Siirry suoraan sisältöön

Älykkäät energiaratkaisut ja elinkaaritalousLaajuus (5 op)

Tunnus: 5T00GR61

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Tällä opintojaksolla opiskelija syventyy laaja-alaisemmin rakennetun ympäristön merkitykseen aktiivisena osapuolena osana Suomen energiajärjestelmää ja energiamarkkinoita. Lisäksi opiskelija tutustuu kestävän kehityksen näkökulmiin ja perehtyy alan elinkaariselvityksiin. Opintojakson suoritettuaan opiskelija:

• Tunnistaa rakennetun ympäristön merkityksen aktiivisena toimijana osana nopeasti kehittyvää Suomen sähköenergiajärjestelmää.
• Tunnistaa kiinteistöjen mahdollisuudet osana alueellisia energiaratkaisuja.
• Ymmärtää energiamarkkinoiden toimintaperiaatteen ja rakennetun ympäristön mahdollisuudet energian ostajana, tuottajana sekä joustokapasiteetin tarjoajana.
• Osaa selvittää energian tuotantoa ja käyttöä ohjaavan keskeisen kansallisen ja kansainvälisen lainsäädännön ja tunnistaa sen merkityksen kiinteistöjen energiankäytön ohjauksessa.
• Tuntee rakennetun ympäristön mahdollisuudet alueellisiin ja paikallisiin energian tuotanto- ja varastointiratkaisuihin, sekä ymmärtää erilaisten energiakierrätysratkaisujen toimintaperiaatteen.
• Ymmärtää energiayhteisön käsitteenä, sekä tuntee Suomen lainsäädännön mahdollistamat energiayhteisömallit.

• Osaa kuvailla rakennusten energiatalouteen liittyviä tekijöitä ja niihin liittyviä haasteita kokonaisvaltaisesti.
• Osaa tehdä teknistaloudellisia vertailuja eri ratkaisujen välillä.
• Osaa kuvailla kokonaisuutena kestävän kehityksen ja ympäristönnäkökulmien merkitystä rakentamisessa
ja rakentamisen elinkaaritalouden periaatteita.
• Osaa tehdä elinkaarikustannuslaskelmia (Life Cycle Cost).
• Tunnistaa rakennettuun ympäristöön liittyvän elinkaariarvioinnit (Life Cycle Assessment) ja ympäristöluokittelujärjestelmät sekä niiden tavoitteet

Sisältö

Älykkäät energiaratkaisut:
Rakennetun ympäristön rooli osana sähköenergiajärjestelmää.
Energiamarkkinoiden toiminta ja huoltovarmuus.
Energian tuotantoa ja käyttöä ohjaavat keskeiset säädökset, ohjeet ja taksonomia.
Alueelliset ja paikalliset energian tuotanto- ja varastointiratkaisut.
Energiankierrätysratkaisut.
Energiayhteisöt Suomessa.
Kiinteistöjen kysyntäjoustoratkaisut.
Energiakatselmustoiminnan periaatteet ja katselmusmallit.
Energiatehokkuushankkeen toteuttaminen.

Elinkaaritarkastelu:
Rakennusprojektin sertifikaatit ja luokitukset.
Elinkaariarviointi (LCA) ja elinkaarikustannuslaskenta (LCC).
Rakennusten ilmastoselvitys.
Kestävä kehitys

Esitietovaatimukset

Suositellaan LVI- tai sähköisen talotekniikan kolmen vuoden opintoja tai vastaavia tietoja.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa kertoa perusasiat Suomen sekä EU:n energiajärjestelmästä ja –politiikasta sekä sääntelystä.
Hän osaa kertoa joiltain osin energiankierrätyksen, energiayhteisöjen ja kiinteistöjen kysyntäjouston mahdollisuuksista.
Opiskelija tunnistaa käsitteenä energiatehokkuushankkeen ja energiakatselmustoiminnan.
Opiskelija osaa kuvata talotekniikan elinkaarikustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin liityviä tekjöitä ja käyttää elinkaarikustannuslaskentaan liittyviä perusyhtälöitä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa kertoa suomalaisen sekä eurooppalaisen energiajärjestelmän ominaispiirteistä ja tulevaisuuden kehityshaasteista sekä sääntelystä.
Opiskelija tuntee esimerkinomaisesti erilaisia mahdollisuuksia energiankierrätykseen, energiayhteisöjen toteuttamiseen ja kiinteistöjen kysyntäjouston ratkaisuihin liittyen.
Opiskelija osaa omin sanoin kertoa erilaisista alueellisista ja paikallisista energian tuotanto- ja varastointiratkaisuista.
Opiskelija tunnistaa erilaisia energiatehokkuushankkeen ja energiakatselmustoiminnan toteutustapoja.
Opiskelija osaa soveltaa talotekniikan elinkaarikustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin liittyviä tekijöitä. Opiskelija osaa käyttää elinkaarikustannuslaskentaan liittyviä perusyhtälöitä ja yhdistellä niitä huomioiden talotekniikan järjestelmien kokonaisuudet.
Opiskelija tuntee monipuolisesti kestävän kehityksen periaatteita ja osaa kertoa rakennetun ympäristön roolista osana kestävää kehitystä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa tietoa suomalaisen sekä eurooppalaisen energiajärjestelmän ominaispiirteistä ja tulevaisuuden kehityshaasteista sekä sääntelystä.
Opiskelija tuntee erilaisia mahdollisuuksia energiankierrätykseen, energiayhteisöjen toteuttamiseen ja kiinteistöjen kysyntäjouston ratkaisuihin liittyen, sekä osaa esittää perusteltuja näkökulmia eri ratkaisujen välillä.
Opiskelija osaa omin sanoin kertoa erilaisista alueellisista ja paikallisista energian tuotanto- ja varastointiratkaisuista, sekä osaa esittää perusteltuja näkökulmia eri ratkaisujen välillä.
Opiskelija tunnistaa erilaisia energiatehokkuushankkeen ja energiakatselmustoiminnan toteutustapoja, sekä osaa omin sanoin jäsentää eroja niiden välillä.
Opiskelija osaa soveltaa kattavasti talotekniikan elinkaarikustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin liittyviä tekijöitä.
Opiskelija osaa käyttää sovelletusti elinkaarikustannuslaskentaan liittyviä perusyhtälöitä ja yhdistellä niitä huomioiden talotekniikan järjestelmien kokonaisuudet ja kustannusvaikutukset.
Opiskelija tuntee monipuolisesti kestävän kehityksen periaatteita ja osaa kertoa monipuolisesti rakennetun ympäristön roolista osana kestävää kehitystä.