Siirry suoraan sisältöön

Kliinisen mikrobiologian perusteet (3 op)

Toteutuksen tunnus: 7B00BC26-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.12.2015 - 27.02.2016
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.03.2016 - 01.06.2016
Toteutus on päättynyt.
Laajuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Bioanalyytikko
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 22
Koulutus
Bioanalyytikon tutkinto-ohjelma
Opettajat
Marika Toivonen
SEINÄJOKI VirtuaaliBIO
Marja Kuparinen
Pienryhmät
AB (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
A (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
B (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmät
AB
A
B
Opintojakso
7B00BC26

Osaamistavoitteet (Opintojakso)

Opiskelija
- tietää kl. mikrobiologian peruskäsitteet
- tuntee mikrobeja, niiden rakennetta, ominaisuuksia ja luokitusta
- tietää infektiotauteja, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ehkäisyä ja hoitoa
- tietää kliinisen mikrobiologian näytteiden oton yleisperiaatteet
- tuntee mikrobiologisen tutkimusprosessin vaiheet ja mikrobien osoitusmenetelmien perusteet
- tunnistaa mikrobiologisen työskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja omaa toimintaansa
- tuntee Gram-värjäykseen bakteriologian perusmenetelmänä, osaa Gram-värjäyspreparaatin teon ja mikroskopoinnin perusteet sekä tuntee Gram-värjäyksen tulkintaa, merkitystä, käyttöalueita ja tulosten luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä
-tuntee mikrobiologista toimintaa säätelevän lainsäädännön ja luvanvaraisuuden

Sisältö (Opintojakso)

Mikrobit, niiden rakenne, ominaisuudet ja luokittelu
Kl. mikrobiologian käsitteet
Mikrobien esiintyminen, niiden aiheuttamat yleisimmät sairaudet, näiden ennaltaehkäisy ja hoito
Mikrobiologisten näytteiden otto ja preanalytiikka (yleisperiaatteet)
Mikrobien tunnistamiseen käytettävän laboratoriodiagnostiikan yleiset periaatteet
Mikrobiologinen tutkimusprosessi
Gram-värjäyksen periaate, suoritus, tulkinnan perusteet, merkitys potilaan hoidossa ja laadunvarmistus
Mikrobiologisen työskentelyn turvallisuus
Toimilupakäytäntö, tartuntatautilainsäädäntö ja infektioiden torjunnan organisaatio Suomessa

Esitietovaatimukset (Opintojakso)

Asptiikan perusteet hallittava ennen opintojaksolle osallistumista (7B00BB73)

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Kevät 2016

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opiskelija osallistuu opetukseen (laboraatiot ja seminaarit pakollisia). Annettujen tehtävien arviointi numeerisesti (1/2 arvosanasta). Osiosta on kirjallinen koe, joka arvioidaan numeerisesti. 1. suorituskerta varsinainen ryhmän sovittu koepäivä, mahdolliset uusinnat sovittuina uusintakoepäivinä.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

-luento, ryhmätyö, esityseminaarit ja itsenäiset opiskelu (pääosin verkko-opiskeluna), ohjattu harjoittelu opetuslaboratoriossa

Oppimateriaalit

- Hedman, K., Heikkinen. T., Huovinen. P. ym (toim). 2010. Mikrobiologia. Kustannus oy Duodecim, s. bakteerit 14-82, virukset 432-466. Soveltuvin osin ryhmätyömateriaalina.
- Hedman, K., Heikkinen. T., Huovinen. P. ym (toim). 2011. Infektiosairaudet. Kustannus oy Duodecim. s. 14-105 infektiosairauksien diagnostiikka + 264-303 tartuntatautien ehkäisy, torjunta, seuranta + 770-857 rokotukset. Soveltuvin osin ryhmätyömateriaalina

Sisällön jaksotus

Opintojakson tavoitteet, toteutus. Mitä on kliininen mikrobiologia?
Mikrobiologian merkitys.
Mikrobiologisen työskentelyn turvallisuus. Osio A Learning Cafe.
Gram-värjäyksen periaate, suoritus ja tulkinta. Osio A jatko
Tunnistusseminaari. Osio B Learning Cafe
Mikrobiologinen diagnostiikka. Osio B jatko
Learning Cafe osio C
Mikrobiologisten näytteiden otto. Osio C jatko
Osio D, Käsitteiden kertaus.
Seminaarit/ Tehtävien purut
Koe


16.3.ja 18.3.Laboraatiot 4 t Gram-värjäyksen teko ja mikroskopointi
3 t Gram-värjäyksen mikroskopointi
Veriviljely- ja nieluviljelynäytteenotto ja

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Kansainvälisyys

-

Lisätietoja opiskelijoille

Kirjoista opiskeltavat osiot:
A
Bakteerisolun rakenne ja toiminta
Bakteerien luokittelu ja tyypittäminen
Bakteerien virulenssitekijät (68 s)
B
Virusinfektioiden patogeneesi
Virusten yleiset ominaisuudet, rakenne ja luokittelu
Virusten lisääntyminen (34 s)
Tartuntatautien ehkäisy, torjunta ja seuranta (39 s)
C
Infektiosairauksien diagnostiikka (91 s)
D
Rokotukset (87 s)

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija tietää tyydyttävästi kl. mikrobiologian peruskäsitteet, tuntee joitain mikrobeja, niiden rakennetta, ominaisuuksia ja luokitusta, tietää infektiotauteja, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ehkäisyä ja hoitoa, tietää kliinisen mikrobiologian näytteiden oton yleisperiaatteet
Opiskelija tuntee pintapuolisesti mikrobiologisen tutkimusprosessin vaiheet ja mikrobien osoitusmenetelmien perusteet, tunnistaa mikrobiologisen työskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja omaa toimintaansa, tuntee Gram-värjäykseen bakteriologian perusmenetelmänä, osaa ohjatusti Gram-värjäyspreparaatin teon ja mikroskopoinnin perusteet sekä tuntee perusasiat Gram-värjäyksen tulkinnasta, merkityksestä, käyttöalueista ja tulosten luotettavuuteen vaikuttavista tekijöistä
Opiskelija tuntee mikrobiologista toimintaa säätelevän lainsäädännön ja luvanvaraisuuden

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija tietää tietää kl. mikrobiologian peruskäsitteet, tuntee mikrobeja, niiden rakennetta, ominaisuuksia ja luokitusta, tietää infektiotauteja, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ehkäisyä ja hoitoa, tietää kliinisen mikrobiologian näytteiden oton yleisperiaatteet
Opiskelija tuntee mikrobiologisen tutkimusprosessin vaiheet ja mikrobien osoitusmenetelmien perusteet, tunnistaa mikrobiologisen työskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja omaa toimintaansa, tuntee Gram-värjäykseen bakteriologian perusmenetelmänä, osaa Gram-värjäyspreparaatin teon ja mikroskopoinnin perusteet sekä tuntee Gram-värjäyksen tulkintaa, merkitystä, käyttöalueita ja tulosten luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä
Opiskelija tuntee mikrobiologista toimintaa säätelevän lainsäädännön ja luvanvaraisuuden

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija tietää kiitettävästi kl. mikrobiologian peruskäsitteet, tuntee mikrobeja, niiden rakennetta, ominaisuuksia ja luokitusta, tietää infektiotauteja, niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä, ehkäisyä ja hoitoa, tietää kliinisen mikrobiologian näytteiden oton yleisperiaatteet
Opiskelija tuntee erittäin hyvin mikrobiologisen tutkimusprosessin vaiheet ja mikrobien osoitusmenetelmien perusteet, tunnistaa mikrobiologisen työskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja omaa toimintaansa, tuntee Gram-värjäykseen bakteriologian perusmenetelmänä, osaa itsenäisesti Gram-värjäyspreparaatin teon ja mikroskopoinnin perusteet sekä tuntee Gram-värjäyksen tulkintaa, merkitystä, käyttöalueita ja tulosten luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä
Opiskelija tuntee hyvin mikrobiologista toimintaa säätelevän lainsäädännön ja luvanvaraisuuden

Siirry alkuun