Siirry suoraan sisältöön

Elementtimenetelmän perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5K00BH23-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
30.11.2015 - 10.01.2016
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.01.2016 - 31.07.2016
Toteutus on päättynyt.
Laajuus
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Konetekniikka
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Opettajat
Mikko Ukonaho
Vastuuhenkilö
Mikko Ukonaho
Opintojakso
5K00BH23

Osaamistavoitteet (Opintojakso)

Ymmärtää elementtimenetelmän teoriataustan ja osaa suorittaa rakenteiden ja koneenosien lujuusanalyyseja elementtimenetelmäohjelmistolla staattisessa kuormitustilanteessa. Osaa elementtimenetelmän peruskäsitteet, tuntee tärkeimmät elementtityypit, osaa hyödyntää FEM-laskennasta saatavia tuloksia ja tietää tyypillisen FEM-ohjelmiston rakenteen. Osaa ristikko- ja kehärakenteiden suoran elementtimenetelmän teorian ja saa kokemusta elementtimenetelmän soveltamisesta kaksi- ja kolmiulotteisiin solidirakenteisiin.

Sisältö (Opintojakso)

Elementtimenetelmän peruskäsitteet, elementtityypit ja FEM-laskennasta saatavat tulokset. Tyypillisen FEM-ohjelmiston rakenne ja toimintatapa. Ristikko- ja kehärakenteiden suora elementtimenetelmä. FEM-ohjelman käyttöharjoituksia.

Esitietovaatimukset (Opintojakso)

Lujuusopin, dynamiikan ja statiikan perustiedot, lujuusopin erityisteorioiden hallinta.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Toteutuksen aikana: xx.x.2016
Uusinnat: xx.xx.2016 ja xx.xx.2016

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitustyöt: Opintojaksoon sisältyy harjoitustöitä, joista voi saada enintään 30 p.
Tentti: Opintojaksosta pidetään vain tentti, välikokeita ei ole. Tentissä saa pitää kirjallisuutta ja muistiinpanoja esillä. Tentin maksimipistemäärä on 20 p. Hyväksytty suoritus edellyttää, että opiskelija saa tentistä vähintään 7 p.

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

lähiopetus
harjoitukset
harjoitustyöt
raportti/työselostus
tentti

Oppimateriaalit

Luentomonisteet.
Tabula
Salmi, Kuula: Rakenteiden mekaniikka, 2012

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähiopetus 60 h, itsenäinen työskentely 75 h.

Sisällön jaksotus

Suoritus koostuu luennoista (25 h), harjoitustöistä (32 h) ja tentistä (3 h). Jaetaan erillinen viikkoaikataulu.
Luennot: Elementtimenetelmän perusajatukset. Ristikko- ja kehärakenteiden elementtimenetelmä. FEM-ohjelmiston rakenne, toimintatapa ja käyttö lujuuslaskentaan.
Harjoitustyöt: Opintojaksoon sisältyy harjoitustöitä, joista voi saada enintään 30 p.
Tentti: Opintojaksosta pidetään vain tentti, välikokeita ei ole. Tentissä saa pitää kirjallisuutta ja muistiinpanoja esillä. Tentin maksimipistemäärä on 20 p. Hyväksytty suoritus edellyttää, että opiskelija saa tentistä vähintään 7 p.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opiskelijakohtainen

Kansainvälisyys

Opiskelijakohtainen

Lisätietoja opiskelijoille

mikko.ukonaho@tamk.fi
050-4314020
F2-35

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija tuntee elementtimenetelmän perusajatukset. Opiskelija tuntee ristikko- ja kehärakenteiden elementtimenetelmän teorian. Opiskelija osaa ohjatusti ratkaista rakenteiden ja koneenosien laskentatehtäviä lineaarisen statiikan elementtimenetelmällä. Opiskelija tunnistaa elementtimenetelmän rajoitteet ja niiden vaikutuksen. Opiskelija on jonkin verran motivoitunut, ottaa vastuun suoriutumisestaan, osaa toimia ryhmässä sekä antaa ja vastaanottaa palautetta.

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija tuntee hyvin elementtimenetelmän perusajatukset. Opiskelija ymmärtää ristikko- ja kehärakenteiden elementtimenetelmän teorian. Opiskelija osaa itsenäisesti ratkaista rakenteiden ja koneenosien laskentatehtäviä lineaarisen statiikan elementtimenetelmällä. Opiskelija ymmärtää elementtimenetelmän rajoitteet ja osaa kuvata niiden vaikutuksen. Opiskelija on motivoitunut, ottaa vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta sekä osaa rakentavasti antaa ja vastaanottaa palautetta.

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija osaa elementtimenetelmän perusajatukset. Opiskelija osaa ristikko- ja kehärakenteiden elementtimenetelmän teorian ja osaa soveltaa sitä käytäntöön. Opiskelija osaa itsenäisesti ratkaista rakenteiden ja koneenosien laskentatehtäviä lineaarisen statiikan elementtimenetelmällä. Opiskelija ymmärtää elementtimenetelmän rajoitteet ja osaa perustellustikuvata niiden vaikutuksen. Opiskelija on erittäin motivoitunut, ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta sekä osaa hyödyntää palautetta systemaattisesti ammatillisen kasvun välineenä.

Siirry alkuun