Siirry suoraan sisältöön

PuukauppaLaajuus (5 op)

Tunnus: 6M00GE35

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson tavoitteena on oppia tuntemaan Suomen puumarkkinat ja puukauppatavat sekä metsänomistajille tarjottavat palvelut. Tavoitteena on myös oppia hinnoittelemaan puukauppakohde, laatimaan puukaupan asiakirjat ja ymmärtämään miten metsien käyttöä ohjaavat lait ja metsäsertifiointi vaikuttavat puukauppaan.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• tuntee Suomen puumarkkinoiden olosuhteet, yksityismetsissä käytettävät puukauppatavat ja niiden merkityksen puunhankinnassa
• tuntee metsänomistajille yleisimmin tarjottavat palvelut ja ymmärtää niiden roolin puukaupan ohjauksessa
• tuntee puukaupan markkinointimenetelmiä ja asiakkuuden hallinnan perusteet
• tuntee puukaupan hinnoittelun periaatteet ja osaa hinnoitella leimikoita hyödyntäen puustotietoja, sekä laatia puukauppaan liittyvät asiakirjat
• tuntee puukauppaan vaikuttavat talousmetsien käyttöä ohjaavat lait ja metsäsertifioinnin vaatimukset sekä erilaiset suositukset sekä puukauppasopimukseen vaikuttavat lait, ja osaa soveltaa näitä tietoja puukaupan teon yhteydessä

Sisältö

Puumarkkinat Suomessa, yksityismetsien puukauppatavat, puukaupan suunnittelu- ja hinnoitteluharjoitukset, ostotoimihenkilön työtehtäviin tutustuminen, asiakkuuden hallinta ja metsänomistajille tarjottavat palvelut, puukaupan markkinointikeinot, puukaupan lainsäädäntö ja puukaupan sopimukset, talousmetsien käsittelyä ohjaavien lakien sertifiointien ja suositusten vaikutukset puukauppaan.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tietää pääpiirteissään yksityismetsien puukauppatavat, ymmärtää puumarkkinoiden olosuhteet Suomessa sekä niiden merkityksen puunhankinnassa. Hän tietää, miten puukaupan tarjouslaskenta, leimikon hinnoittelu ja puukaupan asiakirjat tehdään ja osaa osin avustettuna laatia kyseiset asiakirjat. Hän tuntee puun ostajan metsänomistajille kohdennettuja markkinointimenetelmiä ja tietää metsäsertifioinnin merkityksen puukaupassa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija tuntee yksityismetsien puukauppatavat, puumarkkinoiden olosuhteet Suomessa sekä niiden merkityksen puunhankinnassa. Hän osaa hyödyntää avoimia puustotietoja ja muita avoimia aineistoja, hinnoitella leimikoita ja tehdä puukauppaan liittyvät asiakirjat. Hän tuntee puun ostajan metsänomistajille kohdennettuja markkinointimenetelmiä sekä asiakkuuden hallinnan perusteita sekä tuntee metsäsertifioinnin merkityksen puukaupassa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee yksityismetsien puukauppatavat, puumarkkinoiden olosuhteet Suomessa sekä niiden merkityksen puunhankinnassa ja osaa hyödyntää mahdollisuuksia monipuolisesti puukaupassa. Hän osaa hyödyntää puustotietoja ja monipuolisia avoimia lähtöaineistoja, hinnoitella erilaisia leimikoita ja tehdä puukauppaan liittyvät asiakirjat omatoimisesti. Hän tuntee puun ostajan metsänomistajille kohdennettuja markkinointimenetelmiä sekä asiakkuuden hallinnan perusteita sekä tuntee metsäsertifioinnin merkityksen puukaupassa ja osaa kertoa ja perustella niistä puukauppatilanteissa.