Siirry suoraan sisältöön

VierianalytiikkaLaajuus (3 op)

Tunnus: 7B00EG10

Laajuus

3 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija
- tuntee vierianalytiikan käyttötarkoituksen, käytön terveydenhuollossa, toimintaa ohjaavia suosituksia, standardeja ja laatujärjestelmiä
- osaa ohjata potilaita ja hoitohenkilökuntaa vierianalytiikkaa koskevissa kysymyksissä
- ymmärtää laadukkaan preanalytiikan merkityksen ja osaa arvioida näytteiden tutkimuskelpoisuutta
- tuntee testien valintaan, menetelmiin, käyttöön ja laadunvarmistukseen liittyvät periaatteet
- omaksuu bioanalyytikon roolin vierianalytiikassa, moniammatillisessa yhteistyössä ja laadun edistäjänä

Sisältö

Vierianalytiikka ja sen käyttötarkoitus terveydenhuollossa
Vierianalytiikan menetelmät, laitteet ja mittausperiaatteet
Testin valinnan perusteet
Hankintaan ja käyttöönottoon liittyvät validointi- ja verifiointikäytänteet ja arvioinnit, käyttö ja huolto
Laadunhallinta, työtä ohjaavat laatustandardit, laatujärjestelmät ja suositukset vierianalytiikassa
Vierianalytiikka moniammatillisena toimintana
Informaatioteknologian sovellutukset vierianalytiikassa

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija nimeää omaa toimintaansa ohjaavia vierianalytiikan suosituksia, standardeja ja laatutavoitteita. Opiskelija osaa määritellä käytettyjen vierilaitteiden käyttöalueita ja toimintaperiaatteita. Opiskelija osaa ohjatusti testata käytössä olevien vierilaitteiden toimintaa ja määritysmenetelmiä. Hän osaa ohjatusti verrata eri menetelmillä, eri näytemuodoista ja eri käsittelytavoilla saamiaan arvoja ja tehdä niistä yksinkertaisia johtopäätöksiä menetelmien välillä. Opiskelija osaa toimia moniammatillisessa ryhmässä ja tunnistaa oman roolinsa vierianalytiikan prosesseissa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija soveltaa omaan toimintaansa vierianalytiikkaa ohjaavia suosituksia, standardeja ja laatutavoitteita. Opiskelija osaa selittää yleisimmät vierianalytiikassa käytetyt menetelmät ja opintojaksolla käsiteltyjen vieritestilaitteiden mittaus- ja toimintaperiaatteita. Opiskelija osaa ohjeistettuna käyttää, huoltaa ja testata käytössä olevia vierilaitteita, niiden toimintaa ja määritysmenetelmiä. Hän osaa verrata eri menetelmillä, eri näytemuodoista ja eri käsittelytavoilla saamiaan arvoja ja tehdä niistä yksinkertaisia johtopäätöksiä menetelmien välillä. Opiskelija osaa toimia moniammatillisessa ryhmässä ja ottaen vastuun oman toiminnan lisäksi myös moniammatillisen ryhmän toiminnasta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija soveltaa omaan toimintaansa vierianalytiikkaa ohjaavia suosituksia, standardeja ja laatutavoitteita ja osaa perustella toimintaansa. Opiskelija osaa laaja-alaisesti kuvata vierianalytiikassa käytettyjä menetelmiä ja opintojaksolla käsiteltyjen vieritestilaitteiden mittaus- ja toimintaperiaatteita. Opiskelija osaa itseohjautuvasti ohjeiden avulla käyttää, huoltaa ja testata käytössä olevia vierilaitteita, niiden toimintaa ja määritysmenetelmiä. Hän osaa verrata ja analysoida eri menetelmillä, eri näytemuodoista ja eri käsittelytavoilla saamiaan arvoja ja tehdä niistä yksinkertaisia johtopäätöksiä menetelmien välillä. Opiskelija osaa toimia moniammatillisessa ryhmässä joustavasti, ottaen vastuun oman toiminnan lisäksi myös moniammatillisen ryhmän toiminnasta.

Lisätiedot

Opintojakso tulee olla suoritettuna ennen Preanalytiikan, vieritestien perusharjoittelu ja potilastutkimukset 7B00EG37 -opintojaksoa.