Siirry suoraan sisältöön

Rakennusautomaatio (3 op)

Toteutuksen tunnus: 5R00BH48-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.07.2019 - 08.09.2019
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.08.2019 - 31.12.2019
Toteutus on päättynyt.
Laajuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Rakennustekniikka
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan tutkinto-ohjelma, vuosina 2014-2018 aloittaneet
Opettajat
Sakari Uusitalo
Vastuuhenkilö
Jouko Lähteenmäki
Opintojakso
5R00BH48

Osaamistavoitteet (Opintojakso)

Opiskelija tuntee rakennusautomaation tärkeimmät käyttömahdollisuudet ja yleiset toimintaperiaatteet sekä tutustuu yleisimmin käytettyihin eri laitevalmistajien järjestelmiin.

Sisältö (Opintojakso)

Opintojaksolla käsitellään rakennusautomaation peruskäsitteet, toimintaperiaatteet ja käyttömahdollisuudet sekä automaatiojärjestelmän yleinen rakenne ja komponentit. Tutustutaan tunnetuimpien laitevalmistajien järjestelmiin, niiden ominaisuuksiin ja yhteensopivuuteen.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti järjestetään EXAM-tenttinä. EXAM-tentti tulee olla suoritettu viimeistään 15.12.2019 mennessä. Ensimmäisen EXAM-tentin jälkeen opiskelijalla on mahdollisuus uusia hylätty suoritus 2 kertaa tai korottaa hyväksyttyä suoritusta yhden kerran. Uusintakerrat tulee suorittaa 28.2.2020 mennessä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Toteutus arvioidaan opintojakson lopussa järjestettävällä tentillä. Hyväksyttyyn arvosanaan tulee saada vähintään 40% tentin maksimipistemäärästä. Hyvin tehdyillä ja ajallaan palautetuilla harjoitustehtävillä on korottava vaikutus arvosanaan, mikä koepisteet ovat lähempänä suuremman arvosanan pisterajaa kuin pienemmän arvosanan pisterajaa. Tentistä tulee kuitenkin saada hyväksytty arvosana.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetusta luennoilla sekä tutustumiskäyntejä TAMK:n teknisiin tiloihin kuten lämmönjakohuoneeseen ja ilmanvaihtokonehuoneeseen. Tutustumiskäynteihin liittyen tehdään harjoitustehtävä. Opiskelijan edellytetään opiskelevan ja tutustuvan oppitunneilla läpikäytäviin aihepiireihin myös itsenäisesti.

Oppimateriaalit

Totetutuksella käytettävä opetusmateriaali jaetaan opiskelijoille Tabula-oppimisympäristössä toteutuksen aikana.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähiopetustunteja on n. 30 tuntia, minkä lisäksi opiskelijan tulee käyttää itsenäiseen opiskeluun n. 51 tuntia.

Sisällön jaksotus

Rakennusautomaatiojärjestelmien tarkoitus ja käyttökohteet rakennuksessa. Rakennusautomaatioon liittyvä dokumentointi ja tärkeimmät ohjattavat järjestelmät (lämmitys ja ilmanvaihto). Järjestelmän rakenteen periaatteet. Rakennusautomaatiojärjestelmän urakointi sekä rakennusautomaatiojärjestelmä kiinteistön ylläpidon apuvälineenä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakso voidaan suorittaa AHOT-menettelyllä, osallistumalla toteutuksesta järjestettävään tenttiin.

Lisätiedot

Kirjallisuus: Tunneilla määriteltävä aineisto.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija tunnistaa järjestelmään liittyviä komponentteja ja osaa nimetä niitä. Opiskelija ymmärtää mikä on rakennusautomaatiojärjestelmän tarkoitus kiinteistölle. Opiskelija ei kuitenkaan osaa täysin hahmottaa mikä rooli yksittäisillä järjestelmän osilla on ohjattavan prosessin toiminnan kannalta.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Tyydyttävän arvosanan kriteerien lisäksi opiskelija osaa arvioida järjestelmään liittyvien komponenttien merkitystä prosessin toiminnan kannalta. Opiskelija osaa kuvata yksinkertaisen LVIS-prosessin toiminnan.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa käsiteltyjä asioita ottaen huomioon rakennuksen ja tilojen käyttötarkoituksen asettamat tarpeet automaatiojärjestelmälle. Opiskelija osaa tulkita LVIS-prosesseja rakennusautomaatiota hyödyntäen ja soveltaa opittuja asioita kiinteistön ylläpitotoiminnassa.

Siirry alkuun