Siirry suoraan sisältöön

Mobilisoitu sairaanhoitaja: 19SMOBIILISH

Tunnus: 19SMOBIILISH

Kesto:
1 vuotta (30 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2019

Kuvaus

Tulevaisuudessa potilaan hoitaminen kotona edellyttää terveydenhuollon ammattilaiselta yhdistettyä terveysalan osaamista ja sosiaalialan tuntemusta, kun tavoitteena on tukea henkilön ja tämän läheisiä selviämään kotona mahdollisimman pitkään. Mobilisoidun sairaanhoitajan pääasiallinen tehtävä on hoidon tarpeen arviointi. Pyyntö voi tulla, paikkakunnasta riippuen joko kotihoidon tai hoitokodin henkilökunnalta tai hätäkeskukselta sovittujen kriteerien täyttyessä ei-kiireellisenä tukipalveluna.
Mobilisoidulla sairaanhoitajalla on käytössään vahva kliininen hoitotyön osaaminen sekä tieto alueellisista ei-kiireellistä hoitoapu tarjoavista terveyden tai sosiaalihuollon palveluntarjoajista. Hän pystyy toteuttamaan laaja-alaista moniammatillista yhteistyötä kotihoitopotilaan hoidon jatkuvuuden varmistamiseksi.
Koulutus painottuu kotona ja hoitokodissa asuvan henkilön hoidon tarpeen arviointitaitojen, terveys- ja sosiaalipalveluverkoston keinojen ja kotiin vietävien ei-kiireellisten hoitopalvelujen opiskeluun käytännönläheisesti, tutkimustietoa hyödyntäen. Mobilisoitu sairaanhoitaja tarjoaa matalankynnyksen apua terveydenhuollon ammattilaisena silloin, kun hoidon tarpeen tai toimintakyvyn arviointia tarvitaan ei-kiireellisinä hoitopalveluina. Jos potilaan hoito voi jatkua kotona, mobilisoitu sairaanhoitaja, tekemänsä arvioinnin mukaan, voi olla yhteydessä tai ohjata potilasta tai tämän läheisiä ottamaan yhteyttä tarkoituksenmukaisimpaan terveys- ja sosiaalipalvelun tuottajaan ja siten hän varmistaa hoidon jatkuvuuden ja henkilön mahdollisuuden olla vielä kotona.

Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö

), tiimiharjoituksina (simuloidut), pienseminaareina, ja 1/3 lähiopetuksena. Opiskelun aikana opiskelija toteuttaa työelämälähtöisen, terveys- ja sosiaalihuollon verkostotoimintaan liittyvän kehittämistehtävän. Opiskelutehtävien kokoamisessa hyödynnetään opiskelijoiden työpaikka- ja aluekohtaisia toimijaverkostoja.
Mobilisoitu sairaanhoitaja -koulutuksen kohderyhmä: laillistetut sairaanhoitajat (sairaanhoitaja, ensihoitaja, terveydenhoitaja, kätilö), jotka ovat työskennelleet viimeisen viiden vuoden ajalta vähintään kaksi vuotta ensihoidon, kotihoidon, akuuttihoidon tai tehohoidon yksiköissä.
Osaamiskokonaisuuteen on valittu 17 opiskelijaa. Opiskelijalta edellytetään aktiivista, itseohjautuvaa, vastuullista ja motivoitunutta otetta.

Koulutus on rakennettu moniammatillisen yhteistyöryhmän esiin nostamista tarpeista ja tutkimustuloksista. Sosiaali- ja terveysalan kumppaneja ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (Ensihoitokeskus, Kotiutushoitajat, Kotisairaala), Tampereen kaupunki (Sosiaalipäivystys, Kotihoito), Pirkanmaan maakunta ja kolmas sektori (Omaishoitajat ry, Mummonkammari, Sydänliitto ry, SPR:n Ystäväpalvelu, Terveyssosiaalityöntekijät ry). Työelämätoimijoiden (työnantajayritysten ja -organisaatioiden sekä sidosryhmien) yhteisen tulevaisuustyöskentelyn kautta on ennakoitu tulevia osaamistarpeita.

Lisätiedot

Koulutus on ammatillista täydennyskoulutusta, joka sisältää kuusi moduulia:
* Kotihoitopotilaan hoitamisen lähtökohdat; Arjessa selviäminen 4op
* Hoidon tarpeen arviointi 6op
* Kliiniset hoitotaidot kotona 5op
* Kotihoitopotilaan ja läheisten ohjaus ja opetus 4op
* Moniammatillinen hoitotyö ja tiimityöskentely 3op
* Kehittämistehtävä 8op

Koulutuksessa 2/3 toteutetaan verkko-opintoina, (case-analyysitehtävät, verkostotehtävät, verkkoluennot), tiimiharjoituksina (simuloidut), pienseminaareina, ja 1/3 lähiopetuksena. Opiskelun aikana opiskelija toteuttaa työelämälähtöisen, terveys- ja sosiaalihuollon verkostotoimintaan liittyvän kehittämistehtävän. Opiskelutehtävien kokoamisessa hyödynnetään opiskelijoiden työpaikka- ja aluekohtaisia toimijaverkostoja.

Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2019-2020 Syksy 2019 Kevät 2020 1. / 2019 2. / 2019 3. / 2020 4. / 2020
TK00FJ85 Kotihoitopotilaan hoitamisen lähtökohdat; arjessa selviäminen 4 4 2 2 1 1 1 1
TK00FJ86 Hoidon tarpeen arviointi 6 6 3 3 1.5 1.5 1.5 1.5
TK00FJ87 Kliiniset hoitotaidot kotona 5 5 2.5 2.5 1.3 1.3 1.3 1.3
TK00FJ88 Kotihoitopotilas ja läheisten ohjaus ja opetus 4 4 2 2 1 1 1 1
TK00FJ89 Moniammatillinen hoitotyö ja tiimityöskentely 3 3 1.5 1.5 0.8 0.8 0.8 0.8
TK00FJ90 Kehittämistehtävä 8 8 4 4 2 2 2 2
Yhteensä 30 30 15 15 7.6 7.6 7.6 7.6

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.