Sähköinen talotekniikka asuinrakennuksessa (4 op)
Toteutuksen tunnus: 5T00BJ73-3005
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 02.07.2018 - 03.09.2018
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 27.08.2018 - 21.12.2018
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 4 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Talotekniikka
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 10 - 40
- Koulutus
- Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija osaa
- nimetä sähköturvallisuuden keskeiset perusteet ja niiden vaikutukset omakotitaloympäristön talotekniikkaan
- suunnitella ja mitoittaa omakotikiinteistön sähköverkon hyödyntäen alan ammattikirjallisuutta
- soveltaa valaistusteknisiä suureita, määrittää valaistus- ja ohjaustarpeita asuinkiinteistön tavanomaisissa valaistusratkaisuissa
- laatia yksinkertaisen tarvikeluettelon sekä määrittää komponenttien hintoja.
Sisältö (Opintojakso)
Sähköturvallisuuteen liittyvät keskeiset säädökset ja standardit. Sähköteknisten suureiden soveltaminen kiinteistön sähköverkossa. Sähköasennustekniikan perusteet: suojaus sähköiskulta, kiinteistön verkon perusrakenne, tehon määrittäminen, johdon mitoitus, sähkölaitteiden valinta ja sijoittaminen, asennustavat, IP-luokat, piirrosmerkit. Sähkölaitteiden merkinnät.
Valaistustekniikan ja valaistuksen ohjauksen perusteet. Valaistussuunnittelun perustyökaluja.
Sähköasennustarvikkeet, hinnoittelut.
Esitietovaatimukset (Opintojakso)
Sähkötekniikan perusosaaminen -opintokokonaisuus
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Tentin ajankohta sovitaan yhteisesti opintojakson edetessä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso on osa Talotekniikan ratkaisut asuinrakennuksissa - opintokokonaisuutta. Opintojakso arvioidaan opintokokonaisuuden lopuksi järjestettävällä kokeella. Mikäli opiskelija suorittaa tämän kurssin, hän ei voi suorittaa kurssia LVI-talotekniikka asuinrakennuksessa.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Opintojakso on osa Talotekniikan ratkaisut asuinrakennuksessa -opintokokonaisuutta. Aihealueita käsitellään sekä luentojen, harjoitustehtävien, seminaariesitysten ja keskustelujen avulla. Opettajan rooli on toimia ohjaajana ja tavoitteiden määrittelijänä. Opetuksessa korostuu opiskelijan vastuullisuus ja omatoimisen tiedonhankinnan merkitys työskentelyssä ja osaamistavoitteiden saavuttamisessa.
Oppimateriaalit
SFS 6001 ja 6002 standardisarjat, luentomateriaalit ja ST-kortisto. Opiskelijan tulee hankkia SFS käsikirjat 600-1 ja 600-2. Suositeltava, mutta ei pakollinen on myös D1-2017 Käsikirja rakennusten sähköasennuksista.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakso on osa Talotekniikan ratkaisut asuinrakennuksessa -opintokokonaisuutta.
Opiskelijan arvioitu työmäärä opintokokonaisuudelle on 297 tuntia.
- Projektipäiviä (8h) on n. 14-15 kpl (112h-120h). Opettaja on paikalla osan projektipäivästä, minkä lisäksi opiskelijan edellytetään työskentelevän myös itsenäisesti.
- Projektipäivien ulkopuoliselle työskentelelly opiskelijoiden edellytetään varaavan n. 185h-177h
Sisällön jaksotus
Opintojakson lähityöskentely tapahtuu osana Talotekniikan ratkaisut asuinrakennuksessa -opintokokonaisuuden teoriatunteja. Teoriatuntien lisäksi opiskelijalta edellytetään huomattavaa omatoimisuutta ja aktiivista työskentelyä myös muulloin kuin projektipäivien aikana.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
AHOT menettely on mahdollista vain koko opintokokonaisuuden osalta. AHOT hakemus tulee olla tehtynä vähintään kolme viikkoa opintojakson alkamisesta.
Lisätietoja opiskelijoille
Tämä kurssi on opintokokonaisuuden Talotekniikan ratkaisut asuinrakennuksissa alakohtainen opintojakso, joka on tarkoitettu sähköisen talotekniikan opiskelijoille. Vastaavasti LVI-tekniikan opiskelijat saavat arvosanan opintokokonaisuuteen kuuluvasta LVI-talotekniikka asuinrakennuksessa -opintojaksosta.
HUOM! Kurssi voidaan suorittaa vain osana edellä mainittua opintokokonaisuutta.
Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ei ymmärrä omakotitalon sähköverkon rakenteita eikä tunnista keskeisiä sähköasennuksiin liittyviä standardeja ja määräyksiä. Opiskelija ei osaa valita sähkölaitteita ottamalla huomioon keskeiset turvallisuusnäkökulmat.
Opiskelijalla on palauttamattomia harjoituksia
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ymmärtää omakotitalon sähköverkon rakenteen ja tunnistaa keskeiset sähköasennuksiin liittyvät standardit ja määräykset. Opiskelija osaa valita sähkölaitteita ottamalla huomioon keskeiset turvallisuusnäkökulmat.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Edellisten lisäksi, opiskelija osaa mitoittaa omakotitalon sähköverkon hyödyntäen ammattikirjallisuutta. Opiskelija osaa soveltaa valaistusteknisiä suureita ja määrittää valaistus- ja ohjaustarpeita asuinkiinteistön tavanomaisissa valaisturatkaisuissa. Opiskelija osaa hahmottaa omakotitaloympäristön sähköasennusten ja tarvikkeiden kustannuksia.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija osaa soveltaa itsenäisesti lähdemateriaalia kiinteistön sähköjärjestelmien suunnittelussa, urakoinnissa ja ylläpidossa. Opiskelija osaa mitoittaa virheettömästi asuinrakennuksen sähköverkon ja määritellä tekemiensä laitevalintojen vaikutuksen kustannuksiin.