Siirry suoraan sisältöön

RakennustekniikkaLaajuus (4 op)

Tunnus: 5T00GR44

Laajuus

4 op

Osaamistavoitteet

Tällä opintojaksolla opiskelija perehtyy rakennustekniikan perusteisiin, jotka tulee hallita toimiessa talotekniikan asiantuntijana rakennetun ympäristön eri tehtävissä. Opintojakson jälkeen opiskelija:

• Tunnistaa tyypilliset aiemmat ja nykyiset talonrakennuksessa käytetyt rakenneratkaisut sekä niiden asettamat reunaehdot talotekniikalle.
• Lukea rakennusteknisiä ja maan käyttöön liittyviä dokumentteja.
• Tunnistaa yleisimmät talotekniikan reitit rakenteissa.
• Ymmärtää tilojen ja kerrosten välillä kulkevien talotekniikkareittien vaikutuksen rakenteiden kestävyyteen, läpivientien tarpeisiin ja palo-osastointiin.
• Ymmärtää rakenteiden kosteuden hallintaan liittyvät rakennusfysiikan perusteet ja tuntee talotekniikan järjestelmien mahdolliset vaikutukset niihin.

Sisältö

Rakennustekniikan perusteet: rakenteet, rakennusosat, -materiaalit ja kalusteet sekä ulkoaluerakenteet.
Rakennustekninen suunnittelu ja dokumentointi.
Rakenteiden merkitys energiatehokkuuteen.
Rakenteiden kosteustekninen toiminta.
Talotekniikkareitit rakenteissa.
Talotekniikkareittien läpiviennit, sekä niiden vaikutus rakenteisiin ja palo-osastointiin.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tunnistaa peruspiirteittäin tyypilliset rakennustekniikan perusteet talonrakennuksessa ja ymmärtää niiden yleisen merkityksen talotekniikan näkökulmasta.
Opiskelija pystyy peruskäsitteillä lukemaan rakennusteknisiä ja maankäyttöön liittyviä dokumentteja.
Opiskelija tunnistaa keskeisimmät talotekniikan reitit rakenteissa ja ymmärtää niiden perustoimintaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija tunnistaa ja osaa kuvata monipuolisesti talonrakennuksessa käytetyt yleisimmät rakenneratkaisut ja niiden perusvaikutukset talotekniikkaan.
Opiskelija lukee ja tulkitsee rakennusteknisiä ja maankäyttöön liittyviä dokumentteja hyvin ja osaa soveltaa niitä käytännön tilanteisiin.
Opiskelija ymmärtää opintojakson laajuuteen nähden hyvin talotekniikkareittien merkityksen rakenteiden kestävyyteen, energiatehokkuuteen, läpivienteihin ja palo-osastointiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee perusteellisesti opintojaksolla käsitellyt rakennustekniikan perusteet ja niiden yhteydet talotekniikkaan, sekä kykenee itsenäiseen arviointiin ja soveltamiseen.
Opiskelija lukee ja analysoi rakennusteknisiä ja maankäyttöön liittyviä dokumentteja kiitettävästi.
Opiskelija osoittaa opintojakson laajuuteen nähden kiitettävää ymmärrystä talotekniikkareittien vaikutuksista rakenteisiin, energiatehokkuuteen, läpivienteihin ja palo-osastointiin.