Siirry suoraan sisältöön

Hoitotason ensihoito: 22KHOENSI

Tunnus: 21HOENSI

Kesto:
1 vuotta (30 op)

Aloituslukukausi:
Kevät 2022

Kuvaus

Koulutuksen tausta

Sosiaali- ja terveysministeriön antama asetus ensihoitopalvelusta (06.04.2011) edellyttää sairaanhoitajilta hoitotason ensihoidon lisäkoulutusta. Asetuksen mukaan vuoden 2014 alusta lähtien hoitotason ensihoidon yksikössä ainakin toisen ensihoitajan on oltava ensihoitaja (AMK) tai terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetussa laissa tarkoitettu laillistettu sairaanhoitaja, joka on suorittanut vähintään 30 opintopisteen laajuisen täydennyskoulutuskokonaisuuden.

Koulutukseen voivat hakea laillistetut sairaanhoitajat, joilla on kokemusta kiireellisestä perustason ensihoidosta vähintään puoli vuotta koulutuksen loppuun mennessä.. Ensisijaisesti opiskelijoiksi valitaan valmistuneita sairaanhoitajia, joilla täyttyy työkokemuskriteerit. Toissijaisesti paikkamäärän salliessa voidaan harkita sellaisten hakijoiden hyväksymistä, jotka valmistuvat sairaanhoitajiksi kevään 2021 aikana ja joilla myös työkokemuskriteerit täyttyvät tai hakijoita jotka ovat valmiita tai valmistumassa olevia sairaanhoitajia (kevään 2021 aikana) ja joiden työkokemuskriteerit täyttyvät pääsääntöisesti koulutuksen (lokakuu 2021 mennessä) aikana. Tällöin tarvittaessa edellytetään oikeaksi todistetun opintosuoritusotteen esittämistä. Harhaanjohtavat tiedot johtavat opiskeluoikeuden eväämiseen. Tietoja voidaan tarvittaessa tarkastella erikseen myös koulutuksen aikana. Myöhemmin vuonna 2021 valmistuvia sairaanhoitajaopiskelijoita ei voida hyväksyä koulutukseen. Opiskelijalta edellytetään aktiivista, itseohjautuvaa, vastuullista ja motivoitunutta otetta.  

Osaamistavoitteet

Koulutuksen suunnittelu ja toteutus

Koulutus on suunniteltu ja toteutetaan yhteistyössä PSHP/Tays:n Ensihoitokeskuksen ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa. Sisältö on rakennettu yhdessä ensihoidon ammattilaisten, moniammatillisten asiantuntijoiden ja ensihoidon opettajien valtakunnallisen verkoston sisältöehdotusten ja aiempien kurssien tuottamien kehittämisehdotusten mukaan.

Koulutuksen tavoitteet

Koulutus vahvistaa ensihoidossa työskentelevän terveydenhuollon ammattilaisen valmiuksia toimia ensihoitopotilaan hoidon asiantuntijana, tiimityöntekijänä, tiiminjohtajana, opiskelijaohjaajana ja ensihoidon kehittäjänä.


Koulutuksen suoritettuaan opiskelija:

• ymmärtää toimintansa ammattieettiset periaatteet
• ymmärtää toimintaansa ohjaavia lakisääteisiä toimintaohjeita
• on harjaantunut toimimaan hyvänä ensihoitotiimin johtajana ja jäsenenä
• tunnistaa ensihoidon kokonaisturvallisuuteen (potilasturvallisuus, työturvallisuus) liittyviä riskejä ja osaa kuvailla keinoja riskien pienentämiseksi
• on lisännyt valmiuksiaan kouluttaa, ohjata ja toimia ensihoitajaopiskelijan ohjaajana
• on lisännyt valmiuksiaan hankkia uutta tutkittua tietoa ja osaa hyödyntää sitä ensihoitajana kehittymisessään ja kehittäessään ensihoitoa
• on syventänyt tietojaan ja taitojaan ensihoitopotilaan hoidon tarpeen tunnistamisessa oireista työdiagnoosiin
• on syventänyt tietojaan ja taitojaan eri potilasryhmien ensihoidossa
• osaa ohjata kuljettamatta jätettyä potilasta ja tämän läheisiä
• on syventänyt viestintätaitojaan tiimin jäsenenä ja tiiminjohtajana
• osaa hyvän dokumentoinnin ja hyvän suullisen viestinnän

Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö

Hoitotason ensihoidon täydennyskoulutustiimi:

Pasi Vehniäinen, vastuukouluttaja, ensihoidon lehtori, TtM, TAMK

Tuija Rasku, lehtori, TtM, TAMK , Seija Tiainen, lehtori, TtM, TAMK
Marika Mettälä, lehtori, TtM, TAMK, Anna.Mari Rautiola, lehtori, TtM, TAMK,
Lasse Tervajärvi, lehtori, TtM, TAMK
+ Ensihoidon kentän edustajia ja asiantuntijoita

Lisätiedot

Koulutuksen toteutus

Koulutus sisältää 22 lähipäivää (keväällä 12 lähipäivää ja syksyllä noin 10 lähipäivää); 2 – 4pv /kk. Opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina ja ne sisältävät lähi- ja etäopiskelua. Opiskelussa käytetään TAMK:n verkko-oppimisympäristöä (TuniMoodle). Verkko-oppimisympäristössä on luentopaketteja, ennakkomateriaaleja, tehtäväalustoja ja lisätietolinkkejä. Lähipäivissä on huomioitu/huomioitava mahdollisten koronarajoitusten vaikutus. Tarvittaessa teoriaopetus järjestetään etänä (Teams/Zoom).

Lähiopiskelupäivät ovat tiiviitä työpajoja, simulaatioharjoituksia ja asiantuntijaluentoja. Teoriaopinnot tapahtuvat lähinnä Kuntokatu 3 – kampuksella ja simulaatiot ja taitopajat Lääketieteenlaitoksen (TAU ), PSHP:n ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteisellä Taitokeskuksella. Simulaatioiden ja muiden käytännön harjoitteiden osalta tilannetta tarkastellaan tilannekohtaisesti pandemiatilanteen ja voimassa olevien ohjeistusten mukaan. Opiskelijalta edellytetään ensihoidon ammattilaisen aktiivista vastuunottoa omasta opiskelustaan sekä oma-aloitteista että kehittävää työotetta.

Opiskelijan ensihoidon perustietojen osaaminen arvioidaan opiskelun alussa kirjallisella kokeella. Koko täydennyskoulutuksen ajan opiskelija saa palautetta ohjatuissa työpajoissa ja potilastilanneharjoituksissa sekä kouluttajilta että opiskelijakumppaneiltaan.

Ammattikorkeakoulujen ensihoidon hoitotason valtakunnallinen teoriakoe on pakollinen osa opintoja ja koe on syksyllä 2021. Koulutuksen hintaan sisältyy varsinainen koe ja kaksi uusintakertaa lokakuussa ja marraskuussa tarpeen mukaan. Tarkemmat päivämäärät ilmoitetaan niiden varmistuttua.


Opintojen laajuus on 30 op. Koulutus muodostuu kahdesta opintokokonaisuudesta: Ensihoitajana kehittyminen ja kehittäminen ja Ensihoidon hoitotason osaaminen.

Ensihoitajana kehittyminen ja kehittäminen
12op

Lähtötason osaamisen arviointi; alkukoe 2 op
Ensihoidon tutkittuun tietoon perustuvat tehtävät ja opetustuokiot 2 op
Ensihoidon hoitotason osaamisen arviointi - ensihoidon valtakunnallinen teoriakoe, taitopajat, simulaatioharjoitukset, maastoharjoitus 7 op

Ensihoidon hoitotason osaaminen 18 op
Ensihoitotyö 4 op
Ensihoitolääketiede 7 op
Ensihoidon farmakologia 3op
Ensihoidon johtaminen 4 op

Arviointi

Koulutuksen suorittaminen edellyttää ennakkotehtävien ja pienryhmäharjoitteiden hyväksyttyä suorittamista. Kurssimaksuun kuuluu kolme mahdollisuutta suorittaa valtakunnallinen hoitotason teoriakoe. Lisäksi opiskelijalla on kolme mahdollisuutta suorittaa ensihoitolääketieteen verkkotestaus. Täydennyskouluttautuva saa todistuksen 30 opintopisteen täydennyskoulutuksen suorittamisesta ja toisen todistuksen valtakunnallisen kokeen lopputuloksesta.

Poissaolo tai tehtävien tekemättä jättäminen

Täydennyskoulutuksen opiskelija vastaa itse tiedon hankinnasta silloin, kun ei pysty lähipäiville osallistumaan. Täydennyskoulutuspäivät ovat yksittäisiä kyseiseen koulutukseen räätälöityjä päiviä. Jos osallistuja on pois pakollisiksi merkatuista päivistä, hän tuottaa päivän teemasta raportin tai muun vastuukouluttajan osoittaman korvaavan tehtävän, jossa osoittaa koonneensa käsitellystä aiheesta ensihoidon hoitotasolla edellytetyt teoriatiedot. Raportti palautetaan ennen seuraavaa kontaktipäivää koulutuksen vastuuopettajalle ja opiskelija saa suorituksestaan palautetta kahden viikon kuluessa.

Sairauspoissaoloissa opiskelija sopii vastuuopettajan kanssa mahdollisista korvaavuuksista. Mikäli opiskelijalla ei ole mahdollisuutta korvata poissaoloaan on hänellä mahdollisuus suorittaa se vastuuopettajan kanssa sopimalla tavalla joko seuraavalla vastaavalla toteutuksella tai osallistumalla vastaavaan tutkintokoulutuksen osaan. Mahdollisen tästä aiheutuvan valmistumisen viivästymisestä vastaa opiskelija itse. Vastuuopettajalla on oikeus hylätä opiskelijan suoritus/suoritukset tai evätä opiskeluoikeus toistuvien perusteettomien poissaolojen/laiminlyöntien vuoksi.

Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2021-2022 2022-2023 Kevät 2022 Syksy 2022 3. / 2022 4. / 2022 1. / 2022 2. / 2022
21HOENSI-1001
Ensihoitajana kehittyminen ja kehittäminen

(Valitaan kaikki )

30
TK00FS71 Lähtötason osaamisen arviointi; alkukoe 2 1 1 1 1 0.5 0.5 0.5 0.5
TK00FS72 Ensihoidon tutkittuun tietoon perustuvat tehtävät ja opetustuokiot 3 1.5 1.5 1.5 1.5 0.8 0.8 0.8 0.8
TK00FS73 Ensihoidon hoitotason osaamisen arviointi - ensihoidon valtakunnallinen teoriakoe, taitopajat, simulaatioharjoitukset, maastoharjoitus 7 3.5 3.5 3.5 3.5 1.8 1.8 1.8 1.8
21HOENSI-1002
Ensihoidon hoitotason osaaminen

(Valitaan kaikki )

18 9 9 9 9 4.5 4.5 4.5 4.5
TK00FS74 Ensihoitotyö 4 2 2 2 2 1 1 1 1
TK00FS75 Ensihoitolääketiede 7 3.5 3.5 3.5 3.5 1.8 1.8 1.8 1.8
TK00FS76 Ensihoidon farmakologia 3 1.5 1.5 1.5 1.5 0.8 0.8 0.8 0.8
TK00FS77 Ensihoidon johtaminen 4 2 2 2 2 1 1 1 1
Yhteensä 30 15 15 15 15 7.7 7.7 7.7 7.7

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
21HOENSI-1001
Ensihoitajana kehittyminen ja kehittäminen

(Valitaan kaikki)

30
TK00FS71 Lähtötason osaamisen arviointi; alkukoe 2
TK00FS72 Ensihoidon tutkittuun tietoon perustuvat tehtävät ja opetustuokiot 3
TK00FS73 Ensihoidon hoitotason osaamisen arviointi - ensihoidon valtakunnallinen teoriakoe, taitopajat, simulaatioharjoitukset, maastoharjoitus 7
21HOENSI-1002
Ensihoidon hoitotason osaaminen

(Valitaan kaikki)

18
TK00FS74 Ensihoitotyö 4
TK00FS75 Ensihoitolääketiede 7
TK00FS76 Ensihoidon farmakologia 3
TK00FS77 Ensihoidon johtaminen 4