Siirry suoraan sisältöön

Pakkausarvoketjun kiertotalousosaaja

Tunnus: 23JPAKE

Opetuskielet

  • suomi

Kuvaus

Pakkaussektori kasvaa useilla toimialoilla, kuten muovi- kuin metsäteollisuudessa. Pakkausjätettä syntyy valtavia määriä sekä teollisuuden sivutuotteina että pakkauksia käyttäviltä kuluttajilta. Koska kierrätettävät ja uudelleenkäytettävät pakkausmateriaalit on nostettu yhdeksi tärkeäksi osaksi EU:n kiertotalouden toimintasuunnitelmassa, tulee myös yritysten ja teollisuuden kiinnittää niihin entistä paremmin huomiota. Koulutusta tarvitaan pakkausten koko arvoketjussa.

Pakkausarvoketjun kiertotalousosaaja 30 op, on työelämälähtöinen jatkuvan oppimisen kokonaisuus niille pakkausten arvoketjussa työskenteleville, jotka haluavat kehittää kiertotalousosaamistaan ja kyvykkyyttään toimia digitalisoituvassa työympäristössä tehokkaasti ja innovatiivisesti. Koulutuksen tavoitteena on edistää digitalisaatiota ja vihreää siirtymää tarjoamalla kiertotalousosaamista ja käytännön taitoja muuttuvan työelämän tarpeisiin. Koulutus valmentaa menestymiseen tulevaisuuden monipuolisissa ja uudenlaissa työtehtävissä tilanteessa, jossa pakkausala kasvaa voimakkaasti, ja pakkausten raaka-aineita toimittava metsäteollisuus ja muoviteollisuus ovat selkeästi uudistumassa.

Opintokokonaisuus koostuu kuudesta 5 op moduulista, jotka käsittelevät kattavasti pakkausten arvoketjua eri näkökulmista muodostaen holistisen kokonaisuuden: kestävät materiaalit ja raaka-aineet, kestävä suunnittelu ja tuotantoprosessit, sivuvirtojen hallinta ja hyödyntäminen, kuluttajan ja kansalaisten osallistaminen, kiertotalous ja liiketoiminta, sekä innovaatiohaaste.

Osaamistavoitteet

Pakkausarvoketjun kiertotalousosaaja -koulutus sopii sinulle, jos sinulla on jo ennestään kosketuspintaa pakkauksiin tai työskentelet pakkausten arvoketjussa esimerkiksi kaupan alalla, metsä- tai prosessiteollisuudessa. Sinulla on halua kehittää kiertotalousosaamistasi pakkausten arvoketjussa, sekä kyvykkyyttäsi toimia digitalisoituvassa työympäristössä tehokkaasti ja innovatiivisesti.

Pakkausarvoketjun kierotalousosaajakoulutus on työelämälähtöinen jatkuvan oppimisen kokonaisuus, jonka suoritettuasi työssä menestymisesi edellytykset paranevat. Koulutus tukee suomalaisen elinkeinoelämän rakennemuutosta ja työllistymistä pakkausalan kiertotalouteen siirtyvissä arvoketjuissa ja laajemminkin. Koulutus edistää vihreää siirtymää. Saat tietoja ja taitoja edistää kiertotaloutta, ymmärrät kiertotalouden kehitysmahdollisuudet omassa työssäsi. Koulutuksen taustalla vaikuttavat Suomen ja EU-tason pakkauksia koskeva sääntely, joten otat myös haltuun EU:n kiertotalouden toimintasuunnitelman avainarvoketjun ja sitä koskevan sääntelyn muutokset. Sinulle muodostuu tieto ja ymmärrys, kuinka omalla ja yritysten toiminnalla pystytään vastaamaan pakkauksia koskevaan kiristyvään sääntelyyn tuottaen samalla lisäarvoa arvoketjun eri toimijoille.

Koulutuksen suoritettuasi sinulla on holistinen näkemys pakkausten kiertotalouteen, joka muodostuu oleellisten teemaluiden kautta: kestävät materiaalit ja raaka-aineet, kestävä suunnittelu ja tuotantoprosessit, sivuvirtojen hallinta ja hyödyntäminen, kuluttajan ja kansalaisten osallistaminen, kiertotalous ja liiketoiminta. Myös kyvykkyytesi innovoida kestäviä ratkaisuja pakkausalan toimintakentässä paranee. Kokonaisvaltainen näkemys pakkausten arvoketjun eri osista muodostaa pohjan systeemiajattelulle pakkausten näkökulmasta. Opintokokonaisuuden suoritettuasi kykenet jäsentämään ja muuttamaan sellaisia ajattelumalleja ja rakenteita, joilla on taipumus synnyttää ja ylläpitää haasteita. Koulutuksen suorittamalla otat myös haltuun erilaisia digitaalisia menetelmiä työteon tehostamiseksi. Kuten etätiimityöskentelyn, jossa huomioidaan digitaalinen kestävyys ja liiketoiminnan edistämismahdollisuudet.

Sisällön valinnaisuus

Valitaan kaikki

Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö

Opetussuunnitelma on kehitetty yhteistyössä yritysten kanssa Erasmus+ Knowledge Alliances (KA) PackAlliance hankkeessa vuosina 2020–2022. Koulutus toteutetaan kiinteässä yhteistyössä työelämän edustajien kanssa.