Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma: 20shper1
Tunnus: 19SH
Kuvaus
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto laillistaa sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneet lain terveydenhuollon ammattihenkilöistä (559/94) mukaisesti. Tutkinto on vertailukelpoinen EU-maiden vastaavien tutkintojen kanssa direktiivin (2013/55/EU) mukaisesti.
Sairaanhoitajakoulutuksen arvoperustana on ihmisarvon ja yksilön kunnioittaminen, luottamuksellisuus, vastuullisuus ja korkeatasoinen ammatillinen toiminta. Hoitotyön oppiminen on sekä aikaisemmin omaksutun tiedon ja toiminnan reflektiivistä, kriittistä ja eettistä arviointia että uuden oivaltamista ja omien asenteiden muokkaamista. Oppimisen lähtökohta on todellisuuden monitasoisuus ja erilaiset tietämisen tavat.
Sairaanhoitajan ammatillinen asiantuntijuus on määritelty kansallisesti ja Euroopan tasolla ja se muodostuu osaamisesta, johon sisältyy ammatillisuus ja eettisyys, asiakaslähtöisyys, moniammatillisuus, terveyden edistäminen, johtaminen, tiedonhallinta, ohjaus- ja opetusosaaminen sekä omahoidon tukeminen, kliininen hoitotyö, näyttöön perustuva toiminta, tutkimustiedon hyödyntäminen ja päätöksenteko, yrittäjyys ja kehittäminen, laadun varmistus, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä sekä potilas- ja asiakasturvallisuus. Sairaanhoitajan ammatillinen osaaminen perustuu näyttöön perustuvaan hoitotyöhön, hoitotieteeseen ja hoitotyötä tukeviin muihin tieteenaloihin kuten lääketieteeseen, yhteiskunta- ja käyttäytymistieteisiin.
Sairaanhoitaja tukee ihmistä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä ja ylläpitämisessä sekä hoitaa sairastunutta kokonaisvaltaisesti. Sairaanhoitaja on hoitotyön asiantuntija, joka toteuttaa ja kehittää hoitotyötä itsenäisesti ja moniammatillisessa yhteistyössä. Sairaanhoitaja toimii terveydenhuollon erilaisissa toimintaympäristöissä, sosiaalihuollossa sekä yksityisen ja kolmannen sektorin palveluissa.
Sairaanhoitajan osaaminen rakentuu syventyen ja opinnot on jäsennetty kolmeen vaiheeseen. Ensimmäisen lukukauden jälkeen sairaanhoitajaopiskelija osaa sairaan ihmisen hoitamisen perusteet. Opiskelija osaa noudattaa omassa toiminnassaan terveydenhuoltoa koskevaa lainsäädäntöä ja hoitotyön eettisiä ohjeita. Opiskelija osaa tunnistaa ja ennakoida yksilön ja yhteisön terveysongelmia. Opiskelija osaa tarkkailla ihmisen peruselintoimintoja ja tunnistaa potilaan hoitotyön tarpeita ja osaa käyttää turvallisesti tilanteeseen sopivia hoitotyön auttamismenetelmiä. Opiskelija osaa toteuttaa lääkehoitoa turvallisesti ja hallitsee lääkelaskut. Opiskelija osaa ottaa huomioon erilaisten kulttuurien merkityksen hoitotyössä.
Lukukausien kaksi, kolme, neljä ja viisi aikana opiskelija kehittää kliinistä osaamistaan hoitotyön eri alueilla sekä osaa määrittää eri-ikäisten potilaiden / asiakkaiden hoitotyön tarpeita sekä suunnitella, toteuttaa ja arvioida näiden hoitotyötä yhteistyössä potilaiden / asiakkaiden ja heidän läheistensä kanssa. Opiskelija käyttää eri tieteenalojen tietoa oman toimintansa perustana. Opiskelija osaa ohjata ja tukea potilaita / asiakkaita itsehoidossa. Opiskelija osaa toimia moniammatillisessa yhteistyössä hoitotyön edustajana potilaan / asiakkaan edun mukaisesti. Opiskelija osaa arvioida kriittisesti omaa työtään.
Lukukausilla kuusi ja seitsemän vaihtoehtoisissa ammattiopinnoissa opiskelijan osaaminen vahvistuu ja syvenee. Opiskelija osaa sairaanhoitajana tehdä eettisesti päteviä, näyttöön perustuvia päätöksiä ja toimia ammatillisesti. Opiskelija osaa vastata eri-ikäisten potilaiden ja perheiden hoidollisiin tarpeisiin valitsemallaan hoitotyön erityisalueella. Opiskelija osaa toimia omahoitajana yksilövastuisen hoitotyön periaatteiden mukaan hoitoprosessin kaikissa vaiheissa. Opiskelija osaa vastuullisesti kehittää hoitotyötä ja omaa toimintaansa. Opiskelija syventää osaamistaan valitsemallaan hoitotyön erityisalalla opinnäytetyön avulla.
Sairaanhoitajakoulutus toteutuu suomenkielisenä kokopäiväopiskeluna, jossa osa opinnoista voidaan toteuttaa englanninkielisenä. Sairaanhoitajakoulutus sisältää ammattitaitoa edistävää harjoittelua 75 opintopistettä.
Opintojen eteneminen:
Opiskelijan hoitotyön osaaminen laajenee ja syvenee opintojen ajan. Opintojen suorittamisessa noudatetaan seuraavia periaatteita:
Ensimmäisen ja toisen lukukauden opinnoista on suoritettava 50 op ennen kolmannelle lukukaudelle siirtymistä, näiden 50 op tulee sisältää opintojakso lääkehoito ja lääkelaskut. Ennen ensimmäistä harjoittelua tulee suorittaa opintojaksot lääkehoito ja lääkelaskut, orientoiva harjoittelu, kliinisen hoitotyön perusta ja orientoiva harjoittelu, lääkehoito sekä opiskelijan tulee osallistua harjoitteluympäristössä toteutettavan hoitotyön teoriaopintoihin ja orientoivan harjoittelun opintojaksoon.
Vaihtoehtoisten ammattiopintojen alkaessa kuudennella lukukaudella opiskelijalla tulee olla suoritettuna 135 op opintoja. Näihin tulee sisältyä sen alueen teoreettiset ja orientoivan harjoittelun opinnot, mitä opiskelija on valinnut vaihtoehtoisiksi ammattiopinnoikseen, anatomian ja fysiologian opinnot sekä vähintään neljä ohjattujen harjoitteluiden opintojaksoa.
Sairaanhoitajakoulutuksen harjoitteluiden 1-5 harjoittelupaikkoja valitessa huomioidaan harjoitteluiden sijoittuminen laaja-alaisesti hoitotyön eri alueille. Harjoitteluja tehdään eri-ikäisten potilaiden parissa perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa, vuodeosastolla ja avoterveydenhuollossa huolehtien somatiikan ja mielenterveys- ja päihdehoitotyön osaamisen kehittymisestä.
Kansainvälistyminen
Opiskelijalla on mahdollisuus tutkintoonsa sisältyen syventää kansainvälisyys osaamistaan 20-30 op laajuisesti. Opinnot voivat koostua englanninkielisestä teoriaopetuksesta kotimaassa tai kansainvälisessä vaihdossa tai kansainvälisessä vaihdossa tehdyistä harjoitteluista tai muista kansainvälisesti toteutetuista opinnoista.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Opetussuunnitelma on käsitelty sairaanhoitajakoulutuksen neuvottelukunnassa 13.3.2019.
Opetussuunnitelma on hyväksytty 5.4.2019 korkeakouluneuvostossa.
Opetussuunnitelmassa on huomioitu Suomen terveyspoliittiset ohjelmat ja tulevaisuuden haasteet sekä TAMKin strategia. Lisäksi opetussuunnitelmassa otettu huomioon terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) ja asetuksen (564/1994) säädösten toteutuminen, sairaanhoitajan ammatillisen osaamisen kansallinen määrittely, ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston kompetenssiluokitukset, Tampereen korkeakouluyhteisön yhteisen kompetenssit ja tutkintojen kansallinen viitekehys (NQF). Opetussuunnitelman kehittämisessä on huomioitu myös sosiaali- ja terveysalan kehittämisen erilaiset raportit, mm. OKM:n osaamisella soteen hankkeen raportit. Koulutus täyttää Euroopan unionin direktiivin (2013/55/EU) vaatimukset ammattipätevyyden tunnistamisesta.
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
Todistusjäsentely - amk-tutkinto (EQF 6)
Jäsentely, jossa voidaan tuoda näkyväksi opintojaksojen jakautuminen asetuksen mukaisesti perus- tai ammattiopintoihin, harjoitteluun, opinnäytetyöhön tai vapaasti valittaviin opintoihin.
Yleissairaanhoitajan osaaminen
yleissairaanhoitajan osaamisvaatimukset
Ammatillisuus ja eettisyys
- Osaa työskennellä hoitotyön arvojen, eettisten periaatteiden ja ohjeiden mukaisesti sekä osaa arvioida niiden toteutumista päivittäisessä työskentelyssä. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Asiakaslähtöisyys
- Arvostaa asiakasta/ potilasta ja kohtaa hänet oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Johtaminen ja työntekijyysosaaminen
- Osaa priorisoida työtehtäviään joustavasti tilanteen mukaan. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Kliininen hoitotyö
- Osaa vastata asiakkaan/ potilaan tarpeisiin suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla sopivan ja yksilöllisen hoidon yhteistyössä asiakkaan/ potilaan, läheisten ja muiden sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Kommunikointi ja moniammatillisuus
- Osaa viestiä ammatillisesti. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Laadun varmistus
- Arvioi hoitotyön laatua kehittääkseen asiakkaan/ potilaan hoitoa ja omaa työskentelyään. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Näyttöön perustuva toiminta, tutkimustiedon hyödyntäminen ja päätöksenteko
- Ymmärtää sairaanhoitajan työskentelyn perustuvan näyttöön ja sitoutuu toteuttamaan sitä. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Ohjaus- ja opetusosaaminen sekä omahoidon tukeminen
- Osaa arvioida asiakkaan/ potilaan tarpeet, voimavarat sekä oman vastuun ohjauksen suunnittelussa ja omahoidossa. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Potilas- ja asiakasturvallisuus
- Hallitsee potilas- ja asiakasturvallisuuden keskeisen tietoperustan. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä
- Ymmärtää sosiaali- ja terveydenhuollon organisoinnin, palvelujen tuottamisen ja järjestämisen tavat sekä ohjauksen ja valvonnan Suomessa. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Terveyden edistäminen
- Osaa soveltaa relevantteja terveyden edistämisen teorioita ja ajankohtaista terveyden edistämisen tutkimustietoa asiakas/potilastyössä. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Tiedonhallinta
- Osaa tietojen luomisessa, käytössä, säilyttämisessä ja hävittämisessä noudattaa sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuoja- ja turvallisuusvaatimuksia sekä niitä ohjaavia säädöksiä. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Yrittäjyys ja kehittäminen
- Ymmärtää sisäisen yrittäjyyden idean ja sitoutuu noudattamaan sitä työssään. |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Luokittelemattomat |
Alalle orientoituminen |
Hoitotyön asiakaslähtöiset toiminnot arjessa |
Kliinisen hoitotyön menetelmät |
Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen |
Lääkehoito ja lääkelaskut |
Infektioiden ehkäisy |
Hoitotyön prosessi ja sen dokumentointi |
Laskimonsisäinen nestehoito ja verensiirto |
Kliiniset opinnot |
Ammatillinen etiikka ja vuorovaikutus |
Farmakologia |
Strukturoitu tiedonhankinta |
Sisätautipotilaan hoitotyö |
Kirurginen hoitotyö |
Perioperatiivinen hoitotyö |
Operatiivisen alan kliiniset opinnot |
Ohjausosaaminen ja sähköinen viestintä |
Professional English for Nurses |
Sosiaali- ja terveydenhuollon ja kuntoutuksen toimintaympäristö |
Lasten ja nuorten hoitotyö |
Äitiys- ja naisen hoitotyö |
Gerontologinen hoitotyö |
Käyttäjälähtöinen hyvinvointiteknologia |
Tartuntataudit ja rokottaminen |
Hoitotiede eilen ja tänään |
Yrkessvenska i vården, muntlig |
Yrkessvenska i vården, skriftlig |
Hoitotyö avoterveydenhuollossa |
Mielenterveys- ja päihdehoitotyö |
Hoitotyön osaaminen |
Hoitotyön johtaminen |
Orientaatio opinnäytetyöhön |
Opinnäytetyön toteutus |
Opinnäytetyön raportointi |
Hoitotyö ja arkikuntoutus teknologisoituvissa terveydenhuollon ympäristöissä |
Hoitotyö muuttuvissa terveydenhuollon ympäristöissä |
Pitkäaikaisesti ja neurologisesti sairaan lapsen ja nuoren hoitotyö |
Äkillisesti sairaan ja tehohoitoa vaativan lapsen ja nuoren hoitotyö |
Mielenterveys- ja päihdehoitotyön osaaminen erityispalveluissa |
Sairaanhoitajana mielenterveys- ja päihdepalveluissa |
Leikkauspotilaan hoitotyö |
Anestesioitu potilas leikkausosastolla |
Vaativa kliininen hoitotyö |
Polikliininen hoitotyö |
Akuuttihoitotyö |
Hoitotyö ja arkikuntoutus teknologisoituvissa terveydenhuollon ympäristöissä |
Hoitotyö muuttuvissa terveydenhuollon ympäristöissä |
Pitkäaikaisesti ja neurologisesti sairaan lapsen ja nuoren hoitotyö |
Äkillisesti sairaan ja tehohoitoa vaativan lapsen ja nuoren hoitotyö |
Anestesioitu potilas leikkausosaston ulkopuolella |
Leikkauspotilaan hoitotyö |
Vaativa kliininen hoitotyö |
Polikliininen hoitotyö |
Akuuttihoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, kliinisen hoitotyön perusta |
Orientoiva harjoittelu, lääkehoito |
Orientoiva harjoittelu, laskimonsisäinen nestehoito |
Orientoiva harjoittelu, sisätautipotilaan hoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, kirurginen hoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, perioperatiivinen hoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, lasten ja nuorten hoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, äitiys- ja naisen hoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, hoitotyö avoterveydenhuollossa |
Orientoiva harjoittelu, mielenterveys- ja päihdehoitotyö |
Ohjattu harjoittelu 1 |
Ohjattu harjoittelu 2 |
Ohjattu harjoittelu 3 |
Ohjattu harjoittelu 4 |
Ohjattu harjoittelu 5 |
Ohjattu harjoittelu, simulaatio 1 |
Ohjattu harjoittelu, simulaatio 2 |
Ohjattu harjoittelu, hanketyöskentely 1 |
Ohjattu harjoittelu, hanketyöskentely 2 |
Orientoiva harjoittelu, hoitotyö ja arkikuntoutus teknologisoituvissa terveydenhuollon ympäristöissä |
Ohjattu harjoittelu, hoitotyö ja arkikuntoutus teknologisoituvissa terveydenhuollon ympäristöissä |
Orientoiva harjoittelu, hoitotyö muuttuvissa terveydenhuollon ympäristöissä |
Ohjattu harjoittelu, hoitotyö muuttuvissa terveydenhuollon ympäristöissä |
Orientoiva harjoittelu, pitkäaikaisesti ja neurologisesti sairaan lapsen ja nuoren hoitotyö |
Ohjattu harjoittelu, pitkäaikaisesti ja neurologisesti sairaan lapsen ja nuoren hoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, äkillisesti sairaan ja tehohoitoa vaativan lapsen ja nuoren hoitotyö |
Ohjattu harjoittelu, äkillisesti sairaan ja tehohoitoa vaativan lapsen ja nuoren hoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, mielenterveys- ja päihdehoitotyön osaaminen erityispalveluissa |
Ohjattu harjoittelu, mielenterveys- ja päihdehoitotyön osaaminen erityispalveluissa |
Orientoiva harjoittelu, sairaanhoitajana mielenterveys- ja päihdepalveluissa |
Ohjattu harjoittelu, sairaanhoitajana mielenterveys- ja päihdepalveluissa |
Orientoiva harjoittelu, leikkauspotilaan hoitotyö |
Ohjattu harjoittelu, leikkauspotilaan hoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, anestesioitu potilas leikkausosastolla |
Ohjattu harjoittelu, anestesioitu potilas leikkausosastolla |
Orientoiva harjoittelu, akuuttihoitotyö |
Ohjattu harjoittelu, akuuttihoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, polikliininen hoitotyö |
Ohjattu harjoittelu, polikliininen hoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, vaativa kliininen hoitotyö |
Ohjattu harjoittelu, vaativa kliininen hoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, hoitotyö ja arkikuntoutus teknologisoituvissa terveydenhuollon ympäristöissä |
Ohjattu harjoittelu, hoitotyö ja arkikuntoutus teknologisoituvissa terveydenhuollon ympäristöissä |
Orientoiva harjoittelu, hoitotyö muuttuvissa terveydenhuollon ympäristöissä |
Ohjattu harjoittelu, hoitotyö muuttuvissa terveydenhuollon ympäristöissä |
Orientoiva harjoittelu, pitkäaikaisesti ja neurologisesti sairaan lapsen ja nuoren hoitotyö |
Ohjattu harjoittelu, pitkäaikaisesti ja neurologisesti sairaan lapsen ja nuoren hoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, äkillisesti sairaan ja tehohoitoa vaativan lapsen ja nuoren hoitotyö |
Ohjattu harjoittelu, äkillisesti sairaan ja tehohoitoa vaativan lapsen ja nuoren hoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, anestesioitu potilas leikkausosaston ulkopuolella |
Ohjattu harjoittelu, anestesioitu potilas leikkausosaston ulkopuolella |
Orientoiva harjoittelu, leikkauspotilaan hoitotyö |
Ohjattu harjoittelu, leikkauspotilaan hoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, akuuttihoitotyö |
Ohjattu harjoittelu, akuuttihoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, polikliininen hoitotyö |
Ohjattu harjoittelu, polikliininen hoitotyö |
Orientoiva harjoittelu, vaativa kliininen hoitotyö |
Ohjattu harjoittelu, vaativa kliininen hoitotyö |
Vapaasti valittavat opinnot |
Euroopan neuvoston direktiivi
Tampere3 yhteiset osaamiset