Kiertotalous korjausrakentamishankkeessaLaajuus (5 op)
Tunnus: 5D00HH42
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Kurssin tavoitteina on, että oppilas oppii tuntemaan korjausrakentamistoiminnan perusteet, keskeiset toimintatavat, tavanomaiset vaurioitumisilmiöt ja korjausratkaisut sekä osaa viedä rakentamisen kiertotalouden osaksi korjausrakennusprosessia. Tavoitteen on oppia tuntemaan ja hyödyntämään kiertotalouden palveluita siten, että pystyy johtamaan kierrätystoimintaa korjausrakennushankkeessa. Kurssin tavoitteena on saada eri taustoilla osallistuville henkilöille lähtökohdaksi yhteinen korjausrakentamisen ja kiertotalouden käsitteistö.
Sisältö
Kurssi koostuu viidestä teemasta, josta kolme keskittyy korjausrakentamisen keskeisiin käsitteisiin ja kaksi kiertotalouteen.
Korjausrakentamisen teemat ovat:
1) Rakenteiden rasitustekijät, vaurioitumisilmiöt ja -mekanismit sekä vaurioitumiseen liittyvä rakennusfysiikka
2) Korjattavan rakennuskannan historia, tyypilliset rakennetyypit eri aikakausina, vanhat rakennusosat ja tekninen vanheneminen. Opintojaksolla pääpaino on 1900-luvun rakennuskannassa.
3) Kuntotutkimukset ja mittaukset, sisäilmatutkimukset sekä niiden perusteella tehtävät korjaussuunnitelmat, erityisesti betonikorjaukset. Lähtötietojen epävarmuuden kuten esimerkiksi mittavirheiden vaikutukset suunnitelmiin.
Kierotalouden teemat ovat:
4) Rakennusalan kiertotalouspalvelut ja niiden toimivuus ja hyödyntäminen. Kurssilla käsiteltäviä palveluita, joita on saatavilla tai joita pitäisi kehittää, ovat mm.: kiertotalouskonsultointi, purkukartoitus ja sen sisältö, tiedonhallinta, markkinapaikat rakennusosille ja maamateriaaleille, rakennusten purkaminen sekä materiaalien lajittelu ja teollinen käsittely. Erityisesti käsitellään kokonaisena purettavissa olevia ja kierrätettäviä rakennusosia.
5) Kiertotalouden aiheuttamat muutokset rakentamisen prosesseihin. Kiertotalouden vaikutukset toteutusmuodon valintaan, sopimuksiin ja aikatauluun. Tilaajan hankkeelle asettamat kiertotaloustavoitteet ja niiden taloudelliset vaikutukset. Kierrätyksen päästö- ja kustannustekijöiden ja niiden keskinäisten riippuvuuksien määrittäminen. Erityisesti tarkastellaan osien ehjänä purun vaikutuksia.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija omaa korjausrakentamiseen liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Tällöin opiskelija tuntee korjausrakentamistoiminnan perusteet ja keskeisimmät toimintatavat sekä kaikkein tavanomaisimmat rasitustekijät, vaurioitumisilmiöt ja korjausratkaisut. Opiskelija osaa nimetä keskeisimmät kiertotalouspalvelut ja suunnitella korjaushankkeen kierrätyksen toteutusta. Hän pystyy tuomaan rakennusprosessiin mukaan kiertotalouden kannalta keskeisimmät elementit.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija omaa korjausrakentamiseen liittyvät perustiedot. Opiskelija osaa tehdä tavanomaisia
analyysejä ja johtopäätöksiä perustietoihin nojautuen. Tällöin opiskelija tuntee korjausrakentamistoimintaa ja toimintatapoja sekä tavanomaiset rasitustekijät, vaurioitumisilmiöt ja korjausratkaisut.
Opiskelija tuntee kiertotalouspalvelujen sisällöt ja toteutusvaihtoehdot. Hän osaa arvioida eri vaihtoehtojen kustannuksia ja vaikutuksia aikatauluun. Hän osaa sovittaa kiertotalouden osaksi erilaisia korjausrakennushankkeita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija omaa monipuolisesti korjausrakentamiseen liittyvät tiedot ja käsitteet. Opiskelija osaa
tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen. Tällöin opiskelija tuntee monipuolisesti korjausrakentamistoimintaa ja toimintatapoja sekä monipuolisesti rasitustekijöitä, vaurioitumisilmiöitä ja korjausratkaisuja. Opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys kiertotalouden toteuttamisesta ja hän pystyy ottamaan vastuuta kierrätyksen suunnittelusta ja toteuttamisesta rakennusprosessin kaikissa vaiheissa. Hän pystyy analysoimaan eri toteutusvaihtoehtoja erilaisiin asiakastarpeisiin useasta eri näkökulmasta.