Siirry suoraan sisältöön

Hemostaasi-ja hyytymisjärjestelmän tutkiminen ja laadunohjaus hematologian tutkimuksissa (3 op)

Toteutuksen tunnus: 7B00BC25-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
08.06.2017 - 31.08.2017
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
14.08.2017 - 28.02.2018
Toteutus on päättynyt.
Laajuus
3 op
Lähiosuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Bioanalyytikko
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 16
Koulutus
Bioanalyytikon tutkinto-ohjelma
Opettajat
Marika Toivonen
Leena Mattila-Oksanen
SEINÄJOKI VirtuaaliBIO
Pienryhmät
AB (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
A (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
B (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmät
AB
A
B
Opintojakso
7B00BC25

Osaamistavoitteet (Opintojakso)

Opiskelija osaa
- kuvata pääpiirteiltään hemostaasi- ja hyytymisjärjestelmän sekä fibrinolyysin
- kuvata tautitiloja, joissa hyytymistutkimukset ovat tarpeen diagnostiikassa että hoitojen seurannassa
- ottaa, käsitellä ja säilyttää hyytymisnäytteet P-APTT sekä P-SPA- määrityksiin
- määrittää P-APTT ja P-TT-INR / P-SPA –määritykset laadukkaasti optisella ja/tai sähkönjohtokykyyn perustuvalla analysaattorilla
- tehdä luotettavasti INR- määrityksen vieritestilaitteellac
- selvittää hematologian tuotannossa käytettävien automaattisten solulaskinten ja automaattimikroskopian toiminta- ja mittausperiaatteita
-arvioida automaattisten solulaskijoiden tulosten luotettavuutta myös patologisten verinäytteiden kohdalla
-tunnistaa ja eritellä patologisia verensoluja tunnistuskriteereihin perustuen ja oppia yhdistämään teoriatietoa löydöksiin eri tautitiloissa
-ottaa kriittisesti kantaa perustellen hematologisten tutkimusten tulevaisuuden näkymiin, laadukkuuteen / taloudellisuuteen esim. automaattisessa solulaskennassa ja vieritestien käytön yhteydessä

Sisältö (Opintojakso)

Hemostaasi- ja hyytymisjärjestelmä, fibrinolyysi sekä niiden häiriötilat ja laboratoriodiagnostiikka
Kliinisen hematologian laboratoriotyön laadun kehittäminen ja solumorfologian syvennys sisältyy tähän opintojaksoon, mutta toteutuu osin vasta kliinisen harjoittelujakson jälkeen.

Esitietovaatimukset (Opintojakso)

7B00BC23 hematologian perusteet ja perustutkimukset ja 7BC00BC44 anemioiden ja pahanlaatuisten veritautien dignostiikka - kurssit pitää olla suoritettuna ennen tätä 7B00BC25 kurssia. Kliinisen harjoittelun suorittaminen hematologialla edellyttää tämän kurssin kohdalla opettajan tarkemmin määrittelemän osuuden hyväksyttyä suorittamista.

Aika ja paikka

Hemostaasi- ja hyytymistutkimukset, ja erittelylaskentaa 1 periodi syksyllä 2017.
Mikroskopointia harjoittelun aikana kerätyistä näytteistä ja niiden alustuksita esitykset 3 periodi k 2018 TAMK.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Kokeen varsinainen koe 3 periodi 2018 kurssin lopussa. Sisältää mikroskopia osuuden ja kirjallisia tehtäviä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Annettujen tehtävien hyväksytty suorittaminen, harjoitustöiden hyväksytty suorittaminen ja kokeissa hyväksytyt suoritukset, mikroskopoinnit hyväksytyt. Kurssipalautteen keräys.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Luento, itsenäiset tehtävät ja harjoitukset sairaalalaboratoriossa ( Seinäjoki) ja opetuslaboratoriossa TAMK.

Oppimateriaalit

Ilmoitetaan kurssin yhteydessä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Hemostaasi ja hyytymistutkimukset teoria osuus 4h ja 8h hyytymistutkimusharjoituksia 8h mikroskopointia . Osa II 12h harjoituksia ja 4 koe.varalla 4h mahdllisiin simulaatioharjoituksiin. Itsenäinen opiskelu 41h ja kontaktiopetus 40h.

Sisällön jaksotus

Osa I hemostaasi ja hyytymisjärjetelmä sekä fibrinolyysi sekä hyytymistutkimukset ja solumorfologiassa erittelylaskentaa.
Käytännön harjoittelua. P-APTT ja P-TT-SPA/ P-TT-INR –määritykset sekä P-INR- pikamääritys
Lisäksi laajennetaan teema-alueita: automaattinen solulaskenta ja patologisten verenkuvavalmisteiden erittelylaskentaa.
Osa II Solumorfologian syvennys kl harjoittelun aikana kerätyistä näytteistä ja niihin liittyvistä alustuksista syvennystä hematologisiin tautitiloihin.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Hyytymistutkimukset ( P-TT-SPA, P-INR ja P-APTT) harjoitukset Seinäjoen ks:n kliinisessä laboratoriossa. cB-pika-INR.

Lisätiedot

Opintojakso sisältää harjoittelua ammattikorkeakoulun opetuslaboratoriossa

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opintojaksolle osallistuminen puutteellista ja / tai koearvosana hylätty.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Osa I: S2017
Osallistuminen opetukseen osin puutteelista: hyytymistutkimusten työohjeet lukematta tai huonsoti ennakkoon perehdytty niihin, oma aktiivisuus tunnilla ei erityisemmin näy, tekee harjoitukset muita jäljitellen. Kirjallisuus/ohjekirjoihin perustuvaan tehtävään itsenäisesti haettaviin kysymyksiin vastaaminen puutteellista tai jäänyt tekemättä. Kokeessa vastaukset suurelta osin perustelematta ja osin puutteellisia, saanut tyydyttävän arvosanan kokeesta.
Osa II:k2018
Osallistuminen mikroskopointeihin ja muuhun opetukseen tyydyttävää. Oman alustuksen laadinta ja esittäminen hyväksytysti, muttei kovin "syvällistä" osaamista osoittava.
Osaa melko luotettavasti tunnistaa ja vastata blastisolun ja muut varhaiset verensolut sivelyvalmisteista, mutta vielä epävarmaa, mihin tautitiloihin löydökset voivat viitata. Osaa raportoida keskeisimmät punasolumorfologian löydökset sivelyvalmisteista mutta vielä epävarmaa, mihin tautitiloihin löydökset voivat viitata. Malariaplasmoidin tunnistaminen epävarmaa. Osaa tehdä hematologisia vieritutkimuksia esim TT-inr- määrityksen. Kokeesta arvosna 3-4.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Osa I:Osallistuu aktiivisesti opetukseen ja siihen annettuihin etukäteistehtäviin mm työohjeistukseen perehtyminen hyvin ennen harjoitustunteja. Itsenäiseen tehtävään annettuihin kysymyksiin etsinyt vastaukset ja osaa vastata niissä esitettyihin sisällöllisiin kysymyksiin pääosiltaan hyvin.
Osa II:
Osallistuminen mikroskopointeihin ja muuhun opetukseen osoittaa aktiivisuutta ja halua ottaa asioista selvää entistä enemmän. Oman alustuksen laadinta ja esittäminen hyvää osaamista osoittavaa.Solulaskinten tulosten tulkinta ja laadukkuuden huomioiminen verenkuvatulosteiden vastaamisessa hyvällä osaamisen tasolla.Opiskelija kiinnittää selvästi huomiota laatunäkökohtiin laboratoriotuloksia vastattaessa.osaa tehdä hematologisia vieritutkimuksia esim TT-inr- määrityksen kiinnittäen huomiota laatunäkökohtiin tuloksissa.osaa useimmissa näytteissä luotettavasti tunnistaa ja vastata blastisolun ja muut varhaiset verensolut sivelyvalmisteista, ja yhdistää löydöksiä tautitiloihin.Osaa raportoida keskeisimmät punasolumorfologian löydökset sivelyvalmisteista.Tunnistaa malariaplasmoidin tai muun parasiitin verensoluista luotettavasti.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Osa I: Osallistuu aktiivisesti kaikkeen opetukseen, Laatinut kirjallisen itsenäisen tehtävän erittäin hyvin ja osaa vastata esitettyihin sisällöllisiin kysymyksiin laajasti ja perustellen. Kokeessa osoittaa kiitettävää tasoa, hienot perustelut vastauksissa, ja omia "oivalluksia" tulee esille.
Osa II:
Erittäin aktiivinen osallistuminen mikroskopointeihin ja muuhun opetukseen. Alustusten laadinta ja esittäminen osoittaa korkeatasoista osaamista: erittäin hyvin laadittu ja esitetty alustus.Solulaskinten tulosten tulkinta ja laadukkuuden huomioiminen verenkuvatulosteiden vastaamisessa näkyy selkeästi opiskelijan osaamisessa. Kiinnostunut hematologian osaamisesta ja halukas kehittämään siinä edelleen tietojaan ja taitojaan.Osaa tehdä hematologisia vieritutkimuksia esim TT-inr- määrityksen, cB-HB ja cB-WBC-DIFF vierimääritykset ohjeen mukaisesti kiinittäen huomiota laatunäkökohtiin tuloksissa ja osaa huoltaa vierilaitteita niiden edellyttämällä tavalla.Osaa luotettavasti tunnistaa ja vastata blastisolun ja varhaiset verensolut sekä muut poikkeavuudet solumorfologiassa veren sivelyvalmisteista, ja yhdistää löydöksiä tautitiloihin.Osaa raportoida luotettavasti keskeisimmät punasolumorfologian löydökset sivelyvalmisteista ja tietää perustellen mihin tautitiloihin löydökset voivat viitata. Osaa tunnistaa luotettavasti malariaplasmoidin tai muun parasiitin verensoluista vaikka parasetemia-aste olisi matalakin.Kokeesta arvosana kiitettävää tasoa.

Siirry alkuun