Siirry suoraan sisältöön

VaihtosähköpiiritLaajuus (5 op)

Tunnus: 5S00GU55

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
• sähkövirtapiirien keskeiset käsitteet ja ymmärtää niiden alkuperän
• käyttää piirikomponenttien virta-jännite-yhtälöitä sähköpiirien analysoinnissa ja ymmärtää peruskomponenttien toimintaperiaatteet
• analysoida sähkövirtapiirejä järjestelmällisesti.

Analysointitaidon lisäksi opiskelijalla on vahva käsitys siitä, että mikä tahansa sähköpiiri voidaan ratkaista järjestelmällisesti Kirchhoffin jännitelain, Kirchhoffin virtalain ja komponenttien virta-jännite-yhtälöiden avulla, ja että erilaisten piirinratkaisumenetelmien pääasiallinen tavoite on vain vähentää analysointiin tarvittavaa työmäärää

Sisältö

Vaihtosähköpiirit: kompleksilukujen hyödyntäminen vaihtosähkösuureiden kuvauksessa (osoitinlaskenta), impedanssin käsite, laskentamenetelmien kertaus osoitinlaskentaa hyödyntäen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa analysoida yksinkertaisia vaihtosähköpiirejä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija ymmärtää tasa- ja vaihtosähköpiirien toiminnalliset eroavaisuudet. Lisäksi opiskelijalla on niin vahva rutiini sähköpiirien analysointiin, ettei tehtävän monimutkaistuminen oleellisesti hankaloita tehtävän ratkaisemista, vaan se ainoastaan kasvattaa työmäärää. Opiskelijalle on myös kehittynyt vahva piirinlukutaito, jota tarvitaan esimerkiksi monimutkaisten piirien yksinkertaistamisessa. Vaihtosähkön tehon laskenta on sujuvaa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee piirien analysoinnin taustat niin hyvin, että hän ymmärtää eri ratkaisumenetelmien olevan vain samojen sääntöjen soveltamista eri tavoin. Tämän seurauksena opiskelija osaa ratkaista minkä tahansa piirin millä tahansa menetelmällä ja tiedostaa, että menetelmien välinen ero on lopulta vain työmäärässä. Vahvan ymmärryksen seurauksena vaihtosähköpiirien analysointi ei ole oleellisesti tasasähköpiirejä vaikeampaa.