Diabetesta sairastavan omahoidon tukeminen ja hoidonohjaus (5op)
Opintojakson tunnus: TK00FJ25
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Tavoitteena on, että koulutuksen käynyt:
• hallitsee eri-ikäisten diabetesta sairastavien hoidonohjauksen ja omahoidon tukemisen
• osaa analysoida ja arvioida diabetesta sairastavan elämänlaatuun yhteydessä olevia tekijöitä ja niiden merkitystä hoitoon sitoutumisessa ja omahoidon onnistumisessa
• osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida diabetesta sairastavan asiakaslähtöistä, tavoitteellista ja näyttöön perustuvaa hoidonohjausta
• osaa arvioida ja kehittää hoidonohjausta ja omahoidon tukemista moniammatillisessa yhteistyössä vaikuttavuuden näkökulmasta
• osaa analysoida, arvioida ja kehittää omia ja työyhteisön ohjaus- ja vuorovaikutustaitoja
Sisältö
Koulutuksen sisällöt:
• omahoitoon sitoutuminen ja hoidossa jaksaminen
• diabetes, elämänlaatu ja voimaantuminen
• diabetekseen ja sen hoitoon liittyvät pelot
• psykososiaalinen tukeminen
• oppiminen ja siihen vaikuttavat tekijät
• hoidonohjauksen erilaiset menetelmät ja arviointi
• hoidonohjaajana kehittyminen
• moniammatillinen yhteistyö, verkoston merkitys omahoidon tukemisessa
Toteutamme koulutuksen täysin verkossa 29.4.–2.6.2020
Lisätiedot
Moduuli on osa DIABETESHOITOTYÖN KLIININEN OSAAMINEN -täydennyskoulutuskokonaisuutta.
Diabeteshoitotyön kliininen osaaminen edellyttää näyttöön perustuvaa välittömän potilastyön osaamista sekä kehittämisosaamista. Täydennyskoulutuksen tarkoituksena on vahvistaa osallistujan diabeteksen hoitotyön kliinistä osaamista ja ohjaustaitoja omahoidon tukemisessa ja hoidonohjauksessa. Koulutuksen osaamiskokonaisuudet sijoittuvat vaatimustasoltaan tasolle 7 (EQF ja NQF), joka vastaa ylemmän ammattikorkeakoulun vaatimustasoa.
Diabeteshoitotyön kliininen osaaminen koulutuskokonaisuus on neljän ammattikorkeakoulun (OAMK, SAMK, Savonia ja TAMK) yhteistyössä suunnittelema ja toteuttama täydennyskoulutus, joka koostuu 5 opintopisteen kokonaisuuksista, joista voi valita yhden tai useamman osaamistarpeensa mukaisesti.