Pohjarakennus (5 op)
Toteutuksen tunnus: 5R00BD63-3003
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 02.07.2014 - 15.09.2014
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 01.08.2014 - 12.12.2014
- Toteutus on päättynyt.
- Laajuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Rakennustekniikka
- Toimipiste
- TAMK Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Opettajat
- Jarno Oravasaari
- Hannele Kulmala
- Opintojakso
- 5R00BD63
Osaamistavoitteet (Opintojakso)
Opiskelija oppii tuntemaan erilaiset perustamistavat ja tavanomaisten pohjarakenteiden suunnittelumenetelmät.
Sisältö (Opintojakso)
Luennot:
Tunnetaan pohjarakentamista koskevia määräyksiä ja ohjeita. Tunnetaan kantavuus-, vakavuus-, painuma- ja maanpainetarkastelujen laskentaperusteet. Tutustutaan kaivantojen suunnitteluperusteisiin. Tunnetaan perustamistavat, niiden valintaperusteet ja suunnitteluperusteet. Tutustutaan suunnitteluperiaatteisiin maanvastaisista rakenteista. Tunnetaan talonrakennuksen maarakenteiden suunnitteluperusteet, työmenetelmät ja laadunvalvonta. Tunnetaan routasuojauksen ja kuivatuksen suunnitteluperusteet.
Laboratoriotyöt:
Laadunvalvonta- ja kenttämittaukset (säteilymittaus, pudotuspainolaite, vesivolymetri).
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Välitenttien/ tenttien ajankohdat sovitaan opintojakson alkaessa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson oppimistavoitteet:
1. Opiskelija tuntee erilaiset perustamistavat ja niiden valintaperusteet
2. Opiskelija ymmärtää yksinkertaiset perustusten mitoituslaskelmat
3. Opiskelija osaa yksinkertaiset laskelmat maan tilavuuskäsitteistä
4. Opiskelija tuntee eri paalutyyppien periaatteet
5. Opiskelija tuntee tavallisimmat tukiseinärakenteet
6. Opiskelija hallitsee tiivistystöissä eteen tulevat toimenpiteet
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Lähiopetus, laboratorioharjoitus, harjoitustyöt
Oppimateriaalit
Jääskeläinen Raimo: Pohjarakennuksen perusteet, Tammertekniikka 2009. Jääskeläinen Raimo: Geotekniikka (soveltuvin osin). RATU-kortit pohjarakentamisen osalta Tunneilla jaettava materiaali ja muu tunneilla nimettävä aineisto. Sähköinen aineisto Tabulassa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähiopetus yhteensä 70 h (sisältäen kaksi välikoetta) ja kenttäharjoitus 3 h, josta laaditaan erillinen raportti. Kenttäharjoituksessa on pakollinen läsnäolo, lähiopetuksessa edellytetään säännöllistä läsnäoloa oppitunneilla. Kurssiin kuuluu 1 harjoitustyö, joka arvioidaan asteikolla 0..5. Harjoitustyön painoarvo on 30 % kurssin kokonaisarvosanasta. Lisäksi kurssiin sisältyy muita pienimuotoisia etä-/kotitehtäviä, joiden tekeminen on myös osa kurssin vaatimuksia.
Sisällön jaksotus
Opintojakson aihepiirit: 1. Yleistä pohjarakentamisesta 2. Maanvarais- ja kallioperustukset 3. Maanvaraisten perustusten mitoitus (kantokyky- ja painumalaskelmat) 4. Kuivatus 5. Routasuojaus 6. Täyttö- ja tiivistystyöt 7. Maanrakennuksen työvaiheet 8. Paaluperustukset 9. Maapohjan vahvistaminen 10. Kaivannot 11. Maarakennusominaisuudet 12. Maarakennuksen määrämittausperusteet 13. Vierailu työmaalle
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
ei ole
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojakson aikana mahdollinen työmaavierailu pohjarakennuskohteeseen
Kansainvälisyys
ei ole
Lisätiedot
Kirjallisuus: Jääskeläinen Raimo: Pohjarakennuksen perusteet, Tammertekniikka 2009 ja luennoilla nimettävä kirjallinen aineisto.
Opetusmenetelmät: aktivoiva luento, demonstraatiot, laboratoriotyöt (ryhmiin jako), itsenäinen opiskelu/etätehtävät, harjoitukset, harjoitustyöt ja tentti.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija osallistuu tunneille vähimmäisvaatimuksen mukaisesti (50 %), tekee annetun harjoitustehtävän ja muut pienimuotoiset kotitehtävät hyväksytysti, osallistuu laboratoriotöihin (selostus hyväksyttävästi tehty) sekä saa vähintään 1/3 maksimipisteistä molemmista välikokeista. Tällöin opiskelija tuntee erilaiset perustamistavat, osaa laskea yksinkertaisia perustusten mitoituslaskuja, ymmärtää kuivatuksen merkityksen sekä routasuojauksen periaatteet ja tuntee eri paalutyypit
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Tyydyttävä -kohdassa esitettyjen vaatimusten ja tietämysten lisäksi opiskelija toimii aktiivisesti tunneilla. Välikokeiden ja harjoitustyön painotettu vähimmäispistemäärä on 18/30. Tällöin opiskelija tietää, milloin erilaisia perustamistapoja käytetään ja osaa laskea maan tilavuuden muutoksia. Lisäksi opiskelija ymmärtää eri osatekijöiden merkityksen tiivistystöissä ja miten tiiviyksiä ja kantavuuksia voidaan mitata.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Hyvä -kohdassa esitettyjen vaatimusten ja tietämysten lisäksi opiskelija toimii erittäin aktiivisesti tunneilla ja osoittaa erityistä kiinnostusta aihepiiriä kohtaan. Välikokeiden ja harjoitustöiden painotettu vähimmäispistemäärä on 26/30. Tällöin opiskelijalla on hyvä tietämys kaikista opintojakson aihepiireistä (kohdassa sisällön jaksotus kerrottu).