Siirry suoraan sisältöön

Strateginen talousjohtaminenLaajuus (5 op)

Tunnus: NY00EK72

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelijalla on hyvät ja ajantasaiset valmiudet työskennellä talouden ja rahoituksen tehtävissä niin perinteiseen strategiasuunnitteluun kuin uusien alustatalouteen, digitalisoitumiseen ja palvelumuotoiluun perustuvien liiketoimintamallien toimintaympäristöissä ja tilanteissa.
Opiskelija osaa koota ja analysoida liiketoimintatietoa yritysten ja organisaatioiden talousohjauksessa hyödynnettäväksi, käyttäen ja soveltaen digitaaliajan tietotyökaluja sekä moderneja suoritusmittareita ja -mittaristoja.
Opiskelija osaa hyödyntää yleisimpiä liiketoiminnan investointilaskenta-, strategiasuunnittelu- sekä käyttöpääoman ja rahavirtojen hallinnan menetelmiä yritysten ja organisaatioiden suorituskyvyn arvioinnissa ja ohjaamisessa.
Opiskelija kykenee tuottamaan päätöstilanteiden mukaista, ennakoivaa päätöksentekoa tukevaa talousraportointia sekä visualisoimaan ja viestimään raportit tehokkaasti.
Opiskelijalla osaa ottaa yhteisölliset ja kestävän kehityksen vaatimukset ja vaikutukset huomioon talousohjausjärjestelmien kehittämisessä.

Sisältö

Yrityksen strategiasuunnittelu ja uudet liiketoimintamallit.
Alustatalous, taloussuunnittelun ja -ohjauksen digitalisoituminen sekä talouspalvelujen ja -prosessien palvelumuotoilu.
Investointilaskenta- ja talousohjausmenetelmät, käyttöpääoman, rahavirtojen ja suorituskyvyn ennakoivat taloudelliset, ei-taloudelliset ja operatiiviset suoritusmittarit ja -mittaristot.
Liiketoimintatiedon kokoaminen ja analysointi.
Liiketoiminnan uudet raportointityökalut, raportoinnin kehittäminen, automatisointi ja visualisointi.
Uudistuva ihmiskeskeinen, yhteisöllinen ja yhteiskunnallisesti vaikuttava digitaaliajan talousjohtaminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä strategisen talousjohtamisen avainkäsitteet ja menetelmät sekä soveltaa niitä perustasoisesti. Opiskelijan taidot ja ymmärrys talousjohtamisen osa-alueista ja kokonaisuudesta riittävät hyväksyttävään suoriutumiseen yrityksen taloussuunnittelu-, suorituksen mittaus- ja raportointitehtävistä kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden ulottuvuuksissa. Opiskelija kykenee tunnistamaan ja ratkaisemaan talousjohtamisen ongelmia selkeissä päätöstilanteissa. Hän pystyy myös kehittämään talousohjausta uusissa alustatalouden, digitaalisen teknologian ja yhteisöllisyyden konteksteissa. Hän osaa arvioida menetelmien soveltuvuutta ja oman osaamisensa riittävyyttä ratkaisujen etsimisessä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa määritellä strategisen talousjohtamisen avainkäsitteet ja menetelmät sekä kykenee myös soveltamaan niitä hyvin. Opiskelija ymmärtää talousjohtamisen osa-alueet ja kokonaisuuden ja tunnistaa päätöstilanteita, joissa on tilaa näiden menetelmien soveltamiselle. Hän suoriutuu tarvittaessa hyvin yrityksen taloussuunnittelu-, suorituksen mittaus- ja raportointitehtävistä kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden ulottuvuuksissa. Hänellä on aktiivinen ote talousjohtamisen kehittämiseen, ja hän osaa soveltaa käyttöpääoman hallinnan ja ei-taloudellisen suoritusmittauksen kaltaisia ennakoivaa päätöksentekoa tukevia menetelmiä. Hän kykenee tuottamaan toimivia ja perusteltuja ratkaisuja talousohjauksen kehittämisen haasteisiin uusissa alustatalouden, digitaalisen teknologian ja yhteisöllisyyden konteksteissa. Hän osaa arvioida menetelmien soveltuvuutta ja etsii vastuullisesti toimien ratkaisuja niin yksin kuin ryhmässä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija ymmärtää strategisen talousjohtamisen osa-alueet ja kokonaisuuden ja kykenee soveltamaan talousjohtamisen avainkäsitteitä ja menetelmiä taitavasti myös vaativissa ja laaja-alaisissa päätöstilanteissa. Hänen sitoutumisensa on esimerkillistä, ja hän suoriutuu tarvittaessa erinomaisesti yrityksen taloussuunnittelu-, suorituksen mittaus- ja raportointitehtävistä kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden ulottuvuuksissa. Hänellä on aktiivinen ja kokeileva ote talousjohtamisen kehittämiseen, ja hän osaa soveltaa myös käyttöpääoman hallinnan, ei-taloudellisen suoritusmittauksen sekä data-analyysin kaltaisia ennakoivaa päätöksentekoa tukevia menetelmiä. Hän kykenee luomaan toimivia ja perusteltuja ratkaisuja talousohjauksen vaativiinkin kehittämishaasteisiin uusissa alustatalouden, digitaalisen teknologian ja yhteisöllisyyden konteksteissa. Hän osaa arvioida menetelmien soveltuvuutta ja etsiä joustavasti ja vastuullisesti toimien luovia ratkaisuja kehittämishaasteisiin yksin, ryhmässä tai verkostoitumalla ansiokkaasti, tuottaen samalla merkittävää lisäarvoa lähiyhteisölleen