Siirry suoraan sisältöön

Säätötekniikan perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: 5S00GY77

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa:
• prosessien dynaamisen käyttäytymisen periaatteet
• muodostaa yksinkertaisten järjestelmien dynaamisia malleja
• määrittää mallin avulla järjestelmän käyttäytymisen muutostilanteessa
• analysoida järjestelmän säätöteknisiä ominaisuuksia
• käyttää simulointiohjelmaa dynaamisten järjestelmien tutkimiseen.
• rakentaa PID-säätimen rakenteen ja simuloida sitä.

Sisältö

Differentiaaliyhtälö- ja siirtofunktiomallit. Lohkokaavioesitys. Ensimmäisen ja toisen kertaluvun järjestelmät. Viive. Järjestelmien impulssi-, askel-, penger- ja taajuusvasteet. Stabiiliuden tarkastelu. Tietokoneohjelman käyttö järjestelmän simuloinnissa. PID-säätimen rakenne.

Esitietovaatimukset

Suositeltavat esitedot: Integraalimuunnokset -opintojakso tai vastaavat tiedot.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa säätötekniikan peruskäsitteistön. Hän tunnistaa yksinkertaisten järjestelmien differentiaaliyhtälö- ja siirtofunktiomallit sekä osaa laskea näiden mallien vasteita. Opiskelija osaa opastettuna käyttää simulointiohjelmistoa yksinkertaisten järjestelmien dynaamisten ominaisuuksien selvittämiseen.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Edellisten lisäksi opiskelija osaa johtaa yksikertaisten järjestelmien dynaamisia malleja. Hän osaa tutkia järjestelmien ominaisuuksia mallien avulla. Hän käyttää sujuvasti ja itsenäisesti simulointiohjelmaa dynaamisten mallien analysointiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisten lisäksi opiskelija osaa muodostaa monimutkaisten järjestelmien malleja ja analysoida niiden avulla järjestelmien dynaamisia ominaisuuksia. Hän osaa itsenäisesti omaksua simulointiohjelman ominaisuuksia ja soveltaa niitä käytännön järjestelmien analysointiin.