Siirry suoraan sisältöön

Ajattelu voimavaraksiLaajuus (5 op)

Tunnus: NY00FZ21

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa kehittää ajatteluaan onnistuakseen paremmin omassa arjessaan, opinnoissaan ja työssään
- tietää, mitä kriittinen ajattelu on ja osaa kehittää kriittisen ajattelun taitojaan
- osaa kehittää itseään yhdessäajattelijana ja osaa rakentaa onnistuneita yhdessäajattelun tilanteita muiden ihmisten kanssa
- tunnistaa erilaisia tapoja ajatella ja osaa soveltaa omaa ajatteluaan edistääkseen erilaisissa tilanteissa onnistumista.
- ymmärtää systeemiajattelun merkityksen haastavissa kokonaisuuksissa onnistumisessa ja osaa vuorovaikuttaa systeeemiälykkäästi.

Sisältö

Sisältö

Ajattelu on ihmiselle täysin vapaa ja rajoittamaton resurssi. Siis täysin poikkeuksellinen voimavara, jonka hyödyntämiseen kannattaa paneutua. Omaa ajattelua kehittämällä voi merkittävästi vaikuttaa omaan elämänlaatuun kaikilla sen osa-alueilla. Kannattaa ajatella miten kannattaa ajatella. Panostamalla omaan ajatteluun eri tilanteissa huomaa, miten se johtaa parempaan tekemiseen ja sitä kautta parempaan etenemiseen omissa tavoitteissa. Johtajuuden merkitys työelämätaitona kasvaa koko ajan työelämässä ja tietoinen ajattelu on keskeistä johtajuusosaamisen kehittämisessä.

Osa 1
Oma itsenäinen ajatteluni: Miten minä ajattelen? Miten voisin ajatella paremmin? Mitä on kriittinen ajattelu ja miten kehitän kriittisen ajattelun taitoa. Kuinka pystyn omaa ajattelua kehittämällä vapauttamaan omaa potentiaaliani? Miten kehitän itsensäjohtamisen taitoja tietoisen ajattelun avulla?

Osa 2
Yhdessäajattelu: Mikä merkitys yhdessä ajattelulla on, kun halutaan edetä asioissa? Miten yhdessä ajattelu moninkertaistaa mahdollisuutemme onnistua? Miten kehitän itseäni yhdessä ajattelijana? Mikä on yhdessä ajattelun merkitys työelämässä?

Osa 3
Systeemiajattelu: Miten kehitän ajatteluani kompleksisissa tilanteissa, joita on jo lähtökohtaisesti vaikea ymmärtää? Millainen ajattelu auttaa minua ja samalla meitä yhdessä onnistumaan tilanteissa, joissa lopputulokseen vaikuttaa hyvin monen ihmisen ajattelu ja teot? Millaisella ajattelulla mahdollistan kokonaisuuksissa onnistumisen? Mitä on systeeminen johtaminen ja millaista ajattelua se vaatii?

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opintojakso arvioidaan merkinnällä suoritus hyväksytty (S).
Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan näyttö oman ajattelun kriittisestä tarkastelusta, ajattelun kehittämisosaamisesta ryhmätehtävissä, oman ajattelun kehittymistä peilaavat kirjaesseet kolmesta kirjasta sekä henkilökohtainen opas oman ajattelun kehittämiseen. Henkilökohtaisen oppaan muoto on vapaa.