Ohjelmistotekniikan työkurssi (6 op)
Toteutuksen tunnus: G-04138-3003
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 27.07.2015 - 06.09.2015
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 01.08.2015 - 31.12.2015
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 6 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Tietotekniikka
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Tietotekniikan koulutusohjelma, vuonna 2013 tai aiemmin aloittaneet
- Opettajat
- Erkki Hietalahti
- Tietotekniikka Virtuaalihenkilö
- Vastuuhenkilö
- Erkki Hietalahti
- Opintojakso
- G-04138
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija tekee laboratoriotöitä ohjelmistotekniikan alalta perehtyen syvällisemmin ohjelmistotekniikan menetelmiin, tekniikoihin ja työvälineisiin.
Sisältö (Opintojakso)
Ohjelmistojen määrittely-, suunnittelu-, toteutus-, vianhaku-, testaus- ja ylläpitomenetelmiä ja työtapoja.
Esitietovaatimukset (Opintojakso)
Esitietosuositus: 1. – 3. vuoden ohjelmistotekniikan pakolliset kurssit.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Opintojaksolla ei ole tenttejä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytty suoritus arvioidaan arvosana-asteikolla 1-5 (hylätyn
suorituksen arvosana on 0). Arviointi perustuu opiskelijaryhmien
tuottamiin selostusdokumentteihin. Kullekin selostukselle annetaan
arvosana, joka on samalla ryhmän kaikille opiskelijoille ko.
selostuksesta tuleva arvosana. Siis yhden työryhmän kaikki jäsenet
saavat saman arvosanan tietystä työstä. Opiskelijan lopullinen
arvosana on työmäärillä painotettu ylöspäin pyöristetty keskiarvo
niistä arvosanoista, joita on annettu hänen ryhmälleen sen
kirjoittamista selostuksista.
Selostuksen arviointikriteereitä ovat mm. seuraavat:
- työskentelyprosessin ja aikataulun hallinta
- tavoitteen saavuttaminen
- tulokset
- selkeys, ymmärrettävyys, oleelliseen keskittyminen,
loogisuus, rakenne
- taito tehdä tuloksista johtopäätöksiä
(käyttökelpoisuus esim.) ja jatkopäätelmiä
- selostusdokumentin
ulkoasu, kieliasu ja mahdollisten graafisten esitysten havainnollisuus
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Laboratoriotöitä ohjelmistotekniikan alalta. Syventää perehtymistä ohjelmistotekniikan menetelmiin ja työvälineisiin. Ohjelmistojen määrittely-, suunnittelu-, toteutus-, vianhaku-, testaus- ja ylläpitomenetelmiä ja työtapoja.
Kurssilla tehdään pienimuotoisia ohjelmistotekniikkaan liittyviä laboratoriotöitä annetuista aiheista. Aiheet pohjautuvat pääsääntöisesti 1. – 3. vuonna opiskeltuihin kursseihin, mutta myös uusia aiheita voi olla mukana. Työt ovat tyypillisesti ohjelmointitöitä, selvitystöitä, testaustöitä jne. ja niiden tarkoitus on syventää jo opittuja asioita tai tutustua keskeisiin ohjelmistotekniikan teknologioihin.
Varsinaisia luentoja kurssilla ei ole. Tarpeen vaatiessa työn teoriaa voidaan esitellä & kerrata 1. kokoontumiskerran aikana.
Kaikkien osallistujien on oltava läsnä kunkin työn aloitustilaisuudessa. Muutoin läsnäolovaatimus on työkohtainen ja työn vastuuopettaja kertoo tämän.
Tässä dokumentissa ei kuvata yhtään yksittäistä työtä. Näistä ilmestyvät kuvaukset ennen työn aloitusta.
Oppimateriaalit
Työhön liittyvä materiaali julkaistaan useimmiten tabula-virtuaalioppimisjärjestelmään ennen ao. työn aloittamista. Työn vastuuopettaja kertoo hänen työnsä materiaalin paikan. Tabulaan julkaistaan kuitenkin yleinen kurssimateriaali, esim. tämä toteutussuunnitelma.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähiopetusta on 4 - 8 tuntia viikossa. Laboratoriotöitä täytyy tehdä myös huomattavalla panostuksella omalla ajalla ohjatun opetuksen ulkopuolella, jotta työt ehditään tekemään valmiiksi. Työt tehdään ryhmissä.
Kurssiin liittyvistä asioista tiedotetaan opiskelijoille sähköpostilla. Tämän vuoksi jokainen osallistuja on velvollinen seuraamaan sähköpostiaan. Jos oma sähköpostiyhteys ei toimi, opiskelijan tulee ottaa yhteys ATK-keskukseen. Kaikki kurssin tiedotukset lähetetään jakelulistalla g-04138-3003@tamk.fi . Tämä lista muodostetaan automaattisesti Winhan kurssille ilmoittautuneiden ja hyväksyttyjen oppilaiden perusteella.
Lähiopetustunneille osallistuminen on pakollista.
Sisällön jaksotus
Kurssi koostuu yksinomaan laboratoriotöistä. Kukin laboratoriotyö kestää tyypillisesti 1-6 viikkoa laajuudesta riippuen; poikkeukset ovat mahdollisia töiden erilaisista luonteista johtuen. Laboratoriotyön tekemistä ohjaa sen vastuuopettaja. Työn tekeminen voidaan jakaa karkeasti seuraaviin vaiheisiin:
1) Työhön liittyvän etukäteisvalmistelun tekeminen. Tämä voi sisältää jo opittujen asioiden kertausta, työohjeeseen tutustu-mista, dokumentteihin tutustumista jne.
2) Varsinainen työ aloitetaan 1. kokoontumiskerralla. Työtä teh-dään ohjatusti useimmiten 1-6 viikon ajan 4 - 8 tuntia viikossa (tarkemmat ajoitustiedot löytyvät Tabulaan julkaistavasta kurs-sikalenterista (Excel-tiedosto)). Viikoittainen työskentely ja-kaantuu oppilaan kannalta 2:een 4 tunnin työskentelyrupea-maan; huom: koko tätä aikaa ei välttämättä anneta ohjausta !. Ohjausta annetaan kurssille osoitetussa ATK-luokassa.
3) Mikäli ohjauksen aikana opiskelijaryhmälle jää aikaa, voi sitä käyttää selostusdokumentin tekemisen aloittamiseen. Selostus tehdään valmiiksi omalla ajalla ja se palautetaan viimeistään työlle asetettuna lopetuspäivänä. Dokumentista on ilmettävä sen kirjoittajat; kunkin työn tehtävänannossa kerrotaan tehdys-tä työstä selostusdokumenttiin kirjoitettavat asiat. On suotavaa, että selostusta tehdään rinnakkain työn tekemisen lomassa. Esim. työn tekemisen yhteydessä saavutetut tulokset sisällyte-tään selostusdokumenttiin.
4) Työn vastuuopettaja arvioi työstä palautetut selostukset. Selos-tuksen arvosana annetaan sen tuottaneen ryhmän kaikille opiskelijoille – siis jokainen ryhmän opiskelijajäsen saa saman arvosanan tietystä selostuksesta. Opiskelijan koko kurssin ar-vosana on hänen työryhmänsä kirjoittamien selostusten arvo-sanojen töiden työmäärillä painotettu keskiarvo.
Kunkin yksittäisen laboratoriotyön vaatimukset kerrotaan erikseen sen työohjeessa, joka julkaistaan ennen työn 1. kokoontumiskertaa. Samoin työohjeessa mainitaan ko. työn selostuksessa vaadittavat asiat.
Opiskelijaryhmän tulee tehdä kaikki kurssin työt. Ainoastaan hyväksyttävästä syystä työn aikataulussa voidaan sallia poikkeama. Tällöin opiskelijaryhmän tulee ottaa yhteyttä työn vastuuopettajaan uuden aikataulun laatimiseksi.
Mikäli töitä jää kaikesta huolimatta tekemättä, ne tulee tehdä seu-raavana vuonna pidettävällä vastaavalla kurssilla ko. kurssin aika-taulun puitteissa. Tällöin esim. kurssiarvosanan saaminen viivästyy n. vuodella. Huom: työt voivat vaihdella vuosittain; seuraavana vuonna tulee tehdä tekemättä jäänyttä työtä lähinnä vastaava työ.
Selostuksia ei saa kopioida toisilta. Ts. opiskelijaryhmän on tehtävä jokainen selostus itse. Kopioitu selostus johtaa ko. laboratoriotyön ja samalla koko kurssisuorituksen hylkäämiseen.
Töiden lopetuspäivämäärät ovat ehdottomia eikä niistä hyväksytä lipsumista. Töiden tekemiseen on aikaa koko syyslukukausi, joten tässä ei pitäisi olla ongelmaa.
Töiden aihepiirit liittyvät alustavasti seuraaviin aihealueisiin:
• JavaScript-työ
• Web-ohjelmointi ja MVC-mallin soveltaminen siinä
• Selainkäyttöliittymät, palvelinpään toiminnot, tietokanta
Kurssille voi tulla myöhemmin uusia aiheita.
Lisätiedot
Kirjallisuus: Kurssilla jaettava materiaali. Työskentely laboratoriossa ja opiskelijan itsenäinen työskentely. Opetuskieli suomi Vastuuopettaja: koulutuspäällikkö.
Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Ei ole osallistunut tunneille eikä tehnyt annettuja tehtäviä. Ei ole osoittanut osaamistaan.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Omaa kurssilla tarvittavat ohjelmistot tekniset valmiudet . Raportit eivät sisällä oleellisia puutteita ja ovat palautettu pääsääntöisesti ajallaan. Selviää ryhmätöistä.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Pystyy soveltamaan kursseilla käsiteltyjä asiakokonaisuuksia sekä mittausmenetelmiä. Raportit on laadittu pääosin annettujen ohjeiden mukaisesti ja palautettu ajallaan. Osaa mittausmenetelmät ja osaa käyttää suunnitteluohjelmistoja. Osaa toimia ryhmässä.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Pystyy itsenäisesti ja laaja-alaisesti soveltamaan kursseilla käsiteltyjä asiakokonaisuuksia sekä ohjelmointimenetelmiä. Pystyy osoittamaan kurssilla käsiteltyjen asioiden hallinnan. Raportit on laadittu annettujen ohjeiden mukaisesti ja palautettu ajallaan. Hallitsee ohjelmointimenetelmät ja käytetyt työkalut, osaa soveltaa niitä ja osaa analysoida saadut tulokset. Osaa toimia ryhmässä proaktiivisesti.