Siirry suoraan sisältöön

Koneautomaation perusteetLaajuus (3 op)

Tunnus: 5K00GF49

Laajuus

3 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
• sähkötekniikan ja koneautomaation perusteet ja tuntee automaatio- ja ohjausjärjestelmän perusrakenteen
• osaa yksinkertaisten tasasähköpiirien teoreettisen tarkastelun, simuloinnin ja perusmittalaitteiden käytön.
• sähkötekniikan peruskomponentit sekä tulkita ja piirtää sähkö- ja relekaavioita.
• soveltaa sähkön teoriaa koneautomaation laitteissa.
• tunnistaa koneautomaation yleisimmät toimilaitteet ja anturit.
• konetekniikan ohjausjärjestelmien perusteet ja osaa soveltaa tietoa yksinkertaisiin ohjausjärjestelmiin.
• suunnitella, rakentaa ja testata yksinkertaisen relekytkennän konetekniikan sovellukseen
• PLC ohjelmoinnin perusteet ja pystyy suunnittelemaan, laatimaan, asentamaan ja testaamaan yksinkertaisen PLC sovellusohjelman konetekniikan laitteistolle.
• osaa oman työnsä dokumentoinnin ja osaa raportoida työnsä tuloksista ammattimaisesti.

Sisältö

Tasasähkön perusteet
• Tasasähköpiirin perussuureet (jännite, virta, teho, resistanssi)
• Perusmittalaitteiden hallinta
• Kirchhoffin piirilait, Ohmin laki
• Puolijohdekomponentit (diodi, transistori)
• Tasasähköpiirien simulointi
Reletekniikan perusteet
Logiikkaohjelmoinnin perusteet
Anturien ja toimilaitteiden perusteet ja kytkentä ohjausjärjestelmään

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa käyttää perusmittalaitteita avustettuna. Opiskelija tuntee tasasähkötekniikan peruskäsitteet. Opiskelija tuntee peruskomponentit ja niiden käyttäytymisen tasasähköpiireissä. Opiskeluja osaa soveltaa sähköteoriaa konetekniikan sovelluksissa. Opiskelija suoriutuu yksinkertaisista käytännön tehtävistä ryhmän tukemana. Opiskelija osaa välttävästi, koneautomaation, reletekniikan ja logiikkaohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa lukea ja piirtää yksinkertaisia relekaavioita ja sähkökaavioita. Opiskelija kykenee avustetusti selviytymään yksinkertaisista logiikkaohjelmoinnin tehtävistä. Opiskelija osaa auttavasti dokumentoida työtään ja raportoida tulisia muille.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa käyttää sujuvasti perusmittalaitteita. Hän tuntee piirilaskentatekniikan perusteet ja ymmärtää sähkötekniikan peruskomponenttien käyttäytymisen ja tehtävät tasasähköpiireissä. Opiskelija osaa soveltaa sähköteoriaa konetekniikan sovelluksissa. Opiskelija osaa sähköisten toimilaitteiden perusmitoituksen. Hän suoriutuu annetuista tehtävistä itsenäisesti. Opiskelija osaa hyvin koneautomaation, reletekniikan ja logiikkaohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa ohjelmoida yksinkertaisen koneautomaation sovelluksen itsenäisesti sekä osaa lukea ja piirtää tyypillisiä koneautomaation rele- ja piirikaavioita. Opiskelija osaa arvioida mittauksessa tapahtuvia virheitä ja niiden merkityksiä koneautomaation sovelluksissa. Opiskelija osaa toimia ryhmässä aktiivisesti ja rakentavasti. Opiskelija osaa dokumentoida oman työnsä selkeästi ja raportoida työn tulokset jäsennellysti ja selkeästi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija suoriutuu myös vaativimmista piirilaskentatehtävistä. Opiskelija osaa mitoittaa sähköisiä toimilaitteita ja soveltaa teoreettista tietoa konetekniikan sovelluksissa. Hän käyttää sujuvasti perusmittalaitteita ja osaa tehdä valintoja laitetekniikoiden välillä. Opiskelija osaa erinomaisesti koneautomaation, reletekniikan ja logiikkaohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa ohjelmoida tyypillisen koneautomaation sovelluksen itsenäisesti sekä osaa lukea ja piirtää haastavampia koneautomaation rele- ja piirikaavioita. Opiskelija pystyy arvioimaan ja huomioimaan mittaamisessa tapahtuvia virheitä. Osaa toimia ryhmässä aktiivisesti ja rakentavasti. Opiskelija osaa dokumentoida työn tarkasti ja raportoida työnsä tuloksista ammattimaisesti, selkeästi ja jäsennellysti.