Siirry suoraan sisältöön

Leimikon suunnitteluLaajuus (4 op)

Tunnus: 6M00GE36

Laajuus

4 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson tavoitteena on osata suunnitella puun korjuu erilaisille hakkuukohteille, laatia korjuutyön ohjeet ja ymmärtää, miten puunkorjuun operaatioita johdetaan.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• ymmärtää leimikon suunnittelun merkityksen osana puunhankinnan ketjua
• osaa arvioida korjuukohteen puuston määrän ja puutavaralajikohtaisen hakkuukertymän eri hakkuutavoille
• osaa huomioida talousmetsien käyttöä ohjaavat lait, metsäsertifioinnin vaatimukset sekä erilaiset suositukset puunkorjuun suunnittelussa ja toteutuksessa
• osaa suunnitella puun korjuun erilaisille hakkuukohteille, laatia korjuutyön ohjeet ja ymmärtää, miten puunkorjuun operaatioita johdetaan
• tietää miten valittu metsänkäsittelymenetelmä vaikuttaa puunkorjuuseen
• tuntee korjuun suunnittelun ja ohjauksen tietojärjestelmiä, ja hän osaa arvioida toteutettujen toimenpiteiden onnistumista.
• osaa arvioida toteutettujen toimenpiteiden onnistumista

Sisältö

Leimikon suunnittelu ja sen merkitys, hakkuukertymän arviointi, talousmetsien käsittelyä ohjaavat lait, metsäsertifioinnin ja suositusten merkitys, suunnitteluharjoitukset, paikkatietolaitteiden ja -järjestelmien hyödyntäminen, leimikoiden ketjuttamisen harjoitukset, turvemaiden erityispiirteiden huomioiminen, korjuujäljen arviointiharjoitus.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa osin avustettuna arvioida korjuukohteen puuston määrän ja tietää miten puutavaralajikohtaiset hakkuukertymät lasketaan. Hän tietää tärkeimmät talousmetsien käyttöä ohjaavat lait, metsänhoidon suositukset ja metsäsertifioinnin vaatimukset puunkorjuussa. Hän osaa avustettuna suunnitella puunkorjuun erilaisille hakkuukohteille ja laatia korjuutyön ohjeet. Hän osaa arvioida toteutettujen toimenpiteiden onnistumista.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa arvioida korjuukohteen puuston määrän ja puutavaralajikohtaiset hakkuukertymät eri hakkuutavoille. Hän osaa huomioida talousmetsien käyttöä ohjaavat lait, metsänhoidon suositukset ja metsäsertifioinnin vaatimukset puunkorjuun suunnittelussa ja toteutuksessa. Hän osaa suunnitella puunkorjuun erilaisille hakkuukohteille, laatia korjuutyön ohjeet ja ymmärtää, miten puunkorjuun operaatioita johdetaan. Hän tuntee korjuun suunnittelun ja ohjauksen tietojärjestelmiä, ja osaa laatia korjuuohjelman. Hän osaa arvioida toteutettujen toimenpiteiden onnistumista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa arvioida korjuukohteen puuston määrän ja puutavaralajikohtaiset hakkuukertymät eri hakkuutavoille. Hän osaa huomioida talousmetsien käyttöä ohjaavat lait, metsänhoitosuositukset, metsäsertifioinnin vaatimukset puunkorjuun suunnittelussa ja toteutuksessa. Hän osaa kertoa ja perustella niistä monipuolisesti metsänomistajille ja korjuun toteuttajille. Hän osaa suunnitella puunkorjuun erilaisille hakkuukohteille, laatia korjuutyön ohjeet ja ymmärtää, miten puunkorjuun operaatioita johdetaan. Hän osaa käyttää korjuun suunnittelun ja ohjauksen tietojärjestelmiä, ja ymmärtää korjuuohjelman laatimisen monitavoitteisuuden. Hän osaa arvioida toteutettujen toimenpiteiden onnistumista.