Siirry suoraan sisältöön

Infektioiden ehkäisy (2 op)

Toteutuksen tunnus: 7K00DX23-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
10.06.2019 - 03.09.2019
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.08.2019 - 20.10.2019
Toteutus on päättynyt.
Laajuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Ensihoitaja, kätilö ja terveydenhoitaja
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Terveydenhoitajan tutkinto-ohjelma
Opettajat
Gitte Taulo
Tarja Friman
Vastuuhenkilö
Gitte Taulo
Opintojakso
7K00DX23

Osaamistavoitteet (Opintojakso)

Opiskelija
- tietää hoitotyön kannalta keskeiset mikrobit
- osaa toimia hoitotyössä aseptisen toiminnan periaatteiden mukaisesti potilasturvallisuutta edistäen

Sisältö (Opintojakso)

- hoitotyön kannalta keskeiset mikrobit, niiden tartuntatiet ja –tavat
- aseptiikan peruskäsitteet
- aseptinen työskentely erilaisissa hoitotyön ympäristöissä
- henkilö- ja käsihygienian merkitys aseptisessa työskentelyssä
- erilaiset suojaimet ja niiden oikeanlainen käyttö
- tavanomaisten varotoimien ja erilaisten eristystoimien käyttö hoitotyössä
- hoitoon liittyvät infektiot ja niiden ennaltaehkäisy

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (Opintojakso)

Opiskelija
- tietää keskeiset infektioiden ehkäisyn perusteet
- tunnistaa terveyden kannalta keskeiset mikrobiryhmät ja tietää niiden leviämisen perusteet
- osaa työskennellä aseptisten periaatteiden mukaisesti potilasturvallisuutta vaarantamatta

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (Opintojakso)

Opiskelija/lla
- on jäsentynyt kuva infektioiden ehkäisyn perusteista
- osaa terveyden kannalta keskeiset mikrobiryhmät ja ymmärtää niiden leviämisen merkityksen terveyden ylläpitämisessä ja sairastumisessa
- osaa soveltaa aseptisen työskentelyn periaatteita erilaisissa hoitotyön toimintaympäristöissä sekä perustella toimintaansa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (Opintojakso)

Opiskelija
- ymmärtää infektioiden ehkäisyn perusteet laaja-alaisesti erilaisissa hoitotyön toimintaympäristöissä
- osaa terveyden kannalta keskeiset mikrobiryhmät ja ymmärtää niiden lisääntymisen ja leviämisen merkityksen terveyden ylläpitämisessä ja sairastumisessa
- osaa soveltaa ja arvioida aseptisen työskentelyn periaatteita erilaisissa hoitotyön toimintaympäristöissä sekä perustella toimintaa näyttöön perustuvalla hoitotyöllä

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Koe tenttiterrariossa 30.9. - 13.10.19 (kokeen korjausaika alkaa kokeen sulkeuduttua)
1. uusinta tenttiterraariossa 18.11. - 24.11.19 (kokeen korjausaika alkaa kokeen sulkeuduttua)
2. uusinta tenttiterraariossa 16.12. - 20.12.19(kokeen korjausaika alkaa kokeen sulkeuduttua)
Korotustentti 2020 kevätlukukauden yleisenä korotusaikana, ota ajoissa yhteyttä vastuuopettajaan

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aseptiikan ja mikrobiologian yhteinen koe, 70 % oikein alimpaan hyväksyttyyn suoritukseen

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luennot
Verkko-kurssi
Itsenäinen opiskelu

Oppimateriaalit

Aseptiikan koemateriaali
Luennot ja opettajan osoittama muu materiaali
Aseptiikan koekirjallisuus:
Anttila V-J, Kanerva M, Kuronen M., Kurvinen T., Lyytikäinen O., Rantala A., Vuento R. ja Ylipalosaari P. 2018. Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta. Juvenes. Helsinki, sivut 15-165, 326-407, 410-557
Duodecim oppiportti: verkkokurssi Infektioiden torjunta
http://www.tays.fi/fi-FI/Ohjeet/Sairaalahygieniaohjeisto PSHP:n hygieniaohjeet
Mikrobiologian koemateriaali:
Luennot ja muu opettajan osoittama materiaali
Mikrobilogian koekirjallisuus
Eliisa Karhumäki; Anne Jonsson; Marita Saros, 2016. Mikrobit hoitotyön haasteena. Edita Publishing Oy sivut 11-63, 104-175
Täydentyy myöhemmin

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähiopetusta 16 tuntia
Itsenäistä opiskelua 38 tuntia

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson orientaatiotunnillaedellytetään läsnäoloa
Sisältö:
-keskeiset mikrobit ja niiden tartuntatiet ja –tavat
-aseptiikan peruskäsitteet
-aseptinen työskentely:
-henkilöhygienia
-käsihygienia
-suojaimet
-tavanomaiset varotoimet
-eristystoimet
-hoitoon liittyvät infektiot ja niiden ennaltaehkäisy

Siirry alkuun