät laitteet ja ymmärtää laitemerkintöjen merkityksen
- selvittää yleisimpien kenttälaitteiden toimintaperiaatteet
- kertoa tiedonsiirron periaatteet rakennusautomaatiojärjestelmissä
- kuvailla kiinteistössä käytettävien kenttäväylästandardien ominaisuudet ja vaatimukset

Sisältö (OJ)

Rakennusautomaatiojärjestelmien dokumentointi, kenttälaitteet, rakennusautomaatiojärjestelmän rakenne,tiedonsiirtoprotokollat ja kenttäväylät, pilvipalvelut ja valvomoratkaisujen perusteet.

Esitietovaatimukset (OJ)

LVI -talotekniikkaratkaisut asuinkiinteistössä -opintokokonaisuus

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tunnistaa järjestelmään liittyviä komponentteja ja osaa nimetä niitä. Opiskelija ymmärtää mikä on rakennusautomaatiojärjestelmän merkitys kiinteistölle. Opiskelija tunnistaa yleisimmät kenttäväylästandardit.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija ymmärtää rakennusautomaatiossa käytettävien kenttälaitteiden yleiset ominaisuudet. Opiskelija osaa valita rakennusautomaatiojärjestelmissä käytettävät kenttälaitteet ja järjestelmälaitteet niille asetettujen vaatimusten perusteella. Opiskelija osaa kuvailla yleisimpien kenttäväylästandardien vaatimuksia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa määritellä itse kenttälaitteille ja järjestelmälaitteille asetettavia vaatimuksia. Opiskelija osaa määritellä laitteiden ja kiinteistön järjestelmien integroimiselle asetettavat vaatimukset.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Kurssin harjoitustehtävät tulee olla palautettuna tehtävän annossa annettuun päivämäärään mennessä.

Kurssiin sisältyy kaksi välitenttiä, jotka molemmat tulee suorittaa hyväksytysti. Poissaolo välitenteistä ainoastaan lääkärin määräyksestä tai perustellusta syystä etukäteen sovittuna. Poissaolo muusta syystä johtaa hylättyyn arvosanaan, ilman uusintamahdollisuutta.
1. välitentti on viikolla 41
2. välitentti on viikolla 48 (mikäli kaikki asiat on käyty läpi, muuten viikolla 49 tai 50)

Hylätyn kurssin voi uusia kaksi kertaa uusintakoepäivinä (19.1.2023 ja 16.2.2023). Hyväksyttyä arvosanaa voi korottaa kerran uusintakoepäivänä 19.1.2023. Uusintakoe käsittää koko kurssin aihealueet. Yksittäistä välitenttiä tai harjoitustehtäviä ei ole mahdollista uusia.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytty suoritus arvioidaan arvosana-asteikolla 1-5. Arvosana 0 merkitsee hylättyä suoritusta. Opintojakso arvioidaan harjoitustehtävillä ja tentillä.

Arvosana määräytyy tentin perusteella. Hyvin tehdyillä harjoitustehtävillä on mahdollisuus korottaa tentin arvosanaa 3 tai 4 yhdellä arvosanalla. Tentin arvosanaa 0, 1 tai 2 ei ole mahdollista korottaa harjoitustehtävillä.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luento-opetus sekä harjoitustehtäviä. Käydään tutustumassa TAMK:n teknisiin tiloihin rakennusautomaation näkökulmasta. Opiskelijalta edellytetään myös itsenäistä opiskelua.

Oppimateriaalit

Osa toteutuksella käytettävästä opetusmateriaalista jaetaan Moodle-oppimisympäristöissä. Osa materiaalista opiskelijan tulee hankkia itse sähköisistä järjestelmistä. Materiaali käsittää luentokalvoja sekä erilaisia ST-, LVI- ja KH-kortteja ja muita yleisesti saatavilla olevia ohjeita ja määräyksiä.
Osa aineistosta voi olla englanninkielisiä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojaksoja käsiteltävien asioiden opiskeluun on varattu 81 tuntia, joista lähiopetustunteja on n. 35-40. Lähiopetustunneilla ei ole läsnäolopakkoa, lukuunottamatta opettajan erikseen määrittelemiä harjoitustehtäväkertoja.

Sisällön jaksotus

Rakennusautomaatiojärjestelmien tarkoitus ja rooli osana talotekniikka. Rakennusautomaatiojärjestelmien rakenne, yleisimmät tiedonsiirtomenetelmät ja rakennusautomaation dokumentointi. Järjestelmissä käytettävät laitteet ja niiden asentaminen. Digitaalinen tiedonsiirto rakennusautomaatiossa ja kenttäväylät.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojaksoon voi suorittaa AHOT-menettelyllä suorittamalla opettajan määrittämän harjoitustehtävän ja osallistumalla toteutuksen kokeeseen.

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija ei ole suorittanut annettuja tehtäviä hyväksytysti.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija tunnistaa järjestelmään liittyviä komponentteja ja osaa nimetä niitä. Opiskelija ymmärtää mikä on rakennusautomaatiojärjestelmän merkitys kiinteistölle. Opiskelija tunnistaa yleisimmät kenttäväylästandardit.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija ymmärtää rakennusautomaatiossa käytettävien kenttälaitteiden yleiset ominaisuudet. Opiskelija osaa valita rakennusautomaatiojärjestelmissä käytettävät kenttälaitteet ja järjestelmälaitteet niille asetettujen vaatimusten perusteella. Opiskelija osaa kuvailla yleisimpien kenttäväylästandardien vaatimuksia ja ymmärtää digitaalisen tiedonsiirron perusperiaatteet.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija osaa määritellä itse kenttälaitteille ja järjestelmälaitteille asetettavia vaatimuksia. Opiskelija osaa määritellä laitteiden ja kiinteistön järjestelmien integroimiselle asetettavat vaatimukset.