Siirry suoraan sisältöön

Tietotekniset työkalut (3 op)

Toteutuksen tunnus: 5S00DX44-3010

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.07.2022 - 31.08.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 31.10.2022

Laajuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkö- ja automaatiotekniikka

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Koulutus

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Pekka Kaatiala

Vastuuhenkilö

Pekka Kaatiala

Ryhmät

  • 22AI231
    Sähkö- ja automaatiotekniikka, aikuiset

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija tuntee
- opintoihin liittyvät TAMKin tietojärjestelmät ja osaa niiden peruskäytön
- TAMKin raportointiohjeen

Opiskelija osaa
- hakea tietoa verkosta
- käyttää ja hyödyntää tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmistoja

Sisältö (OJ)

Opintoihin liittyvät tietojärjestelmät TAMKissa, Office 365 -ympäristö ja tiedonhaku verkosta.

Tekninen raportointi TAMKin raportointiohjetta noudattaen.

Officen perustyökalut.

Wordin ammatillinen peruskäyttö: tekstin muotoilu, tyylit, asettelu, sisällysluettelo, matemaattiset kaavat, taulukoiden käyttö, kuvien ja kaavioiden lisäys, lähdeluettelo, ylä- ja alatunniste.

Excelin ammatillinen peruskäyttö: laskentataulukon käyttö, muotoilut, kaavat, laskeminen, suora ja suhteellinen viittaus, funktioiden käyttö, kaaviot, regressio ja trendiviiva. Wordin ja Excelin yhteiskäyttö.

Esitysgrafiikka: yksinkertaisen esityksen tekeminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija osaa käyttää tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmistoja ammatillisen tiedon esittämisessä sekä joitain niiden ominaisuuksista.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija osaa tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmistojen vaativamman käytön sekä osaa hyödyntää niiden ominaisuuksia hyvin. Opiskelijan tuotokset ovat pääosin siistejä ja selkeitä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa käyttää ja hyödyntää tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmistoja monipuolisesti. Opiskelija osaa hyödyntää näiden perustyökalujen ominaisuuksia sujuvasti. Opiskelijan tuotokset ovat siistejä ja selkeitä.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Kurssilla ei järjestetä erillistä tenttiä. (ks. myöhemmät kohdat)

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssi arvioidaan ansiokansion (engl. portfolio) ja opiskeluaktiivisuuden perusteella. Tämä suoritustapa on voimassa 01.08.2022 – 25.10.2022. Ansiokansio koostuu itsearvioinnista, osaamisen näytöistä, harjoitustehtävien ratkaisuista, projekteista ja omasta materiaalista. Moodlessa esitetään myös ansiokansion arvioinnin perusteet. Ansiokansio tallennetaan erikseen Onedrive-pilveen luennolla ja Moodlessa annetun ohjeen mukaan. Ansiokansion näyttöjen palautus on vaiheittain syksyn 2022 aikana. Tarkempi aikataulu täsmennetään syyskuussa, kun kurssi on alkanut.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Työpajat, luennot, selittävät videot, ohjeistavat videot, tuntiharjoitukset ja projektityöt. Opetus ja ohjeistus tapahtuu pääosin luokassa, Tamkin tiloissa.

Oppimateriaalit

Moodlessa oleva materiaali, luennoilla esitetyt asiat, selittävät videot.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan keskimääräinen työmäärä on noin 80 tuntia, mikä koostuu luennoista, työpajoista, harjoitustöistä ja itsenäisestä työskentelystä. Valtaosa työskentelystä tapahtuu itsenäisesti (noin 50-60 tuntia). Luennoilla ja työpajoissa työskennellään noin 20-30 tuntia erikseen annettavien ohjeiden mukaan. Ohjeita annetaan sekä sähköpostin että Moodlen kautta. Ohjeita annetaan myös luennoilla.

Lisätietoja opiskelijoille

Tällä opintojaksolla tehdään erilaisia matematiikkaan, fysiikkaan, sähkötekniikkaan ja sähköurakointiin liittyviä soveltavia harjoitustehtäviä.
Kurssilla tarvitaan kannettavaa tietokonetta, jossa on kunnon näppäimistö ja hiiri. Lisäksi koneessa on oltava installoituna Office365-ohjelmisto.

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Harjoitusten tekemättä jättäminen. Vähäistä enemmän virheitä palautuksissa. Myöhästyneet palautukset.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

"Perusosaaminen" Opiskelija osaa TAMKin järjestelmien ja työvälineohjelmien peruskäytön. Opiskelija osaa perusraportin teon Wordillä ml. ylä- ja alatunnisteet, taulukot ja kuvien käsittelyn, kenttämuuttujat ja kaavaeditorin. Opiskelija osaa Excelin perustietotyypit, taulukon muotoilun, perusfunktiot ja peruskuvaajien teon. Opiskelija osaa käyttää Powerpointia ammatillisen tiedon esittämisessä. Opiskelija ottaa vastuun omasta opiskelustaan ja suoriutuu tehtävistä ryhmän tukemana.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

"Vaativampi osaaminen" Opiskelija osaa työvälineohjelmien vaativamman käytön. Edellisten lisäksi opiskelija osaa muodostaa ja muokata Wordin tyylejä, tehdä osioituja dokumentteja ja tuottaa automaattisen sisällysluettelon. Opiskelija osaa Excelin JOS- ja HAKU-funktioden käytön, lineaarisen regression ml. interpolaation ja ekstrapolaation, eri kuvaajien muokkauksen ja isomman laskenta-arkin käsittelyn. Lisäksi opiskelijaa osaa käyttää Excelin matematiikka-, logiikka- ja tekstifunktioita. Opiskelija suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti ja ottaa vastuun myös ryhmän suoriutumisesta.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

"Soveltava osaaminen" Opiskelija osaa omakohtaisesti, sujuvasti, monipuolisesti ja virheettömästi soveltaa työvälineohjelmia oman ammattialansa perusongelmien ratkaisussa ja raportoinnissa esimerkiksi erilaisten mittaustietojen käsittelyssä. Opiskelija on erittäin motivoitunut ja ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta.