Siirry suoraan sisältöön

Moottorit ja generaattoritLaajuus (5 op)

Tunnus: 5S00GY59

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee
• pyörivien sähkökoneiden toiminnan sähköenergiantuotannossa ja -käytössä
• pyörivien sähkökoneiden valinta- ja mitoituskriteerit sekä keskeiset vaatimukset niiden kunnossapidolle
• pyörivien sähkökoneiden sähköiset vastinpiirit

Opiskelija osaa
• pyörivien sähkökoneiden rakenteet, sekä sähköiset ja sähkömekaaniset toimintaperiaatteet ja perusominaisuudet
• käsitellä laskennallisesti sähkökoneiden vastinpiirejä ja mallintaa sähkökoneiden staattisia käyttötilanteita

Sisältö

Epätahtikoneiden, tahtikoneiden, tasasähkökoneiden ja reluktanssikoneiden toiminta sähköenergiantuotannossa ja -käytössä.

Sähkökoneiden rakenteet, toimintaperiaatteet, ominaisuudet, käytettävyys, suojaus ja huolto, sekä koneiden toimintaa mallintavat vastinpiirit.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tuntee sähkökoneiden rakenteet, toimintaperiaatteet ja perusominaisuudet. Opiskelija osaa sähkökoneiden vastinpiirien laskennallisen käsittelyn periaatteet. Opiskelija tunnistaa erilaisten sähkökoneiden käytön teollisuudessa ja osana sähkönhuoltojärjestelmää.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija tuntee sähkökoneiden rakenteet, toimintaperiaatteet ja perusominaisuudet. Opiskelija osaa laskennallisesti käsitellä sähkökoneiden vastinpiirejä. Opiskelija tuntee sähkökoneiden valinta- ja mitoituskriteerit, sekä erilaisten sähkökoneiden merkityksen teollisuudelle ja sähköhuollolle.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa sähkökoneiden rakenteet, toimintaperiaatteet ja perusominaisuudet. Opiskelija osaa laskennallisesti mallintaa sähkökoneiden erilaisia staattisia käyttötilanteita. Opiskelija tuntee sähkökoneiden valinta- ja mitoituskriteerit ja osaa arvioida erilaisten sähkökoneiden merkitystä teollisuudelle ja sähköhuollolle.