Siirry suoraan sisältöön

Pohjarakentamisen perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: T300DH68-3014

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.07.2022 - 18.09.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 31.12.2022

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Rakennustekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Rakennustekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Jarno Oravasaari
  • Altti Kurki
  • Anne Hämäläinen

Vastuuhenkilö

Anne Hämäläinen

Pienryhmät

  • Ryhmä 1 (Koko: 17. Avoin AMK: 0.)
  • Ryhmä 2 (Koko: 17. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • 21RTB
    Rakennustekniikka

Pienryhmät

  • Ryhmä 1
  • Ryhmä 2

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija osaa kuvata rakennuksen erilaiset perustamistavat: maan- ja kallion varaan perustaminen sekä paaluille perustaminen. Opiskelija osaa valita tavanomaisen rakennuksen perustamistavat. Opiskelija osaa mitoittaa tavanomaisen rakennuksen maanvaraisen perustuksen eurokoodien mukaisesti. Opiskelija osaa selittää perustusrakenteissa tarvittavia kuivatus- ja routasuojaustoimenpiteitä ja radon-torjunnan menetelmiä. Opiskelija tuntee talon maa- ja pohjarakenteisiin liittyvät laatukäsitteet ja osaa käyttää niitä työn laadunmukaisuuden arviointiin. Opiskelija osaa kuvata yleisimmät paalutyypit, niiden käyttökohteet, asentamistavat, mitoitusperiaatteet ja koestusmenetelmät. Opiskelija osaa selittää kaivantotöihin liittyvien riskien syyt ja tietää keinoja, miten riskejä hallitaan. Opiskelija osaa kuvata erilaiset kaivantotyypit ja niiden käyttökohteet. Opiskelija osaa kuvata yleisimmät pohjanvahvistusmenetelmät.

Sisältö (OJ)

Maanvaraiset perustamistavat, kallion varaan perustaminen. Tavanomaisen maanvaraisen perustuksen mitoitus (kantokestävyys ja painumat) eurokoodien mukaisesti. Talon maa- ja pohjarakenteiden laatuvaatimukset. Tiivistystyöt ja tiiviyden laadunvalvontamenetelmät. Paalutyypit, paalujen asennus, mitoitus ja koestaminen. Rakennuksen kuivatusrakenteiden suunnittelu, routasuojauksen suunnittelu, radon. Luiskatut kaivannot, tuetut kaivannot. Pohjanvahvistusmenetelmät yleisellä tasolla.

Esitietovaatimukset (OJ)

Geotekniikan perusteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tunnistaa ja osaa määritellä rakennuksen erilaiset perustamistavat. Lisäksi opiskelija tunnistaa tärkeimmät perustusrakenteisiin liittyvät kuivatus- ja routasuojaustoimenpiteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Peruskäsitteiden tunnistamisen lisäksi opiskelija osaa mitoittaa ohjatusti/ ohjeiden avulla yksinkertaisen maanvaraisen anturaperustuksen ja tunnistaa tärkeimmät laatukriteerit liittyen talonrakennuksen perustustöihin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Edellisten lisäksi opiskelijalla on hyvä ymmärrys tekijöistä, jotka vaikuttavat rakennuksen perustamistavan valintaan ja talon maarakenteiden laatuvaatimusten käytäntöihin. Opiskelija osaa myös arvioida pohjarakennuksen työvaiheisiin liittyviä riskejä ja tietää keinoja, miten riskejä hallitaan.

Aika ja paikka

Syksy 2022, TAMKissa laskuharjoitukset ja labraharoitukset, luennot etäopetuksena Teamsissä.
Tarkempi aikataulu löytyy Moodlesta.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentin/ välikokeiden ajankohta sovitaan kurssin alkaessa. Kurssin uusintatenttipäivistä ilmoitetaan erikseen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5.
Opintojakson suorittamisessa edellytetään säännöllistä (vähintään 70 % tunneista) osallistumista oppitunneille. Lisäksi edellytetään osallistumista verkko-opetukseen (50 % verkkotehtävistä vähintään tehtävä) ja laboratorioselostusten tekemistä hyväksyttävästi. Laboratorioharjoituksessa on pakollinen läsnäolo, mahdollisten sairaustapausten osalta sovittava korvaamisesta Jarno Oravasaaren kanssa.

Kurssin arvosanasta tentin painoarvo on 70 % ja verkkotehtävien 30 %. Verkkotehtävistä on mahdollista saada suorituspisteitä ainoastaan, jos ne palautetaan määräaikaan mennessä. Muiden tekijöiden vaikutus kurssin arvosanaan on -0,25..+0,25 arvosanaa. Näitä muita tekijöitä vapaaehtoiset etä-/ kotitehtävät.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähi- ja etäopetus, verkko-opetus, laboratorioharjoitus, kotitehtävät ja harjoitukset, tentti. Luennot teamsissä, linkki Moodlessa.

Oppimateriaalit

Luentoaineisto ja muu tunneilla jaettava aineisto (sähköinen aineisto Moodlessa)
Jääskeläinen Raimo: Pohjarakentamisen perusteet, Tammertekniikka 2009
Jääskeläinen Raimo: Geotekniikka (soveltuvin osin)
MaaRYL

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähi- ja etäopetus yhteensä noin 60 h (sisältäen tentit ja laboratorioharjoitus 4 h). Labraharjoituksesta laaditaan erillinen raportti. Luentojen (alustavasti lukujärjestykseen merkitty torstaisin) lisäksi kurssiin sisältyy laskuharjoituksia (alustavasti lukujärjestykseen merkitty maanantaisin) ja muita verkko-opintoja, joiden suorittaminen on myös osa kurssin läpäisyvaatimuksia.

Sisällön jaksotus

Opintojakson aihepiirit:
1. Yleistä pohjarakentamisesta
2. Maanvaraiset perustamistavat
3. Kallion varaan perustaminen
4. Maanvaraisten perustusten mitoitus (kantokyky- ja painumalaskelmat)
5. Kuivatus
6. Routasuojaus
7. Täyttö- ja tiivistystyöt
8. Maarakennustöiden laadunvalvonta
9. Paaluperustukset
10. Kaivannot ja maanpaine
11. Pohjanvahvistusmenetelmät

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakson aikana mahdollinen työmaavierailu pohjarakennuskohteeseen tai suunnittelutoimistoon. Luennoitsija työskentelee TAMKin ulkopuolisessa työelämässä.

Kansainvälisyys

Ei alustavasti tiedossa.

Lisätietoja opiskelijoille

altti.kurki@tuni.fi (lukee tätä s-postia kerran viikossa)

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija on osallistunut lähiopetustunneille vaaditun määrän (70 %). Opiskelija ei ole tehnyt kurssiin kuuluvia muita pakollisia osatehtäviä (verkkotehtävät, laboratorioharjoitus). Opiskelijan osaaminen ei täytä tyydyttäviä vaatimuksia.