Viestintä ja opiskelutaidot (4 op)
Toteutuksen tunnus: 5T00BD03-3010
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 10.05.2017 - 20.09.2017
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 28.08.2017 - 15.12.2017
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 4 op
- Lähiosuus
- 4 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Talotekniikka
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 10 - 40
- Koulutus
- Talotekniikan tutkinto-ohjelma, Sähköinen talotekniikka
- Opettajat
- Helena Lintunen
- Opintojakso
- 5T00BD03
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija osaa
- käyttää erilaisia oppimistapoja ja osaa hyödyntää niitä omassa oppimisessaan itsenäisesti ja ryhmän jäsenenä
- määrittää tiedon tarpeensa, arvioida ja soveltaa tietoa sekä hankkia tietoa erilaisista tiedonlähteistä
- toimia tarkoituksenmukaisesti kirjallisissa ja suullisissa työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- ottaa huomioon vastaanottajan, tilanteen ja alan vaatimukset sekä viestiä jäsentyneesti, ymmärrettävästi ja vakuuttavastI
- kehittää suomen kielen ja viestinnän taitojaan osana omaa ammattitaitoaan
- laatia kirjallisia teknisiä dokumentteja, raportteja ja selostuksia.
Sisältö (Opintojakso)
Oppimisprosessi ja tiedon kriittinen lukutaito, tutustuminen oppimisympäristöihin ja tiedonlähteisiin, oman oppimisen arviointi ja kehittäminen.
Havainnollistaminen, äänenkäyttö, olemusviestintä, puheen sisältö ja rakenne, palaute, arviointi, tilannepuheet, vaikuttavat puheet, tiedottavat puheet, ryhmätyö- ja neuvottelutaitojen perusteet. Tekniseen kirjoittamiseen ja teknisten dokumenttien laadinta, kielenhuolto, asiakirjastandardi, raportoinnin perusteet, muistio, työnhaku (+asiakirjat), tiedottaminen, liikekirjeet.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arviointiperustana on opiskelijan aktiivinen ja säännöllinen osallistuminen lähiopetukseen, ns. jatkuva näyttö. Hyväksyttävään suoritukseen kuuluvat opintojakson erilaiset suulliset ja kirjalliset tehtävät, kuten puhe-esitykset (yksilö- ja parityöt) ja raportti sekä tunti- ja kotitehtävät.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, yksilö-, pari- ja ryhmätyöt
Oppimateriaalit
Lähiopetuksessa ja Tabulassa jaettava materiaali
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Laskennallisesti yhtä opintopistettä kohti on noin 12 lähiopetustuntia ja noin 15 opiskelijan itsenäistä työtuntia. Neljä (4) opintopistettä tarkoittaa noin 108 työtuntia.
Sisällön jaksotus
Kielenhuolto, asiatyylin perusteet, asiakirjastandardi. Työelämän tekstilajit (sähköposti, tiedote, ohjeet, neuvottelumuistio jne.). Raportoinnin perusteet ja raportin kirjoittaminen. Ryhmätyö- ja neuvottelutaitojen perusteet. Puheviestinnän perusteet: esiintymisjännitys, esityksen valmistelu ja pitäminen. Haastattelujen suullinen raportointi pareittain. Yksilötyönä kirjallisen raportin sisällöstä puhe-esitys. Toisen opiskelijan puhe-esityksen vertaisarviointi.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Valinnaisista suoritustavoista, mahdollisista hyväksiluvuista ja AHOT-menettelyistä tulee keskustella opintojakson opettajan kanssa. AHOT-menettelystä pitää sopia kolmen (3) viikon kuluessa opintojakson alkamisesta.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Parityönä tehtävä haastattelu integroidaan ammattiaineiden opintojaksoihin. Haastateltavat ovat talotekniikan insinöörejä ja muita asiantuntijoita Tampereen seudun yrityksistä.
Lisätiedot
You need to be able to speak Finnish to attend this course.
Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ei suorita eikä palauta tehtäviä annetussa aikataulussa. Opiskelija ei hallitse kirjallista eikä suullista asiatyyliä, ei osaa viestiä tilannekohtaisesti eikä kykene kohdentamaan viestejään vastaanottajan mukaan. Teksteissä on runsaasti puutteita sekä rakenne-, muoto- ja tyylivirheitä, jotka häiritsevät ymmärrettävyyttä. Raportin asettelu ei vastaa ohjeita. Lähdeviitteet puuttuvat kokonaan, tai niiden merkitsemisessä on huomattavia puutteita.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija viestii ymmärrettävästi ja asiatyylisesti niin kirjallisesti kuin suullisestikin jäljitellen malleja ja ohjeita. Opiskelija löytää lähteitä, joskin niiden käyttö ja referointi on vähäistä. Väitteiden perustelu on vaatimatonta. Viestien rakentaminen on hapuilevaa, ja kielen muoto- ja tyyliseikoissa on huomautettavaa. Raportin asettelu ei vastaa ohjeita, ja lähdemerkinnöissä on runsaasti virheitä.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija viestii jäsentyneesti ja havainnollisesti niin kirjallisssa kuin suullisissa esityksissään sekä kohdentaa viestinsä vastaanottajan ja tilanteen mukaisesti. Opiskelija perustelee näkemyksensä. Opiskelija valitsee lähteensä tarkoituksenmukaisesti; referointi niveltyy luontevasti muuhun tekstiin. Olennainen tieto välittyy selkeästi. Viestit ovat helposti vastaanotettavia ja tekstit melko virheettömiä. Raportin asettelu ja lähdemerkinnät vastaavat pääosin ohjeita.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija viestii vakuuttavasti, innostavasti ja vuorovaikutteisesti niin kirjallisesti kuin suullisestikin. Opiskelija perustelee näkemyksensä monipuolisesti. Opiskelija käyttää lähteitä arvioivasti ja kommentoiden. Olennainen tieto on erinomaisesti jäsennelty ja tiivistetty, kieli ja tyyli ovat hallittuja. Opiskelija noudattaa annettuja aikatauluja täsmällisesti. Raportin asettelu ja lähdemerkinnät vastaavat tarkasti ohjeita.