Siirry suoraan sisältöön

Puu biotalouden raaka-aineena (7 op)

Toteutuksen tunnus: 6M00DQ18-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.12.2019 - 07.01.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
23.01.2020 - 06.03.2020
Toteutus on päättynyt.
Laajuus
7 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalous
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Metsätalouden tutkinto-ohjelma
Opettajat
Jukka Tohu
Reijo Manninen
Arto Nikkilä
Marja-Liisa Timperi
Manne Viljamaa
Perttu Arminen
Pasi Arvela
Vastuuhenkilö
Jukka Tohu
Opintojakso
6M00DQ18

Osaamistavoitteet (Opintojakso)

Opiskelija
-tietää eri puutavaralajien soveltuvuuden yleisimpiin jalostusprosesseihin, puuraaka-aineen käytön hyötysuhteet ja lopputuotteiden asettamat vaatimukset puuraaka-aineelle
-tietää puuraaka-aineen mahdollisuuudet uusiutumattomien raaka-aineiden korvaajana erilaisissa tuotteissa
-osaa hankkia ammattitietoa erilaisista lähteistä ja laatia pienehkön raportin ammattialaltaan.

Sisältö (Opintojakso)

Puuraaka-aineen tärkeimmät teolliset jalostusprosessit (puutuoteteollisuus, kemiallinen metsäteollisuus, puun energiakäyttö) ja niissä syntyvät tuotteet. Suomalainen puu uusiutuvana raaka-aineena ja sen soveltuvuus eri tuotantoprosesseihin. Puun ominaisuuksiin liittyvää fysiikkaa (kosteus, lämpöarvo, kimmoisuus, lujuus). Eri prosessien asettamat vaatimukset puun laadulle. Tiedonhankinnan opetus. Raportin laatiminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (Opintojakso)

Opiskelija tietää metsäteollisuuden jalostusalat sekä niissä syntyvät päätuoteryhmät.
Hän tietää eri puutavaralajien käytön mahdollisuudet eri jalostusaloilla.
Hän tietää Suomessa käytettävät tärkeimmät puutavaralajit ja osaa katsoa puut puutavaralajeiksi huomioiden eri jalostuslaitosten asettamat laatutekijät.
Hän osaa hakea ammattialansa tietoa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (Opintojakso)

Opiskelija tietää tärkeimmät puun teolliset jalostusprosessit sekä niissä syntyvät tuotteet ja sivutuotteet.
Hän tietää tärkeimpien puunjalostusprosessien vaatimukset puuraaka-aineille.
Hän osaa hyödyntää hakemaansa ammattialan tietoa laatiessaan raportteja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (Opintojakso)

Opiskelija osaa laskea puuraaka-aineen käytön hyötysuhteet tärkeimpien jalostusprosessien osalta, tuotteiden ja sivutuotteiden osalta.
Opiskelija tuntee puuraaka-aineen olennaisimmat fysikaaliset ominaisuudet ja tunnistaa miten nämä vaikuttavat puun teolliseen käyttöön, ja ymmärtää miten eri tekijät vaikuttavat puutavaran käyttöön eri jalostusprosesseissa.
Opiskelija tietää eri puuraaka-aineen ominaisuuksien vaikutukset lopputuotteisiin tärkeimpien jalostusprosessien osalta.
Hän osaa hyödyntää hakemaansa ammattialansa tietoa laatiessaan raportteja huomioiden lähdekritiikin ja osaa tehdä lähdeviittaukset ja lähdeluettelon.

Aika ja paikka

Aikataulu lukkarikoneessa. Muutokset ilmoitetaan myös Tabulan kautta s-postilla.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Verkkotentti 1 (aiheena lähinnä puutuoteteollisuus) - 13.2. (uusinnat 10.3. ja 26.3.)
Verkkotentti 2 (aiheena lähinnä kemiallinen metsäteollisuus) - 5.3. (uusinnat 26.3. ja 9.4. Ilmoittautuminen uusintoihin s-postilla Jukka Tohulle viikkoa ennen uusintapäivää)
Fysiikan tentti 17.2. tunneilla - (uusinnat ilmoitetaan fysiikan tunneilla)

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojaksopalaute on pakollinen osasuoritus
Hyväksytty opintojakso arvioidaan asteikolla 1-5. Arviointiin vaikuttavat
- tentit (50 %)
- biotalouden lukupiiri (20 %)
- fysiikan teoria ja laboratoriotyöt (20 %)
- tutoriaalityöskentely (10 %)
Opintojen hyväksytty suorittaminen edellyttää harjoituksien tekemisen annetussa aikataulussa sekä osallistumisen pakollisiin osuuksiin, joita ovat harjoitukset, vierailut/retkeilyt ja vierailijaluennot. Harjoituksiin osallistuminen vaikuttaa arvosanaan, yli 90 % osallistuminen voi korottaa arvosanaa ja alle 60 % osallistuminen alentaa arvosanaa.
Jokaisesta tentistä ja kirjallisesta harjoitustyöstä tulee saada arvosanaksi vähintään 1. Laboratoriotyöt ja tiedonhankinnan opetustunnit ovat pakollisia.
Tiedonhankinta arvioidaan arvosanalla S (suoritettu)
Jos pakollisia harjoituksia ei palauteta annetussa aikataulussa, niin opintojakson arvosanaa pudotetaan 0,5 yksikköä/palauttamaton harjoitus. Jos opintojakson arvosana tästä syystä menee hylätyksi, niin opintojakso on suoritettava uudelleen, ellei arvioitavien osien (tenttien) arvosanan korotus onnistu uusintatenteissä.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Pbl, johon sisältyy mm. luentoja, harjoituksia, vierailuja, laboraatioita sekä tentit

Oppimateriaalit

Tabulan oppimateriaalit
E-oppimisympäristöt KNOWPaper, KNOWPulp ja KNOWTimber (saatavissa TAMK kirjaston kautta)
Lisäksi uutta materiaalia (https://sahateollisuuskirja.fi ja https://www.puulevyteollisuuskirja.fi /) - vaativat rekisteröitymisen)
Vihreä biotalous : 100-vuotiaan Suomen hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn perusta (saatavissa http://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/537476/luke-luobio_59_2016.pdf?sequence= 8)
Suositeltava kirjallisuus
Kärkkäinen 2007. Puun rakenne ja ominaisuudet
Inkinen, Tuohi 2003. Momentti 1 Insinöörifysiikka (ei pakollinen, toimii hyvänä taustamateriaalina)
Opetushallitus 2002. Puutuoteteollisuus osat 1 – 5 ja/tai verkkosivusto http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/puutuoteteollisuus/index.html
Jääskeläinen, Sundqvist 2007. Puun rakenne ja kemia
Muu kurssilla osoitettu materiaali

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kontaktiopetus ~ 100 h, josta
- fysiikan teoriaa ja fysiikan labrat ~30 h
- tiedonhankinta ~6 h
- paperilabrat ~6 h
- muut luennot ja harjoitukset ~60 h
Vierailut ~15 h
Itsenäinen opiskelu ~80 h

Sisällön jaksotus

Opintojakson tutoriaalisyklit ovat seuraavat:
1. Puutuoteteollisuus (vko 4-6)
2. Kemiallinen metsäteollisuus (vko 6-8)
Lisäksi viikoilla 8 ja 10 on erillinen jakso jossa käsitellään biotalouden merkitystä Suomelle.
Opintojaksoon on integroitu fysiikan ja tiedonhankinnan opetusta. Fysiikassa on puuraaka-aineeseen ja sen ominaisuuksiin liittyvää fysiikkaa, sekä teoriaa, että laboraatioita.
Tiedonhankinta on jaksotettu tutoriaalisykleihin.
Samanaikaisesti on myös kirjoitusviestinnän opetusta.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Tuotantolaitosvierailut:
Puutuoteteollisuus: sahavierailu
Kemiallinen metsäteollisuus: vierailu sellu- ja/tai paperitehtaalla
Maastoharjoituksissa käytetään työelämänedustajilta saatuja kohteita

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla on käytössä erilaisia pienryhmiä, joille on osittain omat opetuskerrat.

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Kun seuraavista osioista on tullut hylätty suoritus:
- Tentistä on tullut hylätty eli alle 50% maksimipisteistä.
- Palauttamattomien harjoitusten johdosta arvosana laskee nollaan

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija tietää metsäteollisuuden jalostusalat sekä niissä syntyvät päätuoteryhmät, ja tietää metsäsektorin roolin Suomen kansantaloudessa.
Hän tietää Suomessa käytettävät tärkeimmät puutavaralajit, niiden tärkeimmät mitta- ja laatuvaatimukset ja eri puutavaralajien käytön eri jalostusaloilla.
Hän osaa hakea ammattialansa tietoa.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija tietää tärkeimmät puun teolliset jalostusprosessit sekä niissä syntyvät tuotteet ja sivutuotteet.
Opiskelija tietää tärkeimpien puunjalostusprosessien vaatimukset puuraaka-aineille, ja ymmärtää miten vaatimukset näkyvät puutavaran- mitta ja laatuvaatimuksissa.
Hän osaa hyödyntää hakemaansa ammattialan tietoa.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija osaa laskea puuraaka-aineen käytön hyötysuhteet tärkeimpien jalostusprosessien osalta, tuotteiden ja sivutuotteiden osalta.
Opiskelija tuntee puuraaka-aineen olennaisimmat fysikaaliset ominaisuudet ja tunnistaa miten nämä vaikuttavat puun teolliseen käyttöön, ja ymmärtää miten eri tekijät vaikuttavat puutavaran mitta- ja laatuvaatimuksiin.
Opiskelija tietää eri puuraaka-aineen ominaisuuksien vaikutukset lopputuotteisiin tärkeimpien jalostusprosessien osalta.
Hän osaa hyödyntää hakemaansa ammattialansa tietoa.

Siirry alkuun