Talousmetsien luonnonhoitoLaajuus (6 op)
Tunnus: 6M00GE34
Laajuus
6 op
Osaamistavoitteet
Opintojakso antaa opiskelijalle valmiudet tunnistaa erilaiset metsäluonnon erityisbiotoopit sekä rajata ne maastossa ja kartalla. Hän saa myös kokonaiskäsityksen erilaisista luonnonhoidon suosituksista ja niiden soveltamisesta.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• tunnistaa käytännössä erilaiset metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt ja osaa rajata ne kartalla ja maastossa
• tuntee talousmetsien luonnonhoitosuositukset ja vesiensuojelusuositukset ja osaa soveltaa niitä käytännön kohteilla
• tuntee metsäsertifiointijärjestelmien vaatimukset luonnonhoidossa ja vesiensuojelussa ja osaa soveltaa niitä käytännön kohteilla.
• tietää metsäluonnon hoidon ja suojelun tukimuodot, niiden vaatimukset ja laskentaperiaatteet pääpiirteissään.
Sisältö
Metsälain erityisen tärkeiden elinympäristöjen tunnistaminen ja rajaus, metsäsertifioinnin mukaisten arvokkaiden elinympäristöjen tunnistaminen ja rajaus, vesistöjen ja pienvesien suojavyöhykkeet, säästöpuut, riistametsänhoito, talousmetsien luonnonhoidon menetelmät ja niiden soveltaminen käytännössä.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tunnistaa useimmat metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt maastossa ja osaa ohjattuna rajata ne metsätalouden toimenpiteiden yhteydessä. Hän tuntee pääpiirteissään metsätalouden luonnonhoitosuositukset ja vesiensuojelusuositukset, mutta käytännön toimenpiteiden suunnittelussa ja toteutuksessa hänellä on vielä puutteita suositusten soveltamisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija tunnistaa metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt maastossa ja osaa rajata ne metsätalouden toimenpiteiden yhteydessä. Hän tuntee metsätalouden luonnonhoitosuositukset ja vesiensuojelusuositukset ja osaa soveltaa niitä käytännön toimenpiteiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Hän osaa perustella arvokkaiden elinympäristöjen säästämisen ja luonnonhoidon toimenpiteet metsänomistajalle.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kattavasti erilaiset metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt ja niiden ominaispiirteet. Hän ymmärtää myös miksi kyseiset kohteet ovat erityiskohteita ja osaa perustella vakuuttavasti metsänomistajalle niiden säästämisen syyt. Opiskelija osaa itsenäisesti rajata elinympäristökohteet sekä kartalle että maastossa. Hän osaa soveltaa myös muita luonnonhoidon suosituksia monipuolisesti käytännön tilanteissa ja perustella metsänomistajalle kattavasti niiden merkityksen.