Siirry suoraan sisältöön

Metsät ja yhteiskuntaLaajuus (5 op)

Tunnus: 6M00GI02

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson tavoitteena on antaa opiskelijalle käsitys metsien käytön historiasta, nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä sekä metsien erilaisista merkityksistä eri aikakausina. Opintojakson tavoitteena on myös tutustuttaa metsäpolitiikkaan ja erilaisiin metsätalouden organisaatioihin.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• ymmärtää metsäsektorin taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen merkityksen alue- ja kansantaloudessa
• tietää metsäsektorin ja metsien käytön historian ja tulevaisuuteen vaikuttavat toimintaympäristön muutokset Suomessa
• ymmärtää metsien käyttöä ohjaavien instituutioiden, ohjauskeinojen ja lainsäädännön taustan ja vaikutuksen metsien käyttöön
• tietää millaisia mahdollisuuksia Suomen metsät tarjoavat eri käyttömuodoille
• tuntee yleisellä tasolla metsien yhteiskunnallista merkitystä eri maantieteellisillä alueilla.

Sisältö

Perehtyminen metsien ja metsäinstituutioiden historiaan sekä metsäsektorin kulttuuriseen, alue- ja kansantaloudellisen merkitykseen ja metsävaratiedon tuottamiseen tilastojen, kirjallisuuden ja luentojen avulla. Metsäsektorin tulevaisuuskuvien ja metsän eri käyttömuotoihin liittyvien mahdollisuuksien hahmottelu.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tietää yleisellä tasolla metsätalouden merkityksen suomalaisessa kansantaloudessa, yhteiskunnassa, alueeellisessa kehityksessä. Hän tietää tärkeimmät suomalaisen metsätalouden instituutiot ja tuntee niiden kehityksen pääpiirteissään. Opiskelija osaa esittää näkemyksiä metsäalan tulevaisuudesta. Opiskelijan käsitykset edellä mainitusta asioista ovat kuitenkin suppeita tai perustuvat yksipuoliseen tietoon.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa esittää perusteltuja tulkintoja metsien yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta merkityksestä Suomessa ja aluetaloudessa sekä metsäpolitiikan ja metsien käytön suhteesta ja sen kehityksestä. Hän tuntee metsätaloutta ohjaavat instituutiot, niiden tehtävät ja instituutioiden väliset suhteet. Opiskelija osaa esittää perusteltuja arvioita metsäalan tulevaisuuskuvista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija ymmärtää metsien yhteiskunnnallisen ja kulttuurisen merkityksen ja metsäpolitiikan muotoutumisen monitahoisuuden. Hän osaa hahmottaa metsäpolitiikan ja suurempien kehityskulkujen yhteyksiä - yhdistää käsitteellistä, kokemuksellista, yleistä ja paikallista tietoa, Opiskelija osoittaa avoimuutta erilaisia tulkintoja kohtaan ja osaa hahmottaa luovasti metsäalan tulevaisuuskuvia.