Ideasta yritykseksiLaajuus (10 op)
Tunnus: 8T00DQ68
Laajuus
10 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija
- osaa etsiä tarvitsemansa tiedon yrityksen perustamiseksi;
- osaa laatia liiketoimintasuunnitelman ja myydä sen muille.
Sisältö
MITÄ ominaisuuksia tarvitaan yrittäjämäiseen toimintaan?
MIKSI ryhtyisin yrittäjäksi?
MITEN rakentaa ideasta innovatiivisen, vieraanvaraisen ja kaupallisesti toimivan kokonaisuuden?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tietää yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on suppea; asiat esitetään siinä toteavalla tavalla. Raportissa on puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija hallitsee yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on perusteellinen ja kattava ja se antaa valmiudet yrityksen perustamiseen käytännössä. Raportissa on pieniä puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa perustaa yrityksen. Liiketoimintasuunnitelma on realistinen, perusteellinen, kattava ja innovatiivisuutta osoittava; myös toimialan kehittäminen on työssä vahvasti mukana. Raportti on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija ei ymmärrä yrityksen perustamisen perusteita. Liiketoimintasuunnitelma on monilta osin puutteellinen ja epärealistinen. Raportti ei vastaa TAMKin muotovaatimuksia.
Ilmoittautumisaika
03.06.2024 - 31.08.2024
Ajoitus
09.09.2024 - 08.12.2024
Laajuus
10 op
Virtuaaliosuus
10 op
TKI-osuus
3 op
Toteutustapa
Verkossa tapahtuva opiskelu
Yksikkö
Restonomi
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Tuija Ylä-Viteli
- Helena Karjalainen
- Tuula Niemi
Vastuuhenkilö
Leena Mäkelä
Ryhmät
-
22MRESTOPalveluliiketoiminta, monimuotototeutus, syksy 2022
Tavoitteet (OJ)
Opiskelija
- osaa etsiä tarvitsemansa tiedon yrityksen perustamiseksi;
- osaa laatia liiketoimintasuunnitelman ja myydä sen muille.
Sisältö (OJ)
MITÄ ominaisuuksia tarvitaan yrittäjämäiseen toimintaan?
MIKSI ryhtyisin yrittäjäksi?
MITEN rakentaa ideasta innovatiivisen, vieraanvaraisen ja kaupallisesti toimivan kokonaisuuden?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tietää yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on suppea; asiat esitetään siinä toteavalla tavalla. Raportissa on puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija hallitsee yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on perusteellinen ja kattava ja se antaa valmiudet yrityksen perustamiseen käytännössä. Raportissa on pieniä puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija osaa perustaa yrityksen. Liiketoimintasuunnitelma on realistinen, perusteellinen, kattava ja innovatiivisuutta osoittava; myös toimialan kehittäminen on työssä vahvasti mukana. Raportti on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)
Opiskelija ei ymmärrä yrityksen perustamisen perusteita. Liiketoimintasuunnitelma on monilta osin puutteellinen ja epärealistinen. Raportti ei vastaa TAMKin muotovaatimuksia.
Aika ja paikka
Kurssi ajoittuu välille 9.9. - 8.12.2024. Tarkempi moduulikohtainen aikataulu selviää kurssin Moodlesta. Opintojakso on ajoitettu opiskelijapalautteen huomioiden pidemmälle aikavälille, koska se sisältää ryhmätyöskentelyn lisäksi omaan tahtiin tehtäviä yksilötehtäviä. Päätehtävän (liiketoimintasuunnitelma) palautuksen takaraja on su 8.12.2024.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Opintojaksolla ei ole tenttiä. Kurssisuoritus käydään läpi ensimmäisessä verkkotapaamisessa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kurssin numeerisesti (0-5) arvioitavat palautukset:
- Liiketoimintasuunnitelma 7 op
- Johtamisen tehtävä 2 op
- Laskennan tehtävä 1 op
- Muut tehtäväpalautukset hyväksytty / täydennettävä.
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Opintojakso toteutetaan ONLINE-verkkokurssina (virtuaalisesti) ajalla 9.9. - 8.12.2024. Opintojakso sisältää sekä itsenäisesti että tiimityönä toteutettavia tehtäviä. Kurssialustana toimii Tuni-Moodle. Kurssi avautuu siellä ma 9.9.2024.
Opintojakson yhteinen esittely- / aloituskerta järjestetään verkossa to 12.9.2024 klo 16.30 - 18.30. On suositeltavaa tutustua kurssialueeseen Moodlessa ennen tätä. Tiimijako tehdään ensimmäisellä yhteiskerralla. Oppimisessa hyödynnetään yhteistä ravitsemisalan case-yrityskuvausta.
Vapaaehtoiset liiketoimintasuunnitelman ohjauskerrat pidetään etänä pe 11.10. klo 8.30 - 11.30 ja
pe 8.11. klo 13 - 16.
Vapaaehtoinen, mutta erittäin suositeltava laskennan tehtävien tukikerta järjestetään etänä ma 21.10. klo 16.30-18.30. Tällöin tehdään ohjatusti laskennan harjoituksia.
Oppimateriaalit
Sovitaan kurssin alussa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan ajankäyttö kurssille on yhteensä 270 h. Nämä tunnit sisältävät myös aiheeseen liittyvät verkkotapaamiset, ohjeistukset sekä itsenäisen työskentelyn yksin ja ryhmissä.
Sisällön jaksotus
Kurssi muodostuu viidestä eri moduulista:
- Minustako yrittäjä?
- Liiketoimintasuunnitelma
- Markkinoinnilla menestysbrändiksi
- Laskenta johtamisen välineenä
- Johtamisen monet kasvot
Tarkempi moduulikohtainen aikataulu ilmoitetaan kurssin Moodessa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
AHOT-mahdollisuus, mikäli opiskelija on laatinut aikaisemmin liiketoimintasuunnitelman tai vastaavan ja toiminut yrittäjänä. AHOT-hakemus HyväHotin kautta osoitetaan Tuula Niemelle 2 viikkoa ennen opintojakson alkamista, viimeistään 26.8.2024.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Työelämäyhteistyö ja työelämän simulointi toteutetaan kurssitehtävien kautta.
Ilmoittautumisaika
07.06.2023 - 12.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 15.12.2023
Laajuus
10 op
Virtuaaliosuus
2 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Verkossa tapahtuva opiskelu
Yksikkö
Restonomi
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 50
Koulutus
- Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Riitta Brännare
- Antti Vuento
Vastuuhenkilö
Riitta Brännare
Ryhmät
-
21RESTOPalveluliiketoiminta 2021, päivätoteutus
Tavoitteet (OJ)
Opiskelija
- osaa etsiä tarvitsemansa tiedon yrityksen perustamiseksi;
- osaa laatia liiketoimintasuunnitelman ja myydä sen muille.
Sisältö (OJ)
MITÄ ominaisuuksia tarvitaan yrittäjämäiseen toimintaan?
MIKSI ryhtyisin yrittäjäksi?
MITEN rakentaa ideasta innovatiivisen, vieraanvaraisen ja kaupallisesti toimivan kokonaisuuden?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tietää yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on suppea; asiat esitetään siinä toteavalla tavalla. Raportissa on puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija hallitsee yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on perusteellinen ja kattava ja se antaa valmiudet yrityksen perustamiseen käytännössä. Raportissa on pieniä puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija osaa perustaa yrityksen. Liiketoimintasuunnitelma on realistinen, perusteellinen, kattava ja innovatiivisuutta osoittava; myös toimialan kehittäminen on työssä vahvasti mukana. Raportti on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)
Opiskelija ei ymmärrä yrityksen perustamisen perusteita. Liiketoimintasuunnitelma on monilta osin puutteellinen ja epärealistinen. Raportti ei vastaa TAMKin muotovaatimuksia.
Aika ja paikka
TAMK/etäyhteys
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
-varsinainen tentti: 22.11.23
-1.rästitentti: 4.12.23
-2.rästitentti: 12.12.23
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointiin liittyvät suoritukset:
LTS 45 % (perustuu raporttiin sekä itse- ja vertaisarviointi, tiimisuoritus tai yksilötyö, asteikko 0-5)
tentti 20 % (perustuu kurssin sisältöasioihin, yksilösuoritus, asteikko 0-5)
laskenta 15 % (perustuu kurssin sisältöön ja suorituksiin, yksilösuoritus, asteikko 0-5)
Business Game 20% (perustuu pelin ratkaisuihin, tiimisuoritus, asteikko 0-5)
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
luennot ja niihin liittyvät harjoitukset - tentti
simulaatiopeli
liiketoimintasuunnitelma projektina
omien yrittäjävalmiuksien arviointia, itse ja vertaisarvointia projekteissa
Oppimateriaalit
Suositellaan:
Heikkilä, P. & Saranpää, T. 2013. Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimi + harjoituskirja. Helsinki: Restamark.
Iloniemi, M., Järvensivu, P., Kyläkallio, K., Parantainen, J. & Siikavuo, J. 2009. Uuden yrittäjän käsikirja. Helsinki: Talentum.
Viitala, R. & Jylhä, E. 2013. Liiketoimintaosaaminen. Menestyvän yritystoiminnan perusta. Helsinki: Edita. TAI MUU VASTAAVA!
+
moodlessa oleva materiaali sekä linkit
+
muu mahdollinen kurssin aikana annettu materiaali
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op vastaa 27 tunnin työtä opiskelijalle, mikä riippuu kuitenkin opiskelijan tavoitteista, aiemmasta koulutuksesta ja työkokemuksesta, osaamisesta
noin 50 % kontaktissa opiskelua (luennot ja niihin liittyvät harjoitukset), yrityspeli
noin 50 % henkilökohtaista itsenäistä opiskelua kuten tenttiin valmistautumista, harjoitusten tekemistä, tiimeissä työskentelyä, raporttien ja lts:n kirjoitusta
Sisällön jaksotus
Ideasta yritykseksi toteutuspäivät pääsääntöisesti ovat maanantai klo 9-15, tiistai klo 9-15 ja ke klo 12.30 -15
Viilolla 48-50 on yrityspelipäiviä tarkennetun aikataulun mukaisesti
Tiistai-iltapäivisin (neljä kertaa) on laskentaa
Muina ajankohtina tehdään liiketoimintasuunnitelmaan liittyviä asioita luonnoilla, harjoituksissa ja itsenäisesti tai tiimeissä opiskellen.
Tarkennettu aikataulu on moodlessa nähtävillä kurssin alkamisen jälkeen.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Hyväksiluku
-opinnon hyväksiluku: Jos opiskelija on suorittanut vastaavat opinnot yliopistossa ja/tai korkeakoulussa, hän voi hakea koko tämän kurssin täysimääräistä hyväksilukua hyvähot-järjestelmän kautta. Kurssista voi hakea myös osahyväksilukua joltakin jo yliopistossa tai korkeakoulussa suoritetulta osa-alueelta ja suorittaa puuttuvat osat aikataulun mukaisesti.
-ahot: aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen: Jos opiskelijalla on ko. kurssin tavoitteiden mukaista osaamista esim. työkokemuksen ja/tai suoritettujen opintojen puolesta, hän voi näyttää osaamisensa järjestetyllä näyttösuorituksella ennen kurssin alkamista. Ahot hakemus tehdään hyvähot-järjestelmässä. Aiemmin tehty liiketoimintasuunnitelma ja / tai yrittäjänä toimiminen mahdollistavat myös ahotoimaan kurssia niiltä osin kun on tavoitteiden ja sisältöjen mukaista. Ahot-hakemus tulee tehdä viikkoon 39 mennessä (2023) mennessä ja näyttösuoritukset viikolla 40-41.
-opinnollistaminen: vaihtoehtoisella tavalla hankittu osaaminen todentaminen, esim. opintojen aikana työssä hankittua osaamista (oman yrityksen perustaminen) yhdistettynä kirjallisuuteen, tekemisen arvointiin yms. Opiskelija voi myös sisällyttää oman yrityksen perustamisen tähän opintojaksoon.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Liiketoimintasuunnitelman voi tehdä esimerkiksi osuuskuntaan tai muuhun aloitettavaan yritykseen. ks. opinnollistaminen
Kansainvälisyys
-
Ilmoittautumisaika
29.05.2023 - 31.08.2023
Ajoitus
18.09.2023 - 21.12.2023
Laajuus
10 op
Virtuaaliosuus
10 op
TKI-osuus
3 op
Toteutustapa
Verkossa tapahtuva opiskelu
Yksikkö
Restonomi
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 60
Koulutus
- Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Mikael Lindell
- Tuula Niemi
- Taina Huhtinen
Vastuuhenkilö
Leena Mäkelä
Ryhmät
-
21MRESTOPalveluliiketoiminta, monimuotototeutus, syksy 2021
Tavoitteet (OJ)
Opiskelija
- osaa etsiä tarvitsemansa tiedon yrityksen perustamiseksi;
- osaa laatia liiketoimintasuunnitelman ja myydä sen muille.
Sisältö (OJ)
MITÄ ominaisuuksia tarvitaan yrittäjämäiseen toimintaan?
MIKSI ryhtyisin yrittäjäksi?
MITEN rakentaa ideasta innovatiivisen, vieraanvaraisen ja kaupallisesti toimivan kokonaisuuden?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tietää yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on suppea; asiat esitetään siinä toteavalla tavalla. Raportissa on puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija hallitsee yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on perusteellinen ja kattava ja se antaa valmiudet yrityksen perustamiseen käytännössä. Raportissa on pieniä puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija osaa perustaa yrityksen. Liiketoimintasuunnitelma on realistinen, perusteellinen, kattava ja innovatiivisuutta osoittava; myös toimialan kehittäminen on työssä vahvasti mukana. Raportti on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)
Opiskelija ei ymmärrä yrityksen perustamisen perusteita. Liiketoimintasuunnitelma on monilta osin puutteellinen ja epärealistinen. Raportti ei vastaa TAMKin muotovaatimuksia.
Aika ja paikka
Kurssi ajoittuu välille 18.9. - 3.12.2023. Tarkempi moduulikohtainen aikataulu selviää kurssin Moodlesta. Opintojakso on ajoitettu opiskelijapalautteen myötä pidemmälle aikavälille, koska se sisältää ryhmätyöskentelyn lisäksi omaan tahtiin tehtäviä yksilötehtäviä. Päätehtävän (liiketoimintasuunnitelma) palautuksen takaraja on su 3.12.2023.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Opintojaksolla ei ole tenttiä. Kurssisuoritus käydään läpi ensimmäisessä verkkotapaamisessa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kurssin numeerisesti (0-5) arvioitavat palautukset:
- Liiketoimintasuunnitelma 7 op
- Johtamisen tehtävä 2 op
- Laskennan tehtävä 1 op
- Muut tehtäväpalautukset hyväksytty / täydennettävä
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Opintojakso toteutetaan ONLINE-verkkokurssina (virtuaalisesti) ajalla 18.9. - 3.12. Opintojakso sisältää sekä itsenäisesti että tiimityönä toteutettavia tehtäviä. Kurssialustana toimii Tuni-Moodle. Kurssi avautuu siellä ma 18.9.2023.
Opintojakson yhteinen esittely- / aloituskerta järjestetään verkossa pe 22.9.2023 klo 8-11.30. On suositeltavaa tutustua kurssialueeseen Moodlessa ennen tätä. Tiimijako tehdään ensimmäisellä yhteiskerralla. Oppimisessa hyödynnetään yhteistä ravitsemisalan case-yrityskuvausta.
Vapaaehtoiset liiketoimintasuunnitelman ohjauskerrat pidetään etänä pe 13.10. klo 8-12 (tämän perään on opiskelijoilla tutkimustyön perusteita ja menetelmiä -opintojakso klo 12.30-16) ja to 9.11. klo 16.30-20.
Vapaaehtoiset, mutta erittäin suositeltavat, laskennan tehtävien tukikerrat järjestetään etänä to 26.10. klo 16.30-20 ja pe 10.11. klo 8.30-11.30. Tällöin tehdään ohjatusti laskennan harjoituksia.
Oppimateriaalit
Sovitaan kurssin alussa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan ajankäyttö kurssille on yhteensä 270 h. Nämä tunnit sisältävät myös aiheeseen liittyvät verkkotapaamiset, ohjeistukset sekä itsenäisen työskentelyn yksin ja ryhmissä.
Kurssi ajoittuu välille 18.9. - 3.12.2023. Moduulikohtainen aikataulu ilmoitetaan kurssin Moodlessa. Opintojakso on ajoitettu opiskelijapalautteen myötä pidemmälle aikavälille, kun se sisältää ryhmätyöskentelyn lisäksi enempi omaan tahtiin tehtäviä yksilötehtäviä. Päätehtävän palautuksen takaraja on su 3.12.2023.
Sisällön jaksotus
Kurssi muodostuu viidestä eri moduulista:
- Minustako yrittäjä?
- Liiketoimintasuunnitelma
- Markkinoinnilla menestysbrändiksi
- Laskenta johtamisen välineenä
- Johtamisen monet kasvot
Tarkempi moduulikohtainen aikataulu ilmoitetaan kurssin Moodessa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
AHOT-mahdollisuus, mikäli opiskelija on laatinut aikaisemmin liiketoimintasuunnitelman tai vastaavan ja toiminut yrittäjänä. AHOT-hakemus HyväHotin kautta osoitetaan Tuula Niemelle 2 viikkoa ennen opintojakson alkamista, viimeistään 3.9.2023.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Työelämäyhteistyö ja työelämän simulointi toteutetaan kurssitehtävien kautta.
Ilmoittautumisaika
02.07.2022 - 13.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 16.12.2022
Laajuus
10 op
Virtuaaliosuus
2 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Verkossa tapahtuva opiskelu
Yksikkö
Restonomi
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
5 - 50
Koulutus
- Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Riitta Brännare
- Antti Vuento
Vastuuhenkilö
Riitta Brännare
Ryhmät
-
20RESTORestonomi 2020, päivätoteutus
Tavoitteet (OJ)
Opiskelija
- osaa etsiä tarvitsemansa tiedon yrityksen perustamiseksi;
- osaa laatia liiketoimintasuunnitelman ja myydä sen muille.
Sisältö (OJ)
MITÄ ominaisuuksia tarvitaan yrittäjämäiseen toimintaan?
MIKSI ryhtyisin yrittäjäksi?
MITEN rakentaa ideasta innovatiivisen, vieraanvaraisen ja kaupallisesti toimivan kokonaisuuden?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tietää yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on suppea; asiat esitetään siinä toteavalla tavalla. Raportissa on puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija hallitsee yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on perusteellinen ja kattava ja se antaa valmiudet yrityksen perustamiseen käytännössä. Raportissa on pieniä puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija osaa perustaa yrityksen. Liiketoimintasuunnitelma on realistinen, perusteellinen, kattava ja innovatiivisuutta osoittava; myös toimialan kehittäminen on työssä vahvasti mukana. Raportti on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)
Opiskelija ei ymmärrä yrityksen perustamisen perusteita. Liiketoimintasuunnitelma on monilta osin puutteellinen ja epärealistinen. Raportti ei vastaa TAMKin muotovaatimuksia.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
varsinainen tentti 28.11.
1.rästitentti 13.12.
2. rästitentti ?
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
-laskennan luennot ja harjoitukset 10 %
-osallistuminen sprinttiviikolle ja sen sekä yrittäjävalmiuksien raportointia annetun tehtävän mukaan 20 % (tiimiosallistuminen, raportointi yksilösuorituksena)
-osallistuminen yrityspeliin ja loppuraportti 20 % (tiimityö)
-liiketoimintasuunnitelma ja arvioinnit 40 %
-lts:n luennot ja kertaustentti 10 %
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
luennot ja niihin liittyvät harjoitukset - tentti
simulaatiopeli
Sprint-viikko monialaisissa tiimeissä toimeksiannoista
liiketoimintasuunnitelma projektina
omien yrittäjävalmiuksien arviointia, itse ja vertaisarvointia projekteissa
Oppimateriaalit
Suositellaan:
Heikkilä, P. & Saranpää, T. 2013. Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimi + harjoituskirja. Helsinki: Restamark.
Iloniemi, M., Järvensivu, P., Kyläkallio, K., Parantainen, J. & Siikavuo, J. 2009. Uuden yrittäjän käsikirja. Helsinki: Talentum.
Viitala, R. & Jylhä, E. 2013. Liiketoimintaosaaminen. Menestyvän yritystoiminnan perusta. Helsinki: Edita.
+
moodlessa oleva materiaali sekä linkit
+
muu mahdollinen kurssin aikana annettu materiaali
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op vastaa 27 tunnin työtä opiskelijalle, mikä riippuu kuitenkin opiskelijan tavoitteista, aiemmasta koulutuksesta ja työkokemuksesta, osaamisesta
noin 50 % kontaktissa opiskelua (luennot ja niihin liittyvät harjoitukset), yrityspeli, sprint-viikko
noin 50 % henkilökohtaista itsenäistä opiskelua kuten tenttiin valmistautumista, harjoitusten tekemistä, tiimeissä työskentelyä, raporttien ja lts:n kirjoitusta
Sisällön jaksotus
Ideasta yritykseksi toteutuspäivät pääsääntöisesti ovat maanantai klo 9-15, tiistai klo 9-15 ja ke klo 12.30 -15
Viikolla 45 on Sprint Innovation Festival maanantaista perjantaihin
Viilolla 48-50 on yrityspelipäiviä tarkennetun aikataulun mukaisesti
Keskiviikkoiltapäivisin on laskentaa pääsääntöisesti
Muina ajankohtina tehdään liiketoimintasuunnitelmaan liittyviä asioita luonnoilla, harjoituksissa ja itsenäisesti tai tiimeissä opiskellen.
Tarkennettu aikataulu on moodlessa nähtävillä kurssin alkamisen aikana.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Hyväksiluku
-opinnon hyväksiluku: Jos opiskelija on suorittanut vastaavat opinnot yliopistossa ja/tai korkeakoulussa, hän voi hakea koko tämän kurssin täysimääräistä hyväksilukua hyvähot-järjestelmän kautta. Kurssista voi hakea myös osahyväksilukua joltakin jo yliopistossa tai korkeakoulussa suoritetulta osa-alueelta ja suorittaa puuttuvat osat aikataulun mukaisesti.
-ahot: aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen: Jos opiskelijalla on ko. kurssin tavoitteiden mukaista osaamista esim. työkokemuksen ja/tai suoritettujen opintojen puolesta, hän voi näyttää osaamisensa järjestetyllä näyttösuorituksella ennen kurssin alkamista. Ahot hakemus tehdään hyvähot-järjestelmässä. Aiemmin tehty liiketoimintasuunnitelma ja / tai yrittäjänä toimiminen mahdollistavat myös ahotoimaan kurssia niiltä osin kun on tavoitteiden ja sisältöjen mukaista.
-opinnollistaminen: vaihtoehtoisella tavalla hankittu osaaminen todentaminen, esim. opintojen aikana työssä hankittua osaamista (oman yrityksen perustaminen) yhdistettynä kirjallisuuteen, tekemisen arvointiin yms. Opiskelija voi myös sisällyttää oman yrityksen perustamisen tähän opintojaksoon.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Liiketoimintasuunnitelman voi tehdä esimerkiksi osuuskuntaan tai muuhun aloitettavaan yritykseen. ks. opinnollistaminen
Sprint-viikon toimeksiannot
Arviointikriteerit - hylätty (0) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija ei ymmärrä yrityksen perustamisen liittyvien osa-alueiden perusteita ja soveltamisessa on isoja puutteita. Liiketoimintasuunnitelma on monilta osin puutteellinen ja epärealistinen. Raportti ei vastaa TAMKin muotovaatimuksia.
Yksityiskohtaisempia arvioinnin kohteita ja kriteereitä eri osa-alueissa on moodlessa.
Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija tietää yrityksen perustamiseen liittyvien osa-alueiden perusteet ja osaa soveltaa niitä liiketoimintasuunnitelmassa. Liiketoimintasuunnitelma on suppea; asiat esitetään siinä toteavalla tavalla. Raportissa on puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Yksityiskohtaisempia arvioinnin kohteita ja kriteereitä eri osa-alueissa on moodlessa.
Arviointikriteerit - hyvä (3-4) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija hallitsee yrityksen perustamiseen liittyvät osa-alueet ja osaa soveltaa niitä hyvin liiketoimintasuunnitelmassaan. Liiketoimintasuunnitelma on perusteellinen ja kattava ja se antaa valmiudet yrityksen perustamiseen käytännössä. Raportissa on pieniä puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Yksityiskohtaisempia arvioinnin kohteita ja kriteereitä eri osa-alueissa on moodlessa.
Arviointikriteerit - kiitettävä (5) (Ei käytössä, kts Opintojakson Arviointikriteerit ylempänä)
Opiskelija hallitsee yrityksen perustamiseen liittyvät osa-alueet laajasti ja monipuolisesti ja osaa soveltaa niitä perustellen valitsemansa ratkaisut. Liiketoimintasuunnitelma on realistinen, perusteellinen, kattava ja innovatiivisuutta osoittava; myös toimialan kehittäminen on työssä vahvasti mukana. Raportti on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Yksityiskohtaisempia arvioinnin kohteita ja kriteereitä eri osa-alueissa on moodlessa.
Ilmoittautumisaika
01.06.2022 - 22.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 04.12.2022
Laajuus
10 op
Virtuaaliosuus
10 op
TKI-osuus
3 op
Toteutustapa
Verkossa tapahtuva opiskelu
Yksikkö
Restonomi
Toimipiste
TAMK Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
5 - 50
Koulutus
- Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Mika Kylänen
- Tuula Niemi
- Taina Huhtinen
Vastuuhenkilö
Mika Kylänen
Ryhmät
-
20MRESTORestonomi, monimuotototeutus, syksy 2020
Tavoitteet (OJ)
Opiskelija
- osaa etsiä tarvitsemansa tiedon yrityksen perustamiseksi;
- osaa laatia liiketoimintasuunnitelman ja myydä sen muille.
Sisältö (OJ)
MITÄ ominaisuuksia tarvitaan yrittäjämäiseen toimintaan?
MIKSI ryhtyisin yrittäjäksi?
MITEN rakentaa ideasta innovatiivisen, vieraanvaraisen ja kaupallisesti toimivan kokonaisuuden?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)
Opiskelija tietää yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on suppea; asiat esitetään siinä toteavalla tavalla. Raportissa on puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)
Opiskelija hallitsee yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on perusteellinen ja kattava ja se antaa valmiudet yrityksen perustamiseen käytännössä. Raportissa on pieniä puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)
Opiskelija osaa perustaa yrityksen. Liiketoimintasuunnitelma on realistinen, perusteellinen, kattava ja innovatiivisuutta osoittava; myös toimialan kehittäminen on työssä vahvasti mukana. Raportti on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)
Opiskelija ei ymmärrä yrityksen perustamisen perusteita. Liiketoimintasuunnitelma on monilta osin puutteellinen ja epärealistinen. Raportti ei vastaa TAMKin muotovaatimuksia.
Aika ja paikka
Kurssi ajoittuu välille 29.8. - 4.12.2022. Moduulikohtainen aikataulu ilmoitetaan kurssin Moodlessa. Opintojakso on ajoitettu opiskelijapalautteen myötä pidemmälle aikavälille, kun se sisältää ryhmätyöskentelyn lisäksi omaan tahtiin tehtäviä yksilötehtäviä. Päätehtävän palautuksen takaraja on kuitenkin su 4.12.2022.
Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat
Opintojaksolla ei ole tenttiä. Kurssisuoritus käydään läpi ensimmäisessä verkkotapaamisessa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kurssin numeerisesti (0-5) arvioitavat palautukset:
- Liiketoimintasuunnitelma 7 op
- Johtamisen tehtävä 2 op
- Laskennan tehtävä 1 op
- Muut tehtäväpalautukset hyväksytty / täydennettävä
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät
Opintojakso toteutetaan pääasiassa verkkokurssina (virtuaalisesti) ajalla 29.8. - 4.12. Opintojakso sisältää sekä itsenäisesti että tiimityönä toteutettavia tehtäviä. Kurssialustana toimii Tuni-Moodle. Kurssi avautuu siellä ma 29.8.2022.
Opintojakson yhteinen esittely- / aloituskerta järjestetään verkossa to 1.9.2022 klo 16.30-20. On suositeltavaa tutustua kurssialueeseen Moodlessa ennen tätä. Tiimijako tehdään ensimmäisellä yhteiskerralla. Oppimisessa hyödynnetään yhteistä ravitsemisalan case-yrityskuvausta.
Vapaaehtoiset liiketoimintasuunnitelman ohjauskerrat pidetään to 15.9. klo 16.30-18.15 (tämän perään on tiedonhankintaa klo 18.30-20) ja to 13.10. klo 16.30-20.
Vapaaehtoiset laskennan etäkerrat järjestetään to 6.10. klo 16.30-20 ja to 27.10. klo 16.30-20. Tällöin tehdään ohjatusti laskennan harjoituksia.
Oppimateriaalit
Sovitaan kurssin alussa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan ajankäyttö kurssille on yhteensä 270 h. Nämä tunnit sisältävät myös aiheeseen liittyvät verkkotapaamiset, ohjeistukset sekä itsenäisen työskentelyn yksin ja ryhmissä.
Kurssi ajoittuu välille 29.8. - 4.12.2022. Moduulikohtainen aikataulu ilmoitetaan kurssin Moodlessa. Opintojakso on ajoitettu opiskelijapalautteen myötä pidemmälle aikavälille, kun se sisältää ryhmätyöskentelyn lisäksi enempi omaan tahtiin tehtäviä yksilötehtäviä. Päätehtävän palautuksen takaraja on kuitenkin su 4.12.2022.
Sisällön jaksotus
Kurssi muodostuu viidestä eri moduulista:
- Minustako yrittäjä?
- Liiketoimintasuunnitelma
- Markkinoinnilla menestysbrändiksi
- Laskenta johtamisen välineenä
- Johtamisen monet kasvot
Tarkempi moduulikohtainen aikataulu ilmoitetaan kurssin Moodessa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
AHOT-mahdollisuus, mikäli opiskelija on laatinut aikaisemmin liiketoimintasuunnitelman tai vastaavan ja toiminut yrittäjänä. AHOT-hakemus HyväHotin kautta osoitetaan Tuula Niemelle.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Työelämäyhteistyö ja työelämän simulointi toteutetaan kurssitehtävien kautta.