Valaistus ja kiinteistöjen väyläratkaisutLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: 5T00FH08
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
• kuvailla valon vaikutuksia ihmiseen
• käyttää valaistuksen perussuureita ammattimaisesti
• valita tavanomaiseen suunnittelukohteeseen tarpeen mukaisen valaistuksen ohjauksen
• vertailla eri ratkaisuvaihtoehtoja
• integroida valaistuksen ohjausjärjestelmän osaksi kiinteistön hallintajärjestelmää
• määrittää valaistuksen merkityksen kiinteistöjen energiakulutuksessa ja esittää energiatehokkaita, tarpeenmukaisia valaistusvaihtoehtoja.
Sisältö
Valon perussuureiden laskenta ja määrittely. Valaistussuunnittelun tavoitteet ja sisätyöpaikkojen valaistusstandardi. Valolähteet, valaisinrakenteet, liitäntälaitteet, valaistuksen säätö ja ohjaus. Valaistuksen taloudellinen käyttö. Valaistuksen energiatehokkuus. Valaistuksen ohjausjärjestelmät ja ohjausjärjestelmien väliset rajapinnat.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa nimetä valon perussuureet ja muut oleelliset termit.
Hän osaa määritellä pääpiirteittäin valaistuksen tavoitteet
Hän osaa nimetä valaistuksen perusohjaukset ja selittää niiden periaatteen ja joitain hyödyntämismahdollisuuksia.
Opiskelija osaa tehdä valaistuksen suurpiirteiset elinkaarikustannuslaskelmat.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa nimetä ja käyttää valon perussuureita ja muita oleellisia termejä ammattimaisesti. Lisäksi hän osaa kuvata valon näköelimen kautta välittyviä perusvaikutuksia ihmiseen.
Opiskelija osaa määritellä tarpeet valaistusratkaisulle
Osaa nimetä ja dokumentoida valaistuksen perusohjaukset ja selittää niiden periaatteen ja tarpeenmukaiset hyödyntämismahdollisuudet.
Opiskelija osaa tehdä valaistuksen elinkaarikustannuslaskelmat ja huomioida niissä jollain tasolla myös ohjauksen vaikutuksia. Hän osaa vertailla valaistusratkaisuja teknisten ja taloudellisten seikkojen perusteella.
Opiskelija osaa hyödyntää ohjausjärjestelmiä valaistuksen ohjauksessa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa nimetä ja käyttää valon perussuureita ja muita oleellisia termejä ammattimaisesti. Lisäksi hän osaa kuvata valon näköelimen kautta välittyviä perusvaikutuksia ihmiseen.
Hän osaa suunnitella määrittelemänsä valaistusratkaisun.
Hän osaa nimetä valaistuksen perusohjaukset ja selittää niiden periaatteen ja tarpeenmukaiset hyödyntämismahdollisuudet. Hän osaa dokumentoida valaistussuunnitelmansa ja perustella valaistussuunnitelmien ratkaisuvalinnat, tarpeenmukaisuuden ja standardinmukaisuuden. Lisäksi hän osaa perustella ja dokumentoida tehdyt ohjausratkaisut ja niiden toiminnan.
Opiskelija osaa tehdä valaistuksen elinkaarikustannuslaskelmat ja huomioida niissä myös ohjauksen vaikutukset. Hän osaa vertailla valaistusratkaisuja teknisten ja taloudellisten seikkojen perusteella ja tehdä perusteltuja valintoja.
Opiskelija osaa ottaa käyttöön valaistuksen ohjausjärjestelmän ja integroida sen osaksi kokonaisvaltaista kiinteistön hallintajärjestelmää.