Siirry suoraan sisältöön

Ideasta yritykseksiLaajuus (10 op)

Tunnus: 8T00DQ68

Laajuus

10 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija
- osaa etsiä tarvitsemansa tiedon yrityksen perustamiseksi;
- osaa laatia liiketoimintasuunnitelman ja myydä sen muille.

Sisältö

MITÄ ominaisuuksia tarvitaan yrittäjämäiseen toimintaan?
MIKSI ryhtyisin yrittäjäksi?
MITEN rakentaa ideasta innovatiivisen, vieraanvaraisen ja kaupallisesti toimivan kokonaisuuden?

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tietää yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on suppea; asiat esitetään siinä toteavalla tavalla. Raportissa on puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija hallitsee yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on perusteellinen ja kattava ja se antaa valmiudet yrityksen perustamiseen käytännössä. Raportissa on pieniä puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa perustaa yrityksen. Liiketoimintasuunnitelma on realistinen, perusteellinen, kattava ja innovatiivisuutta osoittava; myös toimialan kehittäminen on työssä vahvasti mukana. Raportti on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija ei ymmärrä yrityksen perustamisen perusteita. Liiketoimintasuunnitelma on monilta osin puutteellinen ja epärealistinen. Raportti ei vastaa TAMKin muotovaatimuksia.

Ilmoittautumisaika

03.06.2024 - 31.08.2024

Ajoitus

09.09.2024 - 08.12.2024

Laajuus

10 op

Virtuaaliosuus

10 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Restonomi

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Koulutus
  • Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Tuija Ylä-Viteli
  • Helena Karjalainen
  • Tuula Niemi
Vastuuhenkilö

Leena Mäkelä

Ryhmät
  • 22MRESTO
    Palveluliiketoiminta, monimuotototeutus, syksy 2022

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa etsiä tarvitsemansa tiedon yrityksen perustamiseksi;
- osaa laatia liiketoimintasuunnitelman ja myydä sen muille.

Sisältö (OJ)

MITÄ ominaisuuksia tarvitaan yrittäjämäiseen toimintaan?
MIKSI ryhtyisin yrittäjäksi?
MITEN rakentaa ideasta innovatiivisen, vieraanvaraisen ja kaupallisesti toimivan kokonaisuuden?

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tietää yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on suppea; asiat esitetään siinä toteavalla tavalla. Raportissa on puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija hallitsee yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on perusteellinen ja kattava ja se antaa valmiudet yrityksen perustamiseen käytännössä. Raportissa on pieniä puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa perustaa yrityksen. Liiketoimintasuunnitelma on realistinen, perusteellinen, kattava ja innovatiivisuutta osoittava; myös toimialan kehittäminen on työssä vahvasti mukana. Raportti on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Opiskelija ei ymmärrä yrityksen perustamisen perusteita. Liiketoimintasuunnitelma on monilta osin puutteellinen ja epärealistinen. Raportti ei vastaa TAMKin muotovaatimuksia.

Aika ja paikka

Kurssi ajoittuu välille 9.9. - 8.12.2024. Tarkempi moduulikohtainen aikataulu selviää kurssin Moodlesta. Opintojakso on ajoitettu opiskelijapalautteen huomioiden pidemmälle aikavälille, koska se sisältää ryhmätyöskentelyn lisäksi omaan tahtiin tehtäviä yksilötehtäviä. Päätehtävän (liiketoimintasuunnitelma) palautuksen takaraja on su 8.12.2024.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintojaksolla ei ole tenttiä. Kurssisuoritus käydään läpi ensimmäisessä verkkotapaamisessa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin numeerisesti (0-5) arvioitavat palautukset:
- Liiketoimintasuunnitelma 7 op
- Johtamisen tehtävä 2 op
- Laskennan tehtävä 1 op
- Muut tehtäväpalautukset hyväksytty / täydennettävä.

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Opintojakso toteutetaan ONLINE-verkkokurssina (virtuaalisesti) ajalla 9.9. - 8.12.2024. Opintojakso sisältää sekä itsenäisesti että tiimityönä toteutettavia tehtäviä. Kurssialustana toimii Tuni-Moodle. Kurssi avautuu siellä ma 9.9.2024.
Opintojakson yhteinen esittely- / aloituskerta järjestetään verkossa to 12.9.2024 klo 16.30 - 18.30. On suositeltavaa tutustua kurssialueeseen Moodlessa ennen tätä. Tiimijako tehdään ensimmäisellä yhteiskerralla. Oppimisessa hyödynnetään yhteistä ravitsemisalan case-yrityskuvausta.
Vapaaehtoiset liiketoimintasuunnitelman ohjauskerrat pidetään etänä pe 11.10. klo 8.30 - 11.30 ja
pe 8.11. klo 13 - 16.
Vapaaehtoinen, mutta erittäin suositeltava laskennan tehtävien tukikerta järjestetään etänä ma 21.10. klo 16.30-18.30. Tällöin tehdään ohjatusti laskennan harjoituksia.

Oppimateriaalit

Sovitaan kurssin alussa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan ajankäyttö kurssille on yhteensä 270 h. Nämä tunnit sisältävät myös aiheeseen liittyvät verkkotapaamiset, ohjeistukset sekä itsenäisen työskentelyn yksin ja ryhmissä.

Sisällön jaksotus

Kurssi muodostuu viidestä eri moduulista:
- Minustako yrittäjä?
- Liiketoimintasuunnitelma
- Markkinoinnilla menestysbrändiksi
- Laskenta johtamisen välineenä
- Johtamisen monet kasvot

Tarkempi moduulikohtainen aikataulu ilmoitetaan kurssin Moodessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT-mahdollisuus, mikäli opiskelija on laatinut aikaisemmin liiketoimintasuunnitelman tai vastaavan ja toiminut yrittäjänä. AHOT-hakemus HyväHotin kautta osoitetaan Tuula Niemelle 2 viikkoa ennen opintojakson alkamista, viimeistään 26.8.2024.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Työelämäyhteistyö ja työelämän simulointi toteutetaan kurssitehtävien kautta.

Ilmoittautumisaika

07.06.2023 - 12.10.2023

Ajoitus

23.10.2023 - 15.12.2023

Laajuus

10 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Restonomi

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 50

Koulutus
  • Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Riitta Brännare
  • Antti Vuento
Vastuuhenkilö

Riitta Brännare

Ryhmät
  • 21RESTO
    Palveluliiketoiminta 2021, päivätoteutus

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa etsiä tarvitsemansa tiedon yrityksen perustamiseksi;
- osaa laatia liiketoimintasuunnitelman ja myydä sen muille.

Sisältö (OJ)

MITÄ ominaisuuksia tarvitaan yrittäjämäiseen toimintaan?
MIKSI ryhtyisin yrittäjäksi?
MITEN rakentaa ideasta innovatiivisen, vieraanvaraisen ja kaupallisesti toimivan kokonaisuuden?

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tietää yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on suppea; asiat esitetään siinä toteavalla tavalla. Raportissa on puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija hallitsee yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on perusteellinen ja kattava ja se antaa valmiudet yrityksen perustamiseen käytännössä. Raportissa on pieniä puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa perustaa yrityksen. Liiketoimintasuunnitelma on realistinen, perusteellinen, kattava ja innovatiivisuutta osoittava; myös toimialan kehittäminen on työssä vahvasti mukana. Raportti on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Opiskelija ei ymmärrä yrityksen perustamisen perusteita. Liiketoimintasuunnitelma on monilta osin puutteellinen ja epärealistinen. Raportti ei vastaa TAMKin muotovaatimuksia.

Aika ja paikka

TAMK/etäyhteys

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

-varsinainen tentti: 22.11.23
-1.rästitentti: 4.12.23
-2.rästitentti: 12.12.23

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointiin liittyvät suoritukset:

LTS 45 % (perustuu raporttiin sekä itse- ja vertaisarviointi, tiimisuoritus tai yksilötyö, asteikko 0-5)
tentti 20 % (perustuu kurssin sisältöasioihin, yksilösuoritus, asteikko 0-5)
laskenta 15 % (perustuu kurssin sisältöön ja suorituksiin, yksilösuoritus, asteikko 0-5)
Business Game 20% (perustuu pelin ratkaisuihin, tiimisuoritus, asteikko 0-5)

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

luennot ja niihin liittyvät harjoitukset - tentti
simulaatiopeli
liiketoimintasuunnitelma projektina
omien yrittäjävalmiuksien arviointia, itse ja vertaisarvointia projekteissa

Oppimateriaalit

Suositellaan:

Heikkilä, P. & Saranpää, T. 2013. Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimi + harjoituskirja. Helsinki: Restamark.

Iloniemi, M., Järvensivu, P., Kyläkallio, K., Parantainen, J. & Siikavuo, J. 2009. Uuden yrittäjän käsikirja. Helsinki: Talentum.

Viitala, R. & Jylhä, E. 2013. Liiketoimintaosaaminen. Menestyvän yritystoiminnan perusta. Helsinki: Edita. TAI MUU VASTAAVA!
+
moodlessa oleva materiaali sekä linkit
+
muu mahdollinen kurssin aikana annettu materiaali

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

1 op vastaa 27 tunnin työtä opiskelijalle, mikä riippuu kuitenkin opiskelijan tavoitteista, aiemmasta koulutuksesta ja työkokemuksesta, osaamisesta

noin 50 % kontaktissa opiskelua (luennot ja niihin liittyvät harjoitukset), yrityspeli
noin 50 % henkilökohtaista itsenäistä opiskelua kuten tenttiin valmistautumista, harjoitusten tekemistä, tiimeissä työskentelyä, raporttien ja lts:n kirjoitusta

Sisällön jaksotus

Ideasta yritykseksi toteutuspäivät pääsääntöisesti ovat maanantai klo 9-15, tiistai klo 9-15 ja ke klo 12.30 -15
Viilolla 48-50 on yrityspelipäiviä tarkennetun aikataulun mukaisesti
Tiistai-iltapäivisin (neljä kertaa) on laskentaa
Muina ajankohtina tehdään liiketoimintasuunnitelmaan liittyviä asioita luonnoilla, harjoituksissa ja itsenäisesti tai tiimeissä opiskellen.

Tarkennettu aikataulu on moodlessa nähtävillä kurssin alkamisen jälkeen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Hyväksiluku

-opinnon hyväksiluku: Jos opiskelija on suorittanut vastaavat opinnot yliopistossa ja/tai korkeakoulussa, hän voi hakea koko tämän kurssin täysimääräistä hyväksilukua hyvähot-järjestelmän kautta. Kurssista voi hakea myös osahyväksilukua joltakin jo yliopistossa tai korkeakoulussa suoritetulta osa-alueelta ja suorittaa puuttuvat osat aikataulun mukaisesti.

-ahot: aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen: Jos opiskelijalla on ko. kurssin tavoitteiden mukaista osaamista esim. työkokemuksen ja/tai suoritettujen opintojen puolesta, hän voi näyttää osaamisensa järjestetyllä näyttösuorituksella ennen kurssin alkamista. Ahot hakemus tehdään hyvähot-järjestelmässä. Aiemmin tehty liiketoimintasuunnitelma ja / tai yrittäjänä toimiminen mahdollistavat myös ahotoimaan kurssia niiltä osin kun on tavoitteiden ja sisältöjen mukaista. Ahot-hakemus tulee tehdä viikkoon 39 mennessä (2023) mennessä ja näyttösuoritukset viikolla 40-41.

-opinnollistaminen: vaihtoehtoisella tavalla hankittu osaaminen todentaminen, esim. opintojen aikana työssä hankittua osaamista (oman yrityksen perustaminen) yhdistettynä kirjallisuuteen, tekemisen arvointiin yms. Opiskelija voi myös sisällyttää oman yrityksen perustamisen tähän opintojaksoon.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Liiketoimintasuunnitelman voi tehdä esimerkiksi osuuskuntaan tai muuhun aloitettavaan yritykseen. ks. opinnollistaminen

Kansainvälisyys

-

Ilmoittautumisaika

29.05.2023 - 31.08.2023

Ajoitus

18.09.2023 - 21.12.2023

Laajuus

10 op

Virtuaaliosuus

10 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

Verkossa tapahtuva opiskelu

Yksikkö

Restonomi

Toimipiste

TAMK Pääkampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 60

Koulutus
  • Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Mikael Lindell
  • Tuula Niemi
  • Taina Huhtinen
Vastuuhenkilö

Leena Mäkelä

Ryhmät
  • 21MRESTO
    Palveluliiketoiminta, monimuotototeutus, syksy 2021

Tavoitteet (OJ)

Opiskelija
- osaa etsiä tarvitsemansa tiedon yrityksen perustamiseksi;
- osaa laatia liiketoimintasuunnitelman ja myydä sen muille.

Sisältö (OJ)

MITÄ ominaisuuksia tarvitaan yrittäjämäiseen toimintaan?
MIKSI ryhtyisin yrittäjäksi?
MITEN rakentaa ideasta innovatiivisen, vieraanvaraisen ja kaupallisesti toimivan kokonaisuuden?

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2) (OJ)

Opiskelija tietää yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on suppea; asiat esitetään siinä toteavalla tavalla. Raportissa on puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4) (OJ)

Opiskelija hallitsee yrityksen perustamisen perusteet. Liiketoimintasuunnitelma on perusteellinen ja kattava ja se antaa valmiudet yrityksen perustamiseen käytännössä. Raportissa on pieniä puutteita, vaikka se on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5) (OJ)

Opiskelija osaa perustaa yrityksen. Liiketoimintasuunnitelma on realistinen, perusteellinen, kattava ja innovatiivisuutta osoittava; myös toimialan kehittäminen on työssä vahvasti mukana. Raportti on tehty TAMKin muotovaatimuksia noudattaen.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty (OJ)

Opiskelija ei ymmärrä yrityksen perustamisen perusteita. Liiketoimintasuunnitelma on monilta osin puutteellinen ja epärealistinen. Raportti ei vastaa TAMKin muotovaatimuksia.

Aika ja paikka

Kurssi ajoittuu välille 18.9. - 3.12.2023. Tarkempi moduulikohtainen aikataulu selviää kurssin Moodlesta. Opintojakso on ajoitettu opiskelijapalautteen myötä pidemmälle aikavälille, koska se sisältää ryhmätyöskentelyn lisäksi omaan tahtiin tehtäviä yksilötehtäviä. Päätehtävän (liiketoimintasuunnitelma) palautuksen takaraja on su 3.12.2023.

Tenttien ja uusintatenttien ajankohdat

Opintojaksolla ei ole tenttiä. Kurssisuoritus käydään läpi ensimmäisessä verkkotapaamisessa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin numeerisesti (0-5) arvioitavat palautukset:
- Liiketoimintasuunnitelma 7 op
- Johtamisen tehtävä 2 op
- Laskennan tehtävä 1 op
- Muut tehtäväpalautukset hyväksytty / täydennettävä

Arviointiasteikko

0-5

Opiskelumuodot ja opetusmenetelmät

Opintojakso toteutetaan ONLINE-verkkokurssina (virtuaalisesti) ajalla 18.9. - 3.12. Opintojakso sisältää sekä itsenäisesti että tiimityönä toteutettavia tehtäviä. Kurssialustana toimii Tuni-Moodle. Kurssi avautuu siellä ma 18.9.2023.
Opintojakson yhteinen esittely- / aloituskerta järjestetään verkossa pe 22.9.2023 klo 8-11.30. On suositeltavaa tutustua kurssialueeseen Moodlessa ennen tätä. Tiimijako tehdään ensimmäisellä yhteiskerralla. Oppimisessa hyödynnetään yhteistä ravitsemisalan case-yrityskuvausta.
Vapaaehtoiset liiketoimintasuunnitelman ohjauskerrat pidetään etänä pe 13.10. klo 8-12 (tämän perään on opiskelijoilla tutkimustyön perusteita ja menetelmiä -opintojakso klo 12.30-16) ja to 9.11. klo 16.30-20.
Vapaaehtoiset, mutta erittäin suositeltavat, laskennan tehtävien tukikerrat järjestetään etänä to 26.10. klo 16.30-20 ja pe 10.11. klo 8.30-11.30. Tällöin tehdään ohjatusti laskennan harjoituksia.

Oppimateriaalit

Sovitaan kurssin alussa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan ajankäyttö kurssille on yhteensä 270 h. Nämä tunnit sisältävät myös aiheeseen liittyvät verkkotapaamiset, ohjeistukset sekä itsenäisen työskentelyn yksin ja ryhmissä.
Kurssi ajoittuu välille 18.9. - 3.12.2023. Moduulikohtainen aikataulu ilmoitetaan kurssin Moodlessa. Opintojakso on ajoitettu opiskelijapalautteen myötä pidemmälle aikavälille, kun se sisältää ryhmätyöskentelyn lisäksi enempi omaan tahtiin tehtäviä yksilötehtäviä. Päätehtävän palautuksen takaraja on su 3.12.2023.

Sisällön jaksotus

Kurssi muodostuu viidestä eri moduulista:
- Minustako yrittäjä?
- Liiketoimintasuunnitelma
- Markkinoinnilla menestysbrändiksi
- Laskenta johtamisen välineenä
- Johtamisen monet kasvot

Tarkempi moduulikohtainen aikataulu ilmoitetaan kurssin Moodessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT-mahdollisuus, mikäli opiskelija on laatinut aikaisemmin liiketoimintasuunnitelman tai vastaavan ja toiminut yrittäjänä. AHOT-hakemus HyväHotin kautta osoitetaan Tuula Niemelle 2 viikkoa ennen opintojakson alkamista, viimeistään 3.9.2023.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Työelämäyhteistyö ja työelämän simulointi toteutetaan kurssitehtävien kautta.