Tuotantomenetelmät (4 op)
Toteutuksen tunnus: 5K00BH14-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 27.07.2015 - 06.09.2015
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 01.08.2015 - 31.12.2015
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 4 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Konetekniikka
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija tuntee keskeiset tuotantomenetelmät ja -järjestelmät ja osaa soveltaa niitä koneiden osien suunnittelussa. Tuntee keskeisten tuotantomenetelmien asettamat vaatimukset ja mahdollisuudet valmistusystävällisten tuotteiden suunnittelussa. Osaa suunnitella koneistettavan, hitsattavan, valettavan tai ohutlevystä valmistettavan työkappaleen ottaen huomioon valmistettavuusnäkökohdat ja työvälinekysymykset. Ymmärtää valmistusystävällisen suunnittelun settamat vaatimukset suunnittelulle. Ymmärtää laadunvarmistuksen - ja mittauksen asettamat vaatimukset suunnittelulle laatusuunnitelmaa laatiessa. Opiskelija ymmärtää digitaalisten ratkaisujen mahdollisuudet niin valmistuksessa kuin mittauksissakin kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.
Sisältö (Opintojakso)
Keskeisten tuotantomenetelmät ja niiden asettamat vaatimukset ja mahdollisuudet valmistusystävällisten tuotteiden suunnittelussa. Koneistus, hitsaus, valu, ohutlevyt, työvälinesuunnittelut. Valmistusystävällinen suunnittelu, laadun mittaus ja varmistusmenetelmät, laadunvarmistusjärjestelmät, laatusuunnitelmat. Opiskelija ymmärtää digitaalisten ratkaisujen mahdollisuudet niin valmistuksessa kuin mittauksissakin kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.
Esitietovaatimukset (Opintojakso)
Hallitsee koneensuunnittelun, materiaaliopin sekä valmistustekniikan perusosaamisen taidot ja tiedot.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Kurssilla ei ole tenttiä. Tentin korvaa pidetty esitys joka arvostellaan samoin kuin esitysvalmiissa muodossa palautettava esitysmateriaali. Tämän lisäksi vaaditaan vähintään minimimäärä läsnäoloa kuuntelemassa muiden opiskelijoiden esityksiä ja keskustelemassa niiden pohjalta nousseista kysymyksistä ja havainnoista.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aiheeseen liittyvä pari/ryhmätyönä valmisteltu esitys ja sen kirjallinen palautus. Lisäksi osallistuminen muiden pitämiin esityksiin ja osallistumisaktiivisuus em. esityksien purun yhteydessä.
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Lähiopetus ja yhteistoiminnallinen oppiminen. Kurssin kuluessa opiskelijat tuottavat osallistujamäärän mukaan joko parityöskentelynä tai pienryhmässä valitsemastaan tai arvonnassa saamastaan yhdestä tuotantomenetelmästä informatiivisen esityksen, joka vastaa mahdollisimman tarkasti opetussuunnitelman tavoitteita ja esittää sen muille opiskelijoille.
Oppimateriaalit
Opiskelumateriaaliksi ja esityksen tiedon lähteeksi soveltuu kaikki valittua tai saatua aihetta tukeva luotettava tieto. Lähdemateriaalin valinta on yksi kurssin arvosteluperuste.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan tekemä työ 27h/op
Sisällön jaksotus
Lähiopetus yht. 42h. Valmistuksessa käytettävien materiaalien esittely ja tehtävän asettelu. Valmistustekniikan osuutena opiskelijoiden itse tuottamat esitykset täydennettynä opettajan opponoinnilla ja ryhmän yhteisillä keskuteluilla.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei valinnaisia suoritustapoja
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Oma esitys on selkeä, jäsennelty ja siitä saa riittävän hyvän käsityksen käsitellystä tuotantomenetelmästä. Esityksessä käytetään sujuvasti alaan liittyvää peruskäsitteistöä. Opiskelija(t) suoriutuu annetusta tehtävästä ohjattuna ja/tai avustettuna. Toimii ryhmän jäsenenä yhteisten ponnistelujen hyväksi. Ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan ja osaa ottaa vastaan ja ainakin jossain määrin myös antaa palautetta. Oman esityksensä lisäksi osallistuu kuulijana muiden parien/ryhmien esityksiin vähintään myöhemmin julkaistavan prosenttiosuuden verran (tämä selviää, kun tiedämme parien/ryhmien kokonaismäärän).
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Oma esitys on selkeä, jäsennelty ja siitä saa oikein hyvän käsityksen käsitellystä tuotantomenetelmästä. Esityksessä käytetään sujuvasti alaan liittyvää peruskäsitteistöä. Työssä on perehdytty aiheeseen monipuolisesti tavalla, joka osoittaa opiskelijan olevan sisällä käsittelemässään tuotantotekniikassa ja kuvaamansa tuotantomenetelmän erityispiirteissä. Suoriutuu annetusta tehtävästä ilman erityistä opettajan tukea. Toimii ryhmän jäsenenä yhteisten ponnistelujen hyväksi. Ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan ja osaa antaa ja ottaa vastaan palautetta aktiivisesti ja rakentavasti. Oman esityksensä lisäksi osallistuu kuulijana muiden parien/ryhmien esityksiin vähintään myöhemmin julkaistavan prosenttiosuuden verran (tämä selviää, kun tiedämme parien/ryhmien kokonaismäärän).
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Esitys on koostettu ja valmisteltu huolellisesti. Siitä käy selvästi ilmi käsitellyn tuotantomenetelmän laaja-alainen ymmärtäminen ja aiheeseen liittyvä ammatillinen osaaminen. Esityksessä otetaan huomioon myös kuulijoiden osaamistaso ja erityistarpeet taustoituksen ja lisätiedon tarpeen osalta ja pyritään aktiiviseen vuorovaikutukseen kuulijoiden kanssa.
Oman esityksensä lisäksi osallistuu kuulijana muiden parien/ryhmien esityksiin vähintään myöhemmin julkaistavan prosenttiosuuden verran (tämä selviää, kun tiedämme parien/ryhmien kokonaismäärän).