Siirry suoraan sisältöön

Teknologiatalouden johtaminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5J00CI07-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.07.2015 - 06.09.2015
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.08.2015 - 31.12.2015
Toteutus on päättynyt.
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
Teknologiaosaamisen johtaminen YAMK
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Teknologiaosaamisen johtamisen ylempi tutkinto-ohjelma
Opettajat
Matti Kivimäki
Vastuuhenkilö
Matti Kivimäki
Opintojakso
5J00CI07

Osaamistavoitteet (Opintojakso)

Opiskelija osaa:
- hakea kustannustiedot monimutkaisessa teknologiaympäristössä
- laskea kustannuksen monimutkaisessa teknologiaympäristössä
- laskea myös arvoverkon kustannuksen ja hakea optimikustannustasoa
- määrittää strategiaan sopivat mittarit

Sisältö (Opintojakso)

Opiskelija osaa käyttää johtamisessa sisäisen laskennan tunnuslukuja ja tietää, mitä sisäiseltä laskennalta tulee johtamisen näkökulmasta odottaa. Opiskelija osaa kannattavuus-, kustannustehokkuus- ja kateajattelun perusteet. Opiskelija osaa määritellä arvoverkon kustannuksen ja lisäarvon muodostuksen arvoverkossa. Opiskelija tuntee asiakkuuden hallinnan ja asiakaslähtöisen kustannusten ja lisäarvon muodostumisen periaatteet.
Aiheita:
Kustannushallinta
- kansantalouden ja makrotalouden trendejä yritystalouteen soveltaen
- tuotekustannus, omakustannusarvo ja sen tunnusluvut suunnittelussa ja päätöksenteossa monituoteympäristössä
- sisäinen laskenta ja johdon laskentatoimi
- tavoitekustannusajattelu tuotekehittelyssä ja tuotannossa
- budjetointi
- asiakaskannattavuus ja hinnoittelustrategiat
- systeemiajattelun hyödyntäminen talouden johtamisessa

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Kurssissa järjestetään tentti vain silloin kun opettaja ja kurssi näin ovat yhdessä sopineet. Lähtökohtaisesti kurssilla ei järjestetä tenttiä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin arviointi laaditaan "portti"-periaatteella: tietyt portit pitää läpäistä saavuttaakseen kurssista hyväksytyn, tietyn tasoisen arvosanan. Tietty (sovitaan kunkin kurssin kanssa yhdessä) läsnäolovaatimus on edellytys kurssista hyväksytyn arvosanan saamiseksi. Puutteellinen määrä läsnäoloja = kurssi on hylätty. Arvosanataso määräytyy joko portfolion, tentin tai muun, erikseen sovittavan kirjallisen työn perusteella. Opettaja määrittää kunkin toteutuksen osalta toteutuksen muodon. esimerkiksi portfolio, tentti, ryhmätentti, näyttö tai raportti. Opiskelijoille jaetaan erikseen (=vapaasti saatavilla sähköisessä opetusmateriaalikansiossa) arvostelukriteerit.

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Kurssilla käytetään yhtä tai useampia seuraavista opetusmenetelmistä (valinta pyritään toteuttamaan osallistujalähtöisesti): aivoriihi / aktivoivat kirjoitustehtävät / artikkelin tai tiedotteen kirjoittaminen / argumentointi / demonstraatiot / esittävät harjoitukset / draama / roolipelit / esitelmät / haastattelut / asiantuntijahaastattelut / harjoitukset / harjoitustyöt / itsearviointi / itsenäinen verkko-opiskelu / kenttätyöskentely (sis. retket) / kirjatentti / kotitentti / luento / lähiopetus / ongelmaperustainen opiskelu / opetuskeskustelu / opintokäynti / opetussimulaatio ja pelit / oppimispäiväkirja / oppimistehtävät / opponointi / portfolio / projektityöskentely / opiskelijaprojektit / prosessikirjoittaminen / raportti / työseloste / referaatti / essee / roolipeli / ryhmätentti / seminaari / simulaatio-oppiminen / suullinen tentti / tuote tai palvelu / työelämäpalaute / vertaisarviointi / yhteistoiminnallinen oppiminen

Oppimateriaalit

Opettaja määrittää kullekin kurssille erikseen kirjallisuuden kurssin ensimmäisellä kerralla. Kuhunkin kurssiin päivitetään koko kurssin ajan sähköistä prujua, joka on saatavissa vapaasti Argonilta opettajan opetusmateriaalikansiosta. Opetusmateriaaliana käytetään myös artikkeleita - tällöinkin opettaja syöttää materiaalin Argonille. Lisäksi opiskelijoita kannustetaan omatoimiseen, mahdollisimman fokusoituun, relevantin tiedon louhintaan vapaasti määrittämistään lähteistä (esim. väitöskirjat / artikkelit / lehdet / kirjallisuus / media / haastattelut / netti).

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kurssikokonaisuus on siten suunniteltu, että opiskelijoiden ajankäyttö ja kuormitus olisi kulloinkin Tamkin määrittämällä tasolla. Opiskelijoiden työmäärästä lähitunnit ovat vain yksi osa. Toinen osa opiskelijoiden työstä on vertaisryhmissä tapahtuva keskustelu, tiedon analyyttinen prosessointi, sekä raportin jatkuva jalostaminen kurssin kuluessa. Kolmas osa opiskelijoiden työstä on itsenäisesti tapahtuva tiedonhaku ja tietojohtamisen periaatteita noudattava tiedon innovatiivinen jalostaminen. Vastaavasti opiskelijoiden kuormitusta keventää se, että vertaisryhmät kykenevät itse organisoimaan oman työmuotonsa ja tasaamaan yksilötason työkuormaa. Kuten nykyisessä opetusmaailmassa, sama tuotos on mahdollista saada suurella työmäärällä, tai vertaisryhmän yksilöille synergiaa synnyttäen, koordinoidun työpanoksen kautta. Ryhmä määrittää toimintansa innovatiivisuustason itse.

Sisällön jaksotus

Luentoviikot ja vertaisryhmäviikot vuorottelevat koko toteutuksen ajan. Muutoksia voi yksittäisiin kertoihin tulla (esim. lähikerrat ja vertaisryhmäviikot vaihtuvat esim. Tamk-toimintojen päällekkäisyyden vuoksi lukujärjestyksessä, mutta tällöin opettaja tiedottaa ryhmälle asiasta sähköpostitse tai muulla yhdessä sovitulla tavalla, esim. luokan vanhimman kautta [edellyttää yhteystietojen vaihtoa])

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakso toteutetaan vertaisryhmissä = kaikki vertaisryhmässä saavat saman, kollektiivisen arvosanan. Mikäli vertaisryhmä saa arvosanan nolla, voivat he uusia tuotoksensa (mikä toteutustapa kulloinkin on valittu, esim. kirjallinen raportti) kaksi kertaa. Kolmannen nollan jälkeen kurssi on hylätty ja opiskelijan/opiskelijoiden tulee kokonaisuudessaan suorittaa kurssi alusta uudestaan. Puuttuvat läsnäolot voi erikseen korvata osallistumalla myöhemmin järjestettävään opetukseen uudelleen. Erityisestä syystä yksittäinen opiskelija voi antaa korvaavan suorituksen puuttuvalle lähitunnille ja/tai raportille. Suoritustapa ja -aika sovitaan erikseen opettajan kanssa (esim. kirjareferaatti tai itsekseen laadittava, vastaava kirjallinen työ, kuin mitä muiltakin vertaisryhmäläisiltä on vaadittu). Lähtökohta on kuitenkin se, että opiskelijoiden verkostoitumis-, vuorovaikutus-, organisointi- ja koordinoimistaitojen kehittymisen vuoksi jokainen opiskelija suorittaa kurssin vertaisryhmissä, jolloin oma vastuunkanto kurssin toteuttamisesta korostuu.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Kurssiin ei varsinaisesti kuulu suoraan harjoittelua, mutta kaikkien TKI- ja työelämärajapintojen kautta omaa vertaisryhmätuotosta rikastavat kontaktit, haastattelut, tiedonkeruu tai omakohtaiset käytännön kokemukset luetaan lisäarvoksi kurssin suorittamisen kannalta.

Kansainvälisyys

Opiskelijoiden on mahdollista ja suotavaa kurssin kuluessa hyödyntää jo hankkimiaan KV-yhteyksiä. Yksittäisen teeman osalta kurssilaisia voidaan erikseen ohjeistaa hankkimaan KV-rajapinnasta erityisosaamista tai - tietoa.

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssi noudattaa vertaisryhmissä tapahtuvaa, prosessoivan oppimisen menetelmää. Kurssiin kannattaa asennoitua siten, että sen aikana ryhmäydytään heti alusta alkaen mahdollisimman aktiivisesti, useammalla eri tasolla - ryhmän aktiivisuus ja autonomisuus on yleensä korreloinut arvosanan paremmuuden kanssa. Opintojakso toteutetaan vertaisryhmissä = kaikki vertaisryhmässä saavat saman, kollektiivisen arvosanan. Opiskelijat määrittävät vertaisryhmilleen ryhmän pelisäännöt, joita ryhmäläisten on kurssin ajan velvollisuus noudattaa. Vertaisryhmällä on oikeus erottaa ryhmästään opiskelija, joka ei noudata yhdessä sovittuja sääntöjä.

Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelija ei ole lähitunneilla vaadittua minimimäärää / kirjallinen raportti ei noudata annettuja asetteluohjeita / kirjallinen raportti on sisällöllisesti riittämätön eikä täytä kurssin oppimistavoitteita (Huom! Minkä tahansa näiden kohtien toteutuminen johtaa hylättyyn arvosanaan.

Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelijaa saavuttaa vähimmäistason: on läsnä vaaditun minimimäärän / kirjallinen raportti sisältää keskeisen, vaaditun sisällön (vrt. OPS) / opiskelija/-t osoittavat tuotoksellaan (=sen sisältö ja muoto) omaavansa perustiedot ja -taidot, samalla esiintuoden ja korostaen aiheen ja tavoitteiden kannalta keskeistä tietoutta / muilta osin, vrt. opiskelijoille erikseen jaettavat arvostelukriteerit (=vapaasti saatavilla sähköisessä opetusmateriaalikansiossa)

Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelijaa saavuttaa vähimmäistason: on läsnä vaaditun minimimäärän / kirjallinen raportti sisältää keskeisen, vaaditun sisällön (vrt. OPS) / opiskelija/-t osoittavat tuotoksellaan (=sen sisältö ja muoto) omaavansa hyvät tiedot ja taidot, samalla yhdistellen jo olemassaolevaa tietoa ja itse tuottamaansa, lisäarvollista tietoa/osaamista / muilta osin, vrt. opiskelijoille erikseen jaettavat arvostelukriteerit (=vapaasti saatavilla sähköisessä opetusmateriaalikansiossa)

Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)

Opiskelijaa saavuttaa vähimmäistason: on läsnä vaaditun minimimäärän / kirjallinen raportti sisältää keskeisen, vaaditun sisällön (vrt. OPS) / opiskelija/-t osoittavat tuotoksellaan (=sen sisältö ja muoto) omaavansa erittäin hyvät tiedot ja taidot, samalla yhdistellen jo olemassaolevaa ja itse tuottamaansa, alkuperäistä, lisäarvollista tietoa/osaamista niin että aikaansaadaan täysin uutta tietoa (esim. päätelmät, oivallukset, sovellukset, yhteenvedot) / muilta osin, vrt. opiskelijoille erikseen jaettavat arvostelukriteerit (=vapaasti saatavilla opettajan sähköisessä opetusmateriaalikansiossa)

Siirry alkuun