Kliinisen hoitotyön perusta 1 (6 op)
Toteutuksen tunnus: 7K00CJ45-3027
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 30.11.2015 - 15.01.2016
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 01.01.2016 - 20.03.2016
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 6 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 39
- Koulutus
- Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Anna-Mari Rautiola
- Jaana Renko
- Hanna Viitala
- Piia Lavonius-Ylönen
- Ella Puranen
- Vastuuhenkilö
- Anna-Mari Rautiola
- Pienryhmät
- ryhmä 1 (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
- ryhmä 2 (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
- ryhmä 3 (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
- Pienryhmät
- ryhmä 1
- ryhmä 2
- ryhmä 3
- Opintojakso
- 7K00CJ45
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
- Osaa perustiedot potilaan lepoon, ravitsemukseen, erittämiseen, puhtauteen, liikkumiseen, kanssakäymiseen ja seksuaalisuuteen liittyvistä tarpeista ja tietää niihin liittyviä hoitotyön auttamismenetelmiä ja osaa edistää terveyttä näillä alueilla.
- Tietää kuntouttavan hoitotyön periaatteet
- Tietää ergonomisen työskentelytavan periaatteet hoitotyössä ja tietää miten niitä sovelletaan potilaan avustamisessa
- Osaa kansallisten ravitsemussuositusten mukaisen terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet ja keskeiset käsitteet
- Osaa tunnistaa aikuispotilaan ravitsemusohjauksen tarpeen
- Osaa ohjata terveyttä edistävän tai sairauden hoidossa tarvittavan ruokavalion toteuttamista
- Osaa arvioida potilaan vajaaravitsemuksen riskiä
- Osaa toteuttaa tehostettua ravitsemushoitoa osana hoitotyötä
- Ottaa vastuun omasta oppimisestaan ja työskentelystään pienryhmässä ja sitoutuu tavoitteelliseen ongelmanratkaisuprosessiin pienryhmän kanssa
Sisältö (Opintojakso)
Ihmisen perustarpeet; Lepo, liikkuminen, ravitsemus, erittäminen, puhtaus, kanssakäyminen ja seksuaalisuus ja terveyden edistäminen näillä alueilla
Ergonominen työskentelytapa hoitotyössä
Kuntouttava työtapa potilaan avustamisessa
Hoitotyön auttamismenetelmät puhtaudessa, ihonhoidossa, ravitsemuksessa, liikkumisessa ja erittämisessä
Suomalaiset ravitsemussuositukset
Ravitsemushoito keskeisissä kansaterveysongelmissa
Energian ja keskeisten ravintoaineiden tarve aikuisilla
Yleisimmät erityisruokavaliot
Vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Esitietovaatimukset (Opintojakso)
Ei ole
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
OSA 1:
Tabulatentti ??
OSA 2: tentin ajankohta selviää kurssin alettua.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osa 1 Hoitotyö. Numeerinen arviointi. Tentti + portfolio. Osallistuminen opetukseen. Painokerroin 4
Osa 2 Ravitsemustiede. Numeerinen arviointi tentin perusteella. Osallistuminen opetukseen. Luennoilla 80% läsnäolo. Painokerroin 2
Osa 3 Pienryhmätyöskentely. Arviointi hyväksytty/hylätty. Pienryhmätyöskentelyssä 100% läsnäolovelvollisuus, aktiivinen osallistuminen ja sovittujen tehtävien tekeminen.
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Osa 1: Ohjattu itsenäinen työskentely; opiskelijat vastaavat laatimassaan portfoliossa verkossa esitettyihin oppimiskysymyksiin. Verkossa on saatavilla tukiluentoja sekä muuta oppimismateriaalia. Kontaktitapaamisten avulla ( keskusteluluento ja pienryhmäyöskentely) on tarkoitus syventää oppimista.
Osa 2: luennot ja itsenäinen työskentely.
Toteutussuunnitelma tarkentuu mahdollisesti keväällä.
Oppimateriaalit
(Iivanainen, A. & Syväoja, P. 2012. Hoida ja kirjaa. Helsinki: Sanoma Pro Oy.)
Rautava-Nurmi, H. & Westergård, A. & Henttonen, T. & Ojala, M. & Vuorinen, S. 2012. Hoitotyön taidot ja toiminnot. Helsinki: Sanoma Pro Oy.Kappaleet 9,,10,11, (11.1 ja 11.2),12 ja 13
Tamminen-Peter, L.& Wickström, G. 2013.Potilassiirrot. taitava avustaja aktivoi ja auttaa.Työterveyslaitos.
Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014. www.vrn.fi
Ravitsemushoito.Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2010. www.vrn.fi
Muu tunneilla osoitettu materiaali.
Opetusmateriaali tarkentuu mahd. keväällä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijalle kokonaistuntimäärä on 162, joista suurin osa on itsenäistä työskentelyä.
Toteutussuunnitelma täsmentyy keväällä.
Sisällön jaksotus
Opintojakso koostuu seuraavista osista
Osa 1 Hoitotyö
Osa 2 Ravitsemustiede
Osa 3 Pienryhmätyöskentely
Lisätietoja opiskelijoille
Ko. opintojakso toteutetaan seuraavan opintojakson "Kliinisen hoitotyön perusta 2 (7K00CJ46-3026)" kanssa saumattomassa yhteistyössä.
Toisin sanoen portfolion työstäminen jatkuu tässä kokonaisuudessa.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Ylempi kategoria sisältää aina alemman
Arviointikriteerit – tyydyttävä (1-2)
Ylempi kategoria sisältää aina alemman
Osaa määritellä kuntouttavan hoitotyön ja ergonomisen työskentelytavan hoitotyössä
Tietää ihmisen lepoon, ravitsemukseen, erittämiseen, puhtauteen, liikuntaan, kanssakäymisen ja seksuaalisuuteen liittyvät perustarpeet ja nimeää hoitotyön auttamismenetelmiä näillä alueilla
Tietää eri tarkkailualueiden normaaliarvot
Tietää kansallisen ravitsemussuorituksen keskeisiä periaatteita ja käsitteitä
Tunnistaa aikuispotilaan ravitsemusohjauksen tarvetta
Nimeää ravitsemushoidon sisältöä keskeisissä kansanterveysongelmissa
Tuntee energian ja keskeisten ravintoaineiden tarvetta aikuisilla
Tuntee erilaisia erityisruokavalioita
Tietää miten potilaan aliravitsemuksen riskiä tunnistetaan
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Osaa perustiedot potilaan lepoon, ravitsemukseen, erittämiseen, puhtauteen, liikuntaan, kanssakäymiseen ja seksuaalisuuteen liittyvistä tarpeista ja tietää perustellen niihin liittyviä hoitotyön auttamismenetelmiä ja osaa edistää terveyttä näillä alueilla
Tietää kuntouttavan hoitotyön periaatteet
Tietää ergonomisen työskentelytavan periaatteet hoitotyössä ja tietää miten niitä sovelletaan potilaan avustamisessa
Osaa kansallisten ravitsemussuositusten mukaisen terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet ja keskeiset käsitteet
Osaa tunnistaa aikuispotilaan ravitsemusohjauksen tarpeen
Osaa ohjata terveyttä edistävän tai sairauden hoidossa tarvittavan ruokavalion toteuttamista
Osaa arvioida potilaan vajaaravitsemuksen riskiä
Osaa toteuttaa tehostettua ravitsemushoitoa osana hoitotyötä
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Analysoi, pohtii, perustelee ja yhdistää ammatilliseen kontekstiin
Yhdistää ravitsemusosaamisen hoitotyöhön
Perustelee ravitsemukseen liittyvää ohjaustaan ravitsemustieteeseen liittyvällä tiedolla
Pienryhmätyöskentelylle hyväksytyn tason arviointikriteerit :
Aktiivinen osallistuminen pienryhmätyöskentelyyn
Tehtävien ohjeiden mukainen suorittaminen.