Siirry suoraan sisältöön

Elementtimenetelmän jatkokurssi (6 op)

Toteutuksen tunnus: 5K00CW25-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.07.2019 - 10.09.2019
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.09.2019 - 05.12.2019
Toteutus on päättynyt.
Laajuus
6 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Konetekniikka
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Opettajat
Mikko Ukonaho
Harri Laaksonen
Vastuuhenkilö
Mikko Ukonaho
Opintojakso
5K00CW25

Osaamistavoitteet (Opintojakso)

Ymmärtää syvällisesti yleisen lujuusopin elementtimenetelmän teoriataustan ja hallitsee kattavasti rakenteiden ja koneenosien analysoinnin FEM-ohjelmistolla staattisessa kuormitustapauksessa. Osaa suorittaa dynaamisia ja epälineaarisia lujuusanalyyseja, ratkaista rakenteen ominaistaajuudet ja -muodot ja suorittaa stabiiliusanalyyseja FEM-ohjelmistolla. Saa näkemystä yhdistettyjen rakenteiden ja suurien laskentamallien käsittelyyn. Opiskelija osaa analysoisa lujuusopillisten mittauksien tuloksia FEA:lla.

Sisältö (Opintojakso)

Yleisen lujuusopin elementtimenetelmän perusyhtälöt. Interpolointi ja numeerinen integrointi. Kaksi- ja kolmiulotteisten solidirakenteiden elementtimenetelmä. Laatta- ja kuorirakenteiden elementtimenetelmä. Lineaarisen dynamiikan ratkaiseminen elementtimenetelmällä. Ominaistaajuudet ja -muodot. Stabiiliuden analysointi. Epälineaariset tehtävät. Yhdistetyt rakenteet. Suurien laskentamallien käsittely. Rakenteiden lujuusopilliset mittaukset ja tulosten analysointi/verifiointi FEA:lla.

Esitietovaatimukset (Opintojakso)

Elementtimenetelmän perusteiden hallinta; lujuusopin, dynamiikan ja statiikan perustiedot; lujuusopin erityisteorioiden hallinta.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Tentti pidetään osissa luentojen aikana.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Lähiopetus
Oppimistehtävät
Tentti

Oppimateriaalit

Luentomoniste.
Materiaalit Tabulassa
J.N. Reddy: An Introdustion to Finite Element Method
D.V. Hutton: Fundamentals of Finite Element Analysis

Sisällön jaksotus

Suoritus koostuu luennoista , oppimistehtävitä ja tenttitehtävistä.
Luennot: Yleisen lujuusopin elementtimenetelmän perusyhtälöt. Interpolointi. Numeerinen integrointi. Levy- ja solidirakenteiden elementtimenetelmä.
Harjoitustyöt: Opintojaksoon sisältyy oppimistehtäviä, jotka ovat FEM-ohjelmalla suoritettavia analyyseja. Tehtävät tehdään kahden opiskelijan ryhmissä. Harjoitustöistä laaditaan työselostukset, jotka palautetaan arvioitavaksi sovittuun päivämäärään mennessä. Harjoitustyöt arvioidaan työselostuksien perusteella maksimiyhteispistemäärän ollessa 30 p . Hyväksytty suoritus edellyttää, että opiskelija saa oppimistetävistä vähintään 10 p.
Tentti: Tentti tilaisuuksissa saa pitää kirjallisuutta ja muistiinpanoja esillä. Tentin maksimipistemäärä on 20 p. Hyväksytty suoritus edellyttää, että opiskelija saa tenttitehtävistä vähintään 7 p.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opiskelijakohtainen

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Tunnistaa yleisen elementtimenetelmän peruskäsitteet ja suoriutuu annetuista tehtävistä ohjattuna. Hallitsee FEM-ohjelmiston peruskäytön.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Osaa hyödyntää elementtimenetelmän teoriaa FEM-laskennassa ja suorittaa FEM-ohjelmistolla dynaamisia ja epälineaarisia analyyseja itsenäisesti. Osaa arvioida laskennan tuloksia.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Ymmärtää yleisen elementtimenetelmän teorian rakenteen. Osaa käyttää FEM-ohjelmistoa luovasti löytäen erilaisia toimintatapoja.

Siirry alkuun