Siirry suoraan sisältöön

Farmakologia ja lääkelaskutLaajuus (3 op)

Tunnus: 7B00EG16

Laajuus

3 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- määritellä ja käyttää farmakologiaan liittyviä käsitteitä
- määritellä eri lääkemuodot ja kuvata lääkkeiden antotavat
- selittää lääkeaineiden vaiheet elimistössä sekä lääkeaineiden vaikutukset elimistöön
- kuvata lääkeaineiden tärkeimmät haittavaikutukset ja yhteisvaikutukset muiden lääkeaineiden kanssa
- kuvata sellaiset lääkeaineryhmät, tavallisimmat lääkeaineet ja myrkytysten aiheuttajat, joiden käyttöön liittyy pitoisuusmittauksia ja intoksikaatiotutkimuksia, ja selittää näiden tutkimusten preanalyyttiset vaatimukset
- soveltaa farmakologian tietämystään myöhemmissä opinnoissaan bioanalytiikan eri osa-alueilla ja lääkeainepitoisuusmittausten ja myrkytystutkimusten suorittamisessa
- laskea lääkehoidossa tarvittavat laskutoimitukset

Sisältö

Farmakologian peruskäsitteet
Lääkeaineiden vaikutusmekanismit, reseptorit
Annos ja vaste
Lääkemuodot ja antotavat
Farmakokinetiikka
Vierasainemetabolia
Toksikologian perusteet
Mutageenisuus, karsinogeenisuus ja teratogeenisuus
Sivu-, haitta- ja yhteisvaikutukset
Lääkkeiden vaikutus laboratoriotutkimuksiin
Laboratoriotutkimusten kannalta keskeiset lääkeaineryhmät ja lääkeaineet
Lääkelaskut

Esitietovaatimukset

-

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa selittää lääkkeen, lääkeaineen, farmakokinetiikan ja farmakodynamiikan käsitteet ja tietää lääkehoidon pääperiaatteet. Opiskelija tietää pääpiirteiltään periaatteet, jolla lääke- ja vierasaineet vaikuttavat elimistöön ja elimistö käsittelee niitä. Opiskelija tietää, mitä lääke- ja vierasaineiden haitta- ja yhteisvaikutuksilla tarkoitetaan. Opiskelija tuntee lääkeaineanalytiikan perusteet ja osaa luetella sellaisia lääkeaineryhmiä, tavallisimpia lääkeaineita ja myrkytysten aiheuttajia, joiden käyttöön liittyy pitoisuusmittauksia ja intoksikaatiotutkimuksia. Opiskelija tietää yleisellä tasolla lääkeainetutkimusten preanalyyttiset vaatimukset. Opiskelija osaa laskea lääkehoidossa tarvittavat peruslaskutoimitukset.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa määritellä farmakologian ja toksikologian sekä lääkehoitoon liittyvän keskeisen termistön, ja tieteenalan merkittävimmät käsitteet. Opiskelija tietää periaatteet, jolla lääke- ja vierasaineet vaikuttavat elimistöön ja elimistö käsittelee niitä. Opiskelija osaa kuvata periaatteet, joilla lääke- ja vierasaineet aiheuttavat haitta- ja yhteisvaikutuksia. Opiskelija tuntee lääkeaineanalytiikan perusperiaatteet, ja sellaiset lääkeaineryhmät, tavallisimmat lääkeaineet ja myrkytysten aiheuttajat, joiden käyttöön liittyy pitoisuusmittauksia ja intoksikaatiotutkimuksia, ja selittää näiden tutkimusten preanalyyttiset vaatimukset. Opiskelija osaa laskea lääkehoidossa tarvittavat peruslaskutoimitukset.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa sujuvasti käyttää farmakologian ja toksikologian sekä lääkehoitoon liittyvää termistöä, ja osaa selittää tieteenalan peruskäsitteet. Opiskelija osaa selittää, miten lääke- ja vierasaineet vaikuttavat elimistöön ja miten niitä käsitellään elimistössä. Opiskelija osaa kuvata tärkeimmät lääke- ja vierasaineiden haitta- ja yhteisvaikutukset ja selittää, kuinka ne syntyvät. Opiskelija osaa selittää lääkeaineanalytiikan periaatteita ja analyysimenetelmiä, ja osaa kuvata sellaiset lääkeaineryhmät, tavallisimmat lääkeaineet ja myrkytysten aiheuttajat, joiden käyttöön liittyy pitoisuusmittauksia ja intoksikaatiotutkimuksia, ja selittää näiden tutkimusten preanalyyttiset vaatimukset. Opiskelija osaa soveltaa farmakologian tietämystään lääkeainepitoisuusmittausten ja myrkytystutkimusten suorittamisessa. Opiskelija osaa laskea lääkehoidossa tarvittavat peruslaskutoimitukset.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-

Lisätiedot

-