Siirry suoraan sisältöön

Puunkorjuu ja kaukokuljetusLaajuus (6 op)

Tunnus: 6M00GE38

Laajuus

6 op

Osaamistavoitteet

Opintojaksolla perehdytään puunkorjuun ja puutavaran kaukokuljetuksen prosesseihin, käytettävään kalustoon sekä puunkorjuun työohjelmien laatimiseen.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• osaa tehdä puunkorjuun työohjelmia
• osaa hyödyntää paikkatietoa puunkorjuussa ja kaukokuljetuksessa
• tuntee keskeiset puun varastointitavat ja niiden vaikutukset raaka-aineen laatuun ja ympäristöön
• tuntee puutavaran korjuussa ja kaukokuljetuksessa käytettävän kaluston ja sen soveltuvuuden eri kohteisiin
• tuntee katkonnanohjauksen periaatteet ja osaa tulkita ohjaustiedostoja
• tietää kuljetusmuodot ja kuljetusväylät sekä niiden käytettävyyden puuraaka-aineen kuljetuksessa
• tietää kuljetusten ohjausjärjestelmien perusteet ja osaa tehdä kuljetusmääräyksiä

Sisältö

Puunkorjuun työohjelman laatiminen, puunkorjuu- ja kuljetuskalusto, hakkukoneiden tietojärjestelmät ja apteeraustiedostojen laatiminen, paikkatiedon soveltaminen, puutavaran varastointitavat, tietojärjestelmät korjuun ja kuljetusten ohjauksessa, kuljetusväylät, metsäteiden merkitys ja kunnossapito, resurssisuunnittelu. Metsäkonesimulaattoriharjoitukset.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tietää perusasiat kuljetusmuodoista ja kuljetusväylistä sekä puun varastointitavoista. Hän tietää pääpiirtein puutavaran korjuussa ja kuljetuksessa käytettävän kaluston. Opiskelija on selvillä hakkuukonemittauksen ja katkonnanohjauksen periaatteista.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija tuntee puunkorjuun ja kuljetuksen ohjauksen periaatteet ja tietojärjestelmät . Hän tietää kuljetusmuodot ja kuljetusväylät sekä puun varastointitavat ja niiden vaikutukset raaka-aineen laatuun ja ympäristöön . Opiskelija tuntee puutavaran korjuussa ja kuljetuksessa käytettävän kaluston ja niiden soveltuvuuden eri tilanteissa. Hän tuntee hakkuukonemittauksen ja katkonnanohjauksen periaatteet sekä osaa tulkita ohjaustiedostoja. Opiskelija osaa tehdä resurssilaskelmia ja hyödyntää paikkatietoa puunkorjuussa ja kaukokuljetuksessa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tietää kattavasti puunkorjuun ja kuljetuksen ohjauksen periaatteet ja tietojärjestelmät, kuljetusmuodot ja kuljetusväylät sekä puun varastointitavat. Hän ymmärtää, millainen vaikutus varastointiajalla on eri puutavaralajeihin ja osaa ottaa tämän tiedon huomioon suunnittelussa. Opiskelija osaa valita sopivimman korjuu- ja kaukokuljetuskaluston erilaisissa tilanteissa. Opiskelija osaa itsenäisesti tehdä resurssilaskelmia ja hyödyntää paikkatietoa puunkorjuun ja kaukokuljetuksen suunnittelussa ohjaustiedostoja.