Biokemia ja solubiologia (5 op)
Toteutuksen tunnus: 7B00EG17-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 15.05.2019 - 23.09.2019
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 23.09.2019 - 20.05.2020
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Bioanalyytikko
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Bioanalyytikon tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Tuuli Välineva
- Vastuuhenkilö
- Kirsi Mansikkamäki
- Ryhmät
-
19BABioanalyytikot syksy 2019
- Opintojakso
- 7B00EG17
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija
- osaa selittää solun rakenteen, soluorganellit ja niiden tehtävät
- osaa kuvata biokemiallisten yhdisteryhmien rakennepiirteet, ominaisuudet ja tehtävät
- tietää entsyymien toiminnan periaatteet ja merkityksen elintoiminnoille
- tietää keskeiset aineenvaihdunnalliset reaktiot ja niiden säätelyn periaatteet
- osaa selittää solusyklin, solun jakaantumisen, kasvun ja erilaistumisen ja solujen välisen viestinnän periaatteet
Sisältö (Opintojakso)
Solun rakenne ja evoluutio, solun aineenvaihdunta, kalvorakenteet ja tukiranka
Biokemialliset yhdisteryhmät ja tärkeimmät yksittäisetyhdisteet
Entsyymit
Keskeinen aineenvaihdunta (lähinnä energia-aineenvaihdunta)
Solusykli, solun jakaantuminen, kasvu ja erilaistuminen ja solusignalointi
Esitietovaatimukset (Opintojakso)
-
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (Opintojakso)
Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tärkeimmät solujen rakenteet. Opiskelija osaa tunnistaa biomolekyyliluokat ja tietää niiden tärkeimmät tehtävät solussa. Opiskelija tietää perustasolla, miten geenit ohjaavat solun toimintaa. Opiskelija tuntee entsyymien toiminnan ja solun aineenvaihdunnan perusperiaatteet. Opiskelija osaa perustasolla selvittää solusyklin, solunjakaantumisen ja solukuoleman. Opiskelija tietää mitä genomilla ja geenien ilmentymisellä tarkoitetaan.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (Opintojakso)
Opiskelija osaa kuvata solun rakenteen, soluorganellit ja niiden tärkeimmät tehtävät. Opiskelija osaa tunnistaa ja selittää biomolekyyliluokat ja tietää niiden tehtävät solussa. Opiskelija ymmärtää biologisen informaation siirron keskeiset periaatteet ja mekanismit. Opiskelija osaa selittää entsyymien toimintamekanismin ja keskeisimmät aineenvaihduntareitit ja niiden merkityksen solun kannalta. Opiskelija tietää perustasolla miten genomi ja geenien ilmentyminen ohjaavat solun toimintaa. Opiskelijalle on muodostunut kokonaiskuva solujen toiminnasta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (Opintojakso)
Opiskelija osaa selittää yksityiskohtaisesti pro- ja eukaryoottisolun rakenteen, soluorganellit ja niiden tehtävät. Opiskelija osaa kuvata eri biomolekyyliluokkien reaktiot, rakenteen ja tehtävät, ja osaa kuvata biomolekyylien merkityksen elintoiminnoille. Opiskelija osaa selittää biologisen informaation siirron periaatteet ja mekanismit ja niihin vaikuttavat tekijät. Opiskelija tuntee solun entsyymien toimintamekanismin ja niiden säätelyn periaatteen, keskeiset metaboliareitit ja niihin vaikuttavat tekijät, ja osaa arvioida, miten ne ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Opiskelija ymmärtää miten genomi ja geenien ilmentyminen ohjaavat solun toimintaa. Opiskelijalle on muodostunut hyvä kokonaiskuva solujen toiminnasta.
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (Opintojakso)
-
Aika ja paikka
Opetus 1.-3. periodissa.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Opintojaksoon kuuluu 4 välikoetta ja loppukoe/välikokeen uusintakoe.
Alustava aikataulu: välikoe 1 28.10.2019, välikoe 2 18.11.2019, välikoe 3 11.12.2019 ja välikoe 4 5.2.2020. Loppukoe/välikokeen uusintakoe 18.2.2020. Välikokeisiin ei tarvitse ilmoittautua. Loppukokeeseen/välikokeen uusintakokeeseen ilmoittaudutaan opettajalle tuntien yhteydessä tai sähköpostilla tuuli.valineva@tuni.fi.
Koko opintojakson uusintakokeet Examissa 4. periodissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Välikokeet (yhteensä 4 kpl). Välikokeiden pisteet lasketaan yhteen, ja niistä muodostetaan opintojakson kokonaisarvosana. Erillisillä lisätehtävillä ja tuntiaktiivisuudella voi korottaa pistemäärää.
Kurssin lopussa järjestetään välikokeen uusintakoe, jossa voi suorittaa yhden puuttuvan välikokeen tai uusia yhden välikokeen.
Kurssin voi suorittaa myös loppukokeella. Tällöin tentitään koko kurssialue. Välikokeiden tai lisätehtävien pisteet eivät vaikuta loppukokeen arvosanaan, eli tällöin tentin painoarvo on 100% kokonaisarvosanasta. Tentti arvioidaan 0-5.
Koko opintojakson uusinta- tai korotuskokeet Examissa. Koko opintojakson voi uusia 2 kertaa ja korottaa kerran. Uusintakokeessa tentitään koko kurssialue kuten loppukokeessa. Välikokeiden tai lisätehtävien pisteet eivät vaikuta uusintakokeen arvosanaan, eli tällöin tentin painoarvo on 100% kokonaisarvosanasta. Tentti arvioidaan 0-5.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Kontaktiopetus/luennot
Tehtävät
Välikokeet
Loppukoe
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Heino, Jyrki, Vuento, Matti: Biokemian ja solubiologian perusteet
Sanoma Pro 2014. 3. uud. p.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
50 h lähiopetusta. Itsenäistä työtä n. 83 h.
Sisällön jaksotus
1. osa (välikoe) Solu: rakenne, organellit, tehtävät, biokemialliset yhdisteryhmät: proteiinit, lipidit, hiilihydraatit
2. osa biokemialliset yhdisteryhmät: Nukleiinihapot, geneettisen tiedonsiirron reaktiot
3. osa entsyymit, solun aineenvaihdunta
4. osa solusykli, solunjakautuminen, solukuolema, erilaistuminen ja solusignalointi
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintojakso voidaan suorittaa joko välikokeilla ja tehtävillä tai loppukokeella.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
-
Kansainvälisyys
-
Lisätiedot
-
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tärkeimmät solujen rakenteet. Opiskelija osaa tunnistaa biomolekyyliluokat ja tietää niiden tärkeimmät tehtävät solussa. Opiskelija tietää perustasolla, miten geenit ohjaavat solun toimintaa. Opiskelija tuntee entsyymien toiminnan ja solun aineenvaihdunnan perusperiaatteet. Opiskelija osaa perusteet solusyklistä, solunjakaantumisesta, solukuolemasta, solujen erilaistumisesta ja solujen välisestä viestinnästä.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija osaa kuvata solun rakenteen, soluorganellit ja niiden tärkeimmät tehtävät. Opiskelija osaa tunnistaa ja selittää biomolekyyliluokat ja tietää niiden tehtävät solussa. Opiskelija ymmärtää biologisen informaation siirron keskeiset periaatteet ja mekanismit. Opiskelija osaa selittää entsyymien toimintamekanismin ja keskeisimmät aineenvaihduntareitit ja niiden merkityksen solun kannalta. Opiskelija osaa perustasolla kuvata solusyklin vaiheet, solunjakaantumisen, solukuoleman, solujen erilaistumisen ja solujen välisen viestinnän. Opiskelijalle on muodostunut kokonaiskuva solujen toiminnasta.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija osaa selittää yksityiskohtaisesti pro- ja eukaryoottisolun rakenteen, soluorganellit ja niiden tehtävät. Opiskelija osaa kuvata eri biomolekyyliluokkien reaktiot, rakenteen ja tehtävät, ja osaa kuvata biomolekyylien merkityksen elintoiminnoille. Opiskelija osaa selittää biologisen informaation siirron periaatteet ja mekanismit ja niihin vaikuttavat tekijät. Opiskelija tuntee solun entsyymien toimintamekanismin ja niiden säätelyn periaatteen, keskeiset metaboliareitit ja niihin vaikuttavat tekijät, ja osaa arvioida, miten ne ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Opiskelija osaa selvittää solusyklin vaiheet, solunjakaantumisen ja solukuoleman periaatteet. Opiskelija ymmärtää miten solujen erilaistuminen tapahtuu. Opiskelija ymmärtää solujen välisen viestinnän periatteet ja merkityksen. Opiskelija osaa kuvata erilaisia viestintätapoja ja niiden eroja. Opiskelijalle on muodostunut hyvä kokonaiskuva solujen toiminnasta.