Siirry suoraan sisältöön

Tulevaisuusskenaariot, tutkimus ja trenditLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: 3H00FE46

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

Tällä opintojaksolla selvitetään, miten tulevaisuutta tutkitaan ja miten saatua tietoa voidaan hyödyntää liiketoiminnan suunnittelussa.

Opiskelija
- tunnistaa tahot, jotka tekevät luotettavaa tulevaisuuden tutkimusta ja laativat tulevaisuusskenaarioita ja trendiennusteita.
- ymmärtää, mihin em. perustuvat.
- osaa soveltaa tulevaisuusskenaarioista, -tutkimuksesta ja trendeistä löytyvää tietoa liiketoimintaan.

Sisältö

Miten tulevaisuutta tutkitaan, skenaarioita laaditaan ja trendejä muodostetaan?
Miten tiedon ja ennusteiden luotettavuutta voi arvioida?
Miten skenaarioista ja trendeistä saatua tietoa hyödynnetään?

Esitietovaatimukset

Edellisten moduulien tai vastaavat tiedot ja taidot.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa nimetä tärkeimmät tulevaisuudentutkimusta, siihen lilittyviä skenaarioita ja trendiennusteita tekevät tahot. Hän osaa arvioida löytämäänsä tietoa ja laatia alustavia suunnitelmia tiedon hyödyntämisestä liiketoiminnassa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa nimetä yrittäjän kannalta tärkeimmät tulevaisuudentutkimusta, siihen liittyviä skenaarioita ja trendiennusteita tuottavat tahot ja pystyy selittämään, mihin ennusteet perustuvat. Hän osaa arvioida löytämänsä tiedon relevanssia ja vaikuttavuutta pk-yritysten kannalta. Hän osaa tehdä perusteltuja suunnitelmia tulevaisuustiedon hyödyntämiseksi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa nimetä yrittäjän kannalta tärkeimmät tulevaisuudentutkimusta, siihen liittyviä skenaarioita ja trendiennusteita tuottavat tahot ja pystyy selittämään, mihin ennusteet perustuvat. Hän osaa arvioida löytämänsä tiedon relevanssia ja vaikuttavuutta pk-yritysten kannalta ja yhteiskunnallisesti. Hän osaa tehdä perusteltuja suunnitelmia tulevaisuustiedon hyödyntämiseksi ja viedä niitä käytäntöön mahdollisuuksien mukaan.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija ei tunnista luotettavaa tulevaisuustietoa tuottavia tahoja eikä tunne niiden toimintatapoja. Hän ei pysty perustellusti linjaamaan liiketoiminnassa tarvittavia, trendit huomioivia muutoksia.

Siirry alkuun